Cuba, the legend of rum

Havana Club Cuba

Cuba, the legend of rum

Havana Club MojitoCuba is meer dan Fidel Castro, Amerikaanse oldtimers en sigaren. Het eiland, ontdekt door Cristopher Columbus in 1492, staat bekend als hét rum-eiland en heeft dit te danken aan de combinatie van het wereldberoemde suikerriet, het gunstige Caribische klimaat, de vruchtbare grond en de unieke know-how van de Cubaanse “Maestro Roneros”, de rum-meesters.

De oorsprong van vele cocktails zoals de Mojito, Daiquiri, Mulata en Cuba Libre ligt dan ook in Cuba. Tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten in 1919 is de cocktailcultuur in Cuba geëxplodeerd. Er ontstonden talloze rum-based cocktails en bartenders verenigden zich in een ‘Club de Cantineros’.

Havana Club is het grootste Cubaanse rummerk ter wereld

Havana Club is wereldwijd marktleider in authentieke Cubaanse rum en wordt al sinds 1878 in Cuba gemaakt volgens het oorspronkelijke recept van de Maestros Roneros. Tot op de dag van vandaag zijn de Maestros Roneros er verantwoordelijk voor de constante kwaliteit van de rum op het hoogste niveau te houden. Cubaanse grondstoffen en natuurlijke rijping in eikenhouten vaten zorgen ervoor dat Havana Club de perfecte basis is voor verschillende Cubaanse premium cocktails, zoals de Mojito en Daiquiri.

Sinds Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam tijdens de Cubaanse Revolutie, is Havana Club eigendom van de Cubaanse staat. Op Havana Club prijkt dan ook het ‘Seal of Origin’. Een label dat door de Cubaanse staat is uitgegeven en exclusief mag worden gevoerd op rum die in Cuba is geproduceerd en voor 100% bestaat uit Cubaanse grondstoffen.

Cubaans geld

Havana Club groeide in korte tijd uit tot hét exportproduct van Cuba, geliefd over de hele wereld. Behalve in de Verenigde Staten, want het is tenslotte ‘too Cuban to be sold in America’.

Premium kwaliteit rum: Aged 3 years for the perfect Mojitohavana club

Havana Club Añejo 3 Años is de meest prestigieuze witte rum die je kunt vinden en geeft net dat beetje extra aan iedere cocktail of longdrink. In tegenstelling tot normale witte rum, is Havana Club Añejo 3 Años drie jaar gerijpt op eikenhout. Deze rijping geeft de rum alle gelegenheid aroma’s te ontwikkelen van bloemen, rietsuiker, kruiden en citrus. Daarmee is Havana Club Añejo 3 Años een favoriet van bartenders over de hele wereld voor de bereiding van een Mojito of een Daiquiri.

En zoals elke Cubaan zegt: “A Cuban cocktail deserves a Cuban rum”.

Rum favoriete spirit van bartenders

Van ruim de helft van de bartenders (53%) is rum de favoriete spirit om mee te mixen, gevolgd door wodka (18%), tequila en whisky (beide 11%). Havana Club Añejo 3 Años blijkt populair onder Nederlandse bartenders. Ruim twee derde (69%) van de Nederlandse bartenders, barowners en distillateurs prefereert Havana Club Añejo 3 Años boven andere witte rum, dit blijkt uit een blinde geur- en smaaktest*.

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de bartenders (55%) rekening houdt met het land van oorsprong van de cocktail bij het kiezen van de ingrediënten. Zo geeft 95% van de bartenders aan het liefst een Cubaanse rum te gebruiken voor het maken van een Mojito en alle ondervraagde bartenders zeggen een Cubaanse rum te kiezen voor het maken van een Cuba Libre. Toch blijkt dat zelfs bartenders nog niet altijd weten wat de oorsprong is van verschillende soorten rum. Maar liefst 48% van de bartenders die aangeven een Cubaanse rum te gebruiken voor een Cubaanse cocktail, kiezen uiteindelijk voor een rum geproduceerd in Amerika, Venezuela, Jamaica of de Dominicaanse Republiek. Tijd om Nederland kennis te laten maken met Cubaanse rum. Viva la Rum Revolucion!

* Onderzoek (blinde geur- en smaaktest met Havana Club Cubavragenlijst) uitgevoerd onder 92 bezoekers van de Perfect Serve Barshow 2015, waarvan 52 bartenders, barowners en distillateurs. De gemiddelde leeftijd van de respondenten bedraagt 31 jaar. De man/vrouw verdeling onder de respondenten is 87/13. 

1492 – Columbus ontdekt Cuba

 Spanje komt aan de macht in Cuba.

1519 – San Cristobal de la Habana gesticht

De toekomstige hoofdstad Havana werd gesticht op een strategische plaats aan de noordkust van het eiland aan een monding die een natuurlijke haven vormt.

1586 – Geboorte van “Aguardiente de caña”

“Aguardiente de caña” is de voorloper van de rum zoals we deze nu kennen.

1650 – De naam ‘rum’ wordt voor het eerst gebruikt

1878 – José Arechabala begint een rum te produceren dat later bekend wordt als het merk Havana Club

1898 – Cuba onafhankelijk verklaard

Na 400 jaar Spaanse macht is Cuba eindelijk onafhankelijk, Viva Cuba Libre!

1919 – Drooglegging in Amerika

De drooglegging in Amerika zorgt ervoor dat de cocktailcultuur in Cuba explodeert.

1934 – Havana Club trademark wordt geregistreerd

1957 – Start van de Cubaanse Revolutie

1959 – Einde Revolutie; Fidel Castro nieuwe leider Cuba 

Alle bedrijven op Cuba worden geprivatiseerd en eigendom van de Cubaanse staat, zo ook Havana Club.

1961 – J.F. Kennedy kondigt handelsembargo aan

Vanwege het handelsembargo mogen Cubaanse producten niet meer worden geïmporteerd in Amerika en vice versa. Hierdoor is tot op de dag van vandaag het merk Havana Club niet verkrijgbaar in Amerika.

2015 – start Rum Revolutie Nederland

Havana Club is het grootste Cubaanse rummerk ter wereld. En zeg nou zelf…A Cuban cocktail deserves a Cuban rum.

Let the Rum Revolucion begin! #Rumruvolucion

Post a Comment

#Volg ons op Instagram