Wassen voor beginners: 5 handige tips

Wassen voor beginners: 5 handige tips

Wassen voor beginners: 5 handige tips

Is de vrouw van huis of heb je geen partners en moet je zelf wassen? Wassen voor beginners kan lastig zijn, dus ontdek onze 5 handige tips.

Wassen voor beginners: 5 handige tips

De was doen; het lijkt simpel maar er komt best wat bij kijken. Zo moet je de juiste temperatuur instellen, een geschikt toerental kiezen, wasmiddel doseren en de lengte van de wasbeurt selecteren. Als je een foutje maakt, is er vaak niet zo veel aan de hand. Toch kan het ook écht misgaan: je kleding kan verkleuren, krimpen of zelfs stuk gaan. Ook kan je wasmachine beschadigd raken. Kun jij nog wat handige wastips gebruiken? Lees dan snel verder. 

Tip 1. Stop de trommel niet te vol 

Je stopt waarschijnlijk het liefst zoveel mogelijk kleren in één keer in de wasmachine, zodat je minder wasjes hoeft te draaien. Toch kan je de machine beter niet té vol proppen. Hierdoor wordt de was namelijk minder schoon doordat er minder wrijving is.

Bovendien kan je kleding door een te volle trommel tegen het rubber van het deurtje aankomen. Hierdoor komt de stof onder spanning te staan. In het ergste geval kan je wasgoed hierdoor scheuren. Zonde!

Tip 2. Gebruik niet teveel wasmiddel 

Je wil snel even een was in de machine stoppen en let niet op hoeveel wasmiddel je gebruikt. Teveel wasmiddel kan de vezels in je kleren beschadigen. Neem dus altijd even de tijd om het doseeradvies op het wasmiddel te bekijken.

Zorg er ook voor dat je het juiste wasmiddel gebruikt. Er is onder andere een speciaal middel voor witte, bonte, donkere, fijne, en wolwas!

Tip 3. Onderhoud je wasmachine goed 

Zorg ervoor dat je wasmachine goed onderhouden is. Zo blijft je kleding vrij van vieze geurtjes en slijtage en voorkom je het risico op lekkages. Een lekkage kan bijvoorbeeld komen door een beschadigde of kapotte afvoer en voor veel schade zorgen.

Soms krijg je schade van (en door) je wasmachine vergoed via je woonverzekering, al is dat meestal niet het geval wanneer je het leed had kunnen voorkomen. Door je wasmachine goed te onderhouden en regelmatig te laten inspecteren, weet je zeker dat hij in orde is. Hierdoor gaat hij ook nog eens een stuk langer mee!

Tip 4. Kies het juiste wasprogramma 

Let erop dat je het juiste wasprogramma kiest en dat het toerental niet te hoog is. Door een wasprogramma met een te hoog toerental kan de stof vaal worden of zelfs beschadigd raken. Twijfel je over het juiste toerental? Draai dan een programma met een toerental tussen de 600 en 800.

Tip 5. Sorteer de was op de juiste manier 

Het is belangrijk om je was goed te sorteren. Zo blijven je kledingstukken langer mooi. Sorteer je wasgoed op kleur door drie stapels te maken: één voor gekleurd wasgoed (bonte was), één met kledingstukken in de kleuren wit, crème, lichtblauw of lichtgrijs (witte was) en één voor zwart, grijs en donkerblauw wasgoed (donkere was). Zo heb je meer overzicht en weet je zeker dat er niet per ongeluk een zwarte onderbroek bij je witte was terechtkomt.

Je kleding schoon en onbeschadigd uit de wasmachine 

Door de trommel dus niet te vol te stoppen, de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, je wasmachine goed te onderhouden, het juiste wasprogramma te kiezen en je was goed te sorteren, kan je ervoor zorgen dat je kleding schoon en onbeschadigd uit de wasmachine komt. Kind kan de was doen!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram