Een eerste blik op de nieuwe macOS Sonoma-functies

nieuwe macOS Sonoma-functies

Een eerste blik op de nieuwe macOS Sonoma-functies

Eerste blik op de nieuwe macOS Sonoma-functies introduceert interactieve desktopwidgets, gamemodus en verbeterde functies voor videoconferenties.

nieuwe macOS Sonoma-functies

Apple heeft officieel een preview gegeven van de nieuwste versie van zijn desktopbesturingssysteem, macOS Sonoma. Het nieuwe besturingssysteem is ontworpen om de productiviteit en creativiteit te verhogen en wordt geleverd met een aantal opwindende nieuwe functies, waaronder nieuwe interactieve widgets, slimmere videoconferenties, belangrijke updates voor de Safari-browser, verbluffende nieuwe schermbeveiligingen, verbeterde toegankelijkheidsfuncties en nog veel meer.

Hoogtepunten zijn onder meer de nieuwe interactieve bureaubladwidgets waarmee je de lichten kunt uitschakelen, een podcast kunt pauzeren en afspelen, je takenlijst kunt beheren en meer, allemaal rechtstreeks vanaf het bureaublad. Wanneer je een app of venster opent of Stage Manager gebruikt, vervagen widgets automatisch naar de achtergrond om de focus op de uit te voeren taak te vergroten.

Videoconferenties hebben ook een aantal veranderingen ondergaan die gebruikers binnenkort kunnen ervaren, waaronder 3D augmented reality-effecten die worden geactiveerd met handgebaren en Presenter Overlay, waardoor je deel blijft uitmaken van het gesprek wanneer je jouw scherm deelt. Presentatoren kunnen ervoor kiezen om vóór hun inhoud te verschijnen in green-screen-stijl of als een verplaatsbare bubbel. Je kunt het frame ook aanpassen met zoom- en pan-bedieningselementen, of gebruik de Recenter om jezelf op het scherm te herpositioneren voor het beste effect.

nieuwe macOS Sonoma-functies

Er wordt gezegd dat de nieuwe Safari sneller reageert dan ooit, met gemakkelijker leesbare en relevante suggesties. Er kunnen ook verschillende profielen worden gemaakt voor werk en persoonlijk gebruik met afzonderlijke geschiedenissen, extensies, tabbladgroepen, cookies en favorieten.

Tijdens offtime geeft een nieuwe gamemodus games automatisch voorrang op de CPU en GPU, waardoor het gebruik voor achtergrondtaken wordt verlaagd en de latentie drastisch wordt verminderd met draadloze accessoires voor een hogere responsiviteit. Voor werk is er een nieuwe high-performance modus toegevoegd aan de Screen Sharing-app, waardoor responsieve externe toegang tot hybride in-studio en remote pro-workflows mogelijk wordt – “of het nu gaat om bewerken in Final Cut Pro of DaVinci Resolve, of het animeren van complexe 3D-middelen in Maya.” Een extra Lockdown-modus verhoogt de beveiliging om je te beschermen tegen cyberaanvallen.

“macOS is het hart van de Mac, en met Sonoma maken we het nog prettiger en productiever om te gebruiken”, zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “We denken dat gebruikers dol zullen zijn op macOS Sonoma en de nieuwe manieren waarop het hen in staat stelt om te personaliseren met widgets en verbluffende nieuwe screensavers, nieuwe niveaus van spelprestaties te zien en krachtige productiviteit te behalen voor videoconferenties en browsen met Safari.”

Lees meer over de vele andere updates van macOS Sonoma op de Apple-website. Het besturingssysteem komt dit najaar uit.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram