De schaduwkant van onze mode-industrie

De schaduwkant van onze mode-industrie

De schaduwkant van onze mode-industrie

De schaduwkant van onze mode-industrie? Lees mee en ontdek hoe duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en vervuiling met elkaar strijden in de wereld van mode.

De schaduwkant van onze mode-industrie

De afgelopen jaren is de nadruk in de mode-industrie komen te liggen op eerlijkheid en duurzaamheid. Bedrijven proberen in het productieproces minder vervuilend te zijn dan voorheen. Een fenomeen dat zeker niet bijdraagt aan deze verduurzaming is fast fashion. Fast fashion bestaat al tientallen jaren en veroorzaakt grote schade aan onze planeet. We bespreken hieronder wat fast fashion is en waarom het beter is om hier geen deel van uit te maken. 

De opkomst van fast fashion 

In de jaren 70 vond er een enorme verandering plaats in de mode-industrie. Het productieproces van kleding werd uitbesteed aan andere landen, met als gevolg dat kleding een stuk goedkoper werd. Doordat kleding zo goedkoop werd, was het voor de normale mens ineens ook mogelijk om veel kleding te kopen. Door fast fashion volgen de trends elkaar op en koopt iedereen in een moordend tempo de laatste mode.

Toentertijd werd fast fashion gezien als een positief fenomeen. Iedereen kon nu de kleding kopen waar hij altijd al van had gedroomd. Je kon een kledingitem een paar keer dragen en vervolgens weer wat nieuws kopen.

Het keerpunt kwam in 2013 toen de wereld geschokt werd met het nieuws dat een kledingproductiecomplex in Bangladesh was ingestort. Hierbij kwamen meer dan duizend arbeiders om het leven. Naar aanleiding van dit incident kregen veel consumenten bedenkingen bij de goedkope kledingitems die overal voor minder dan een tientje verkrijgbaar waren. Toen de fast fashion industrie onder de loep genomen werd kwamen er al snel verschrikkelijke misstanden aan het licht. Al snel werd duidelijk dat er iets moet veranderen in deze industrie en wij kunnen daar een steentje aan bijdragen. Maar voor je iets kunt veranderen moet je wel op de hoogte zijn van wat het concept fast fashion precies is en waarom het zo populair is.

Fast fashion gedefinieerd 

Fast fashion is gebaseerd op het idee dat de nieuwste modestijlen zo snel mogelijk in de schappen moeten liggen zodat de nieuwe mode ook voor de gewone mens bereikbaar wordt. Fast fashion items zijn mode-items die op de catwalk of door celebraties gedragen worden. Het zijn items die vaak voor weinig geld over de toonbank gaan. Doordat fast fashion inspeelt op de laatste trends worden de aangeschafte items maar een paar keer gedragen voor ze in de prullenbak verdwijnen.

Met fast fashion wordt het beeld geschetst dat het meermaals dragen van kleding niet door de beugel kan. Als je relevant wilt blijven zul je de laatste mode-items aan moeten schaffen. Door fast fashion te introduceren is de een van de meest giftige en vervuilende industrieën ontstaan. De kledingindustrie is na de olie-industrie ’s werelds grootste vervuiler. De reden hiervoor is dat kleding die onder onmenselijke omstandigheden wordt gemaakt, vervolgens nog verscheept moet worden naar de winkels. De boten die hiervoor gebruikt worden zijn alles behalve milieuvriendelijk. Hoe heeft fast fashion ondanks deze gegevens zo’n populariteit kunnen hebben? Om dat te onderzoeken duiken we eerst in de geschiedenis van fast fashion.

De geschiedenis van fast fashion

Fast fashion stamt uit de jaren 70. Doordat het productieproces van kleding werd uitbesteed aan andere landen werd het mogelijk om voor weinig geld veel kleding te kopen. Ongeveer dertig jaar geleden bereikte fast fashion een hoogtepunt door een toename van aanbieders in winkelstraat.

Fast fashion werd voor het eerst opgemerkt door een journalist die in 1989 een patroon vond in het assortiment van een fast fashion winkel. Uit zijn bevindingen blijkt dat de winkel iedere week nieuwe items ontvangt en dat de hele winkelvoorraad elke drie weken wisselt.

Ook de digitalisatie draagt bij aan fast fashion. Doordat de laatste trends nu verspreid worden via sociale media, komt het nog eerder bij de consument terecht. Modeketens moeten er nu voor zorgen dat al die items nog sneller in de schappen komen te liggen.

Door de lage prijzen en de snel veranderende trends zijn mensen geneigd om toch fast fashion aan te schaffen. Toch is het belangrijk om fast fashion te herkennen en er iets aan te veranderen.

Fast fashion herkennen 

Fast fashion is niet moeilijk te herkennen. Het is vaak kleding die aan de laatste modetrends voldoet en wordt verkocht in vele stijlen. Als je bij fast fashion items op het kledinglabel kijkt, zul je zien dat het productieland vaak een land is waar de medewerkers eigenlijk geen rechten hebben. Ook zijn de arbeidsomstandigheden in dit soort landen heel slecht. Medewerkers verdienen onder de maat en worden uitgebuit.

Een ander herkenningspunt van fast fashion is dat het vaak wordt verkocht in grote winkels die kleding voor een klein prijsje aanbieden. Sommige winkels gebruiken zelfs het overtuigingsprincipe schaarste om de consument het gevoel te geven dat ze een exclusief item aanschaffen.
Bovendien is fast fashion te herkennen aan de slechte kwaliteit. Je zult dus ook vaker kleding moeten kopen. We kunnen uit alle gegevens wel concluderen dat fast fashion geen goede toevoeging is voor deze wereld. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor fast fashion. Je bent voor duurzame items weliswaar wat meer kwijt, maar dan draag je wel je steentje bij aan een duurzame, eerlijke wereld.

Het alternatief voor fast fashion

Een alternatief voor fast fashion is duurzame premium kleding. Bij de aanschaf van deze kleding weet je zeker dat jouw kleding op een duurzame manier en in de juiste omstandigheden is geproduceerd.

Het eerste voordeel is dat je door duurzame premium kleding aan te schaffen jouw ecologische voetafdruk vermindert. Je verspilt onder andere minder water en de mensen die meewerken om jouw kleding te produceren krijgen er een eerlijke prijs voor terug. Ook is de kwaliteit van duurzame premium kleding een stuk beter dan bij fast fashion. Duurzame premium kleding is misschien wat duurder, maar je hoeft minder vaak kleding aan te schaffen.

Door premium kleding aan te schaffen zorg je ervoor dat een paar items van de fast fashion industrie blijven liggen. Het einde van de fast fashion industrie is nog lang niet in zicht, maar als we allemaal een steentje bijdragen maken we de kledingindustrie een stukje mooier en duurzamer.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram