Is een luchtbuks kopen legaal in Nederland?

luchtbuks kopen legaal in Nederland tips

Is een luchtbuks kopen legaal in Nederland?

Kan een luchtbuks kopen legaal in Nederland? Wij zochten uit of een luchtbuks kopen en gebruiken zomaar kan, en waar je rekening mee moet houden.

luchtbuks kopen legaal in Nederland tips

Wellicht heb je wel eens een exemplaar bij opa zien staan en vraag jij jezelf af of het zomaar mag, een luchtbuks kopen. Is een luchtbuks eigenlijk wel legaal in Nederland? En zo ja, waar en wanneer mag je dit luchtgeweer gebruiken? Al deze vragen hebben we hieronder voor jullie beantwoord.

Luchtbuks legaal in Nederland

De overheid is duidelijk; in Nederland mag je een luchtbuks aanschaffen en in bezit hebben zodra je 18 jaar of ouder bent. Wat hierbij direct belangrijk is, is dat de luchtbuks absoluut geen sprekende gelijkenis mag hebben met een vuurwapen. Een luchtpistool uit Spanje dat je hebt gekocht op vakantie kun je dus vergeten. Mag niet.

De juiste leeftijd en de hierboven genoemde gelijkenis die niet mag zijn feitelijk de enige twee restricties. Een vergunning voor een luchtbuks is dus niet aan de orde. Wil je dus weten welke luchtbuksen legaal zijn in ons land, dan is het heel simpel: Alle luchtgeweren die niet op een daadwerkelijk vuurwapen lijken.

Er is in tegenstelling tot vroeger geen bovengrens voor de luchtbuks als het gaat om de kracht (Joules). En aangezien het kaliber in Nederland eveneens vrij staat, kun je snel concluderen dat luchtbuksen in Duitsland echt niet krachtiger zijn. Sterker nog, bij onze oosterburen geldt een maximum van 7.5 Joule, dus koop maar lekker jouw exemplaar in eigen land.

Waar mag je een luchtbuks schieten?

Waar in Nederland je een luchtbuks mag gebruiken is een legitiem vraagstuk. Belangrijk is dat je de luchtbuks in de regel op een terrein gebruikt dat niet voor publiek toegankelijk is. Het kan niet zomaar op openbaar terrein, zeker niet op de openbare weg en al helemaal niet in openbare ruimten. Met andere woorden, de luchtbuks kun je schieten op eigen terrein, zoals jouw eigen afgesloten tuin, op een afgesloten erf van iemand die daar toestemming voor heeft gegeven of, misschien wel het allerbest, op een schietclub.

Daarbij schiet je alleen op daarvoor geschikte doelen, zoals kaarten in een kogelvanger, specifieke schietdoelen en natuurlijk op blikjes et cetera. Belangrijk is uiteraard dat je alles veilig en weloverwogen doet, zonder risico op schade bij jezelf en derden.

Er geldt overigens ook een wet voor luchtbuksvervoer. Dit doe je altijd netjes met behulp van een koffer of foedraal. De luchtbuks heb je dus altijd opgeborgen en niet zichtbaar. Daarnaast is hij te allen tijde ongeladen. Het komt er op neer dat je discreet bent en derden niet belast met de gedachte dat jij rondloopt met een vuurwapen.

Luchtbuks kopen

Wil je een luchtbuks kopen, dan is dit dus mogelijk zodra je de minimumleeftijd van 18 jaar oud hebt bereikt. Logischerwijs zul je om die reden in de winkel gevraagd worden om een geldig identificatiebewijs te tonen, zodat de verkoper de leeftijd kan controleren.

Online een luchtbuks kopen behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Er zijn webshops die luchtbuksen verzenden naar adressen in zowel het binnen- als het buitenland. Let wel, dergelijke aanbieders zijn verplicht je te vragen naar een foto van je identificatiebewijs. Bij betrouwbare webwinkels kun je er gerust op zijn dat zij de privacy hierbij waarborgen. Met is simpelweg verplicht om de naam en leeftijd van de klant te verifiëren. Andere gegevens, zoals je foto, BSN en documentnummer kun je gerust afdekken. Vraag voor de zekerheid of men de gegevens, nadat ze deze hebben geverifieerd, wel verwijderen uit het systeem.

Soorten luchtbuks

Tussen de verschillende soorten luchtbuksen zul je veel overeenkomsten vinden. Toch kun je op basis van enkele eigenschappen een algemene onderverdeling maken, om er zo achter te komen welke luchtbuks geschikt is voor welk gebruik.

  • De veerbuks is lekker veelzijdig, en is ideaal om mee in de achtertuin te schieten. De high-end modellen zijn zo accuraat, dat ze zelfs geschikt zijn voor competities. Reken op wat terugslag en een hoorbare veer, wat voor veel liefhebbers bij het klassieke luchtbuksgevoel hoort.
  • De gasram beschikt over dezelfde eigenschappen als de veerbuks, maar zal iets soepeler aanvoelen en is stiller in gebruik.
  • De CO2 buks is niet de krachtigste, maar wel de goedkoopste buks voor diegene die niet elke keer hun exemplaar willen moeten spannen. Vaak een luchtbuks met magazijn, ideaal om snel achter elkaar mee te schieten, zonder de heisa van spannen en laden.
  • PCP buksen ofwel persluchtgeweren zijn de sterkste van het stel. Deze krachtige luchtbuksen hebben vaak een magazijn en hoeven niet te worden gespannen. Hun kracht en de amper aanwezige terugslag maakt dit type luchtbuks zuiver en in staat om grote afstanden te overbruggen. Kost wel iets meer, dit soort luchtgeweer!
  • De pompbuks is wellicht wat ouderwets inmiddels en heeft een hoog nostalgisch gehalte. Niet de meest nauwkeurige en niet de meest krachtige, blijft het een leuke luchtbukssoort om aan de verzameling toe te voegen.

Welke soort luchtbuks kopen staat bij jou op de planning?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram