Nieuwe ‘The Dalmore Decades’ is een set van vier exceptionele single malt whisky’s

The Dalmore Decades No.4 Collection-set nu bij Waldorf Astoria Amsterdam

Nieuwe ‘The Dalmore Decades’ is een set van vier exceptionele single malt whisky’s

The Dalmore Decades is een set van vier exceptionele single malt whisky’s. De Dalmore No.4 Collection-set staat bij het Waldorf Astoria Amsterdam.

The Dalmore Decades No.4 Collection-set nu bij Waldorf Astoria Amsterdam

Dalmore viert de afgelopen decennia met de release van een set van vier exceptionele single malt whisky’s. Ondergebracht in de zogeheten No.4 Collection-set, wordt de bijzondere package exclusief verkocht via retailers, met een adviesprijs van €125.000. De Nederlandse set zal voorlopig ter display staan in het Waldorf Astoria Amsterdam, wat tevens de flagship locatie is in Nederland en waar het mogelijk zal zijn om deze exclusieve range per glas te proeven.

The Dalmore Highland Single Malt presenteert met trots ‘The Dalmore Decades’, een selectie van uitzonderlijke whisky’s uit vier verschillende decennia. Van een van de eerste creaties van The Dalmore Master Distiller Richard Paterson tot de allereerste Scotch van het nieuwe millennium; The Dalmore Decades collectie viert de visionaire makers en verhalen achter elke fles en biedt liefhebbers een unieke kans om een stuk iconische whiskygeschiedenis in huis te halen.

The Dalmore Decades No.4 Collection viert decennialang vakmanschap

Elke karaf is een testament van het vakmanschap dat schuilgaat achter de whisky van The Dalmore en vertelt een prachtig verhaal over het niet-aflatende streven naar perfectie van de Highland Single Malt-producent. Een verhaal dat gevierd wordt met de release van drie buitengewone collecties. 25 sets van de Decades No. 4 Collection zijn wereldwijd beschikbaar.

Master Distiller Richard Paterson heeft zich de afgelopen 50 jaar ontpopt tot een echte pionier op het gebied van het cureren van whiskyvaten. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om hiermee de grenzen in de whiskyproductie te verleggen en het potentieel van de gedistilleerde drank gedurende de jaren te optimaliseren. The Dalmore Decades is Patersons’ persoonlijke selectie, een hoogtepunt waar hij jarenlang naartoe heeft gewerkt en een tastbaar bewijs van de collectie uitzonderlijk zeldzame vaten die de distilleerderij in huis heeft.

Paterson: “In de afgelopen 50 jaar heb ik met veel zorg en toewijding onze bijzondere en zeldzame collectie whisky’s tot hun volledige potentieel laten komen door ze te laten rijpen in ‘s werelds beste vaten. Elke fles markeert een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van ons merk en vertelt een uniek verhaal. Ik hoop dat de gelukkige verzamelaar die de set bemachtigt hiervan zal genieten met degenen die het dichtst bij hem staan. Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, is het dat je elke dag moet plukken en je in het hier en nu moet genieten. Deze collectie is een aandenken aan 180-jaar geschiedenis in wording. We zijn trots om dit resultaat van hard en vol passie werken te delen; het hoogtepunt van vier decennia aan whiskyproductie.”

The Dalmore Decades No.4 Collection-set nu bij Waldorf Astoria Amsterdam

©KIRSTENVANSANTEN

In Nederland wordt Decades No. 4 collectie set 17 gelanceerd, bestaande uit:

The Dalmore Decades 1979 – ‘Curating Exquisite Casks’ 

Deze 40 jaar oude single malt geldt als een eerbetoon aan de langdurige relatie tussen González Byass en The Dalmore. De 1979 doorliep aanvankelijk zijn rijping in een bijzonder Matusalem Oloroso sherryvat, waarna de laatste rijping heeft plaatsgevonden in een vat van de uiterst zeldzame Graham’s Port Vintage 1952. De resulterende whisky is uitbundig, bevat hints van sultanarozijnen en geroosterde pistachenoten en eindigt met aangename tonen van ahornsiroop, ananas en sappige dadels.

The Dalmore Decades 1980 – ‘Unbroken Chain of Visionaries’

De jaren tachtig markeerde de komst van Richard Paterson in The Dalmore. Onder zijn wakend oog rijpten de laatste Mackenzie creaties. Net als zijn voorgangers, belichaamt Richards langdurige ambtstermijn zijn toewijding aan de visie van de ruim 180 jaar geleden opgerichte distilleerderij. Deze 40 jaar oude single malt neemt de traditionele rijping van The Dalmore als uitgangspunt, en keert deze vervolgens om. De whisky is eerst gerijpt op Bourbonvaten, daarna op Matusalem-sherryvaten en bracht vervolgens meer dan vijf jaar door in ‘first-fill’ ex-bourbonvaten voordat deze werd gebotteld. Het is een gedurfde werkwijze, die nieuw leven en vuur toevoegt aan de smaakbeleving, die bestaat uit prachtig georkestreerde lagen single malt, met een zacht gefluister van bittere chocolade, marsepein en cacaopoeder.

The Dalmore Decades 1995 – ‘The Creation of an Icon’ 

In de jaren negentig werd een icoon gecreëerd; de minimalistische klokvormige fles van The Dalmore. De kronkelige rondingen van de fles weerspiegelen de wulpse vorm van de ketels, waar de weergaloze creaties van de distilleerderij doorheen stromen. De 1995 is gerijpt in voormalige Bourbonvaten en afgewerkt in spectaculaire Tintilla de Rota portpijpen. Het resultaat is een explosie van rode bessen, geglazuurde nectarines, frangipane en smakelijke pecannotentaart, culminerend in een voortreffelijke afdronk.

The Dalmore Decades 2000 – ‘Into the New Millennium’ 

Terwijl de wereld het begin van een nieuw tijdperk vierde, stonden de medewerkers van The Dalmore op zaterdag 1 januari 2000 om 00:02 uur paraat om voor de Highland distilleerderij een unieke prestatie te leveren. Om exact drie minuten na middernacht liep het eerste Schotse distillaat van de 21ste eeuw de distilleerketels uit. Deze laatste whisky vanuit de The Dalmore Decades collectie is misschien wel de meest onderscheidende. Hij heeft zijn complete twintig levensjaren doorgebracht in een Matusalem Oloroso sherryvat, een unicum voor de werkwijze van The Dalmore. Het resultaat is zeldzaam en intrigerend. Zwarte maraschino kersen en bittere chocolade doordrenken het gehemelte, terwijl op de achtergrond een laatste kus van zoethout en tarte tatin langzaam wegebt. Hoewel het twintig lange jaren heeft geduurd om deze unieke drank te maken, herken je de uitzonderlijke kwaliteit ervan in luttele seconden.

Unieke kans op een stukje whiskyhistorie

De No.4 Collection wordt in 25 begeerlijke sets op de markt gebracht, elk bestaand uit vier Decades whisky’s (1979, 1980, 1995, 2000). Elke uniek gemaakte karaf wordt gegraveerd met een exclusief setnummer en voorzien van een opvallende zwarte kraag en stop. Een bijzondere mogelijkheid om vier opmerkelijke momenten in de Schotse geschiedenis vast te leggen. Elke set wordt voorzien van een op maat gemaakte displaypilaar, met individuele compartimenten voor elke karaf. Het  verhaal van elke whisky wordt op de deur gegraveerd.

Elke No.4 Collection-set wordt exclusief verkocht via retailers, en de Nederlandse set zal voorlopig ter display staan in het Waldorf Astoria Amsterdam 5* hotel. De No.4 Collection heeft een adviesprijs van €125.000.

Veilingen met Dalmore No. 5 en No. 6 Collection

Naast deze bijzondere No. 4 Collection, wordt een werkelijk unieke No. 6 Collection geveild. Dat zal plaatsvinden in oktober 2021, door Sotheby’s in Hong Kong. Een aanzienlijk percentage van de verkoop zal worden gedoneerd aan het Schotse designmuseum V&A Dundee, het eerste V&A Museum buiten Londen. De Decades No. 6 omvat whisky uit 1951, een van de oudste whisky’s ooit uitgebracht door The Dalmore, een 1967 en aangevuld met whisky welke ook gebotteld wordt in de No. 4 Collection.

Daarnaast biedt The Dalmore verzamelaars de mogelijkheid om een stuk unieke geschiedenis te bemachtigen in de vorm van 15 bijzondere Decades-sets, middels de No.5 Collection. Hierin bevinden zich vijf meesterlijke whisky’s uit de The Dalmore-geschiedenis (1967, 1979, 1980, 1995, 2000). Elk van de 15 sets is echt uniek. Elke karaf heeft een eigen onderscheidende gekleurde stop en de flessen worden gegraveerd met een exclusief setnummer, wat de collectie aantrekkelijk maakt voor zowel gerenommeerde als startende verzamelaars. Elke set wordt gepresenteerd op een prachtig voetstuk, waardoor de collectie een echt pronkstuk in huis wordt. De No.5 Collection-set kent een adviesprijs van € 250.000.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram