HANDIG: Dit zijn de beste soorten haardhout voor deze koude winter

beste soorten openhaardhout

HANDIG: Dit zijn de beste soorten haardhout voor deze koude winter

Wat zijn de beste soorten openhaardhout? Wij hebben de beste soorten haardhout voor deze koude winter voor je op een rij gezet.

beste soorten openhaardhout

Met de temperaturen inmiddels weer regelmatig rond en onder het vriespunt stookt Nederland er lekker op los. De verwarming geeft in veel woningen momenteel een tropische warmte af, nadat we in 2020 ongewoon lang van lente- en zomerweer hebben kunnen genieten en dit maar moeilijk kunnen loslaten. Niet iedereen laat echter de cv-ketel loeien. Sommigen kiezen namelijk voor de gezelligheid en warmte van de open haard. Heerlijk! Maar wat zijn nu eigenlijk goede soorten openhaardhout?

Een open haard draagt uiteraard bij aan het interieur, maar is er in de eerste plaats om lekker de woonruimte op te warmen. Het knisperende hout zorgt bovendien voor een rustgevende toon. Je kunt echter niet zomaar een willekeurig stuk hout in de haard gooien. Nee, kies voor het juiste haardhout voor de fijnste werking.

Wat zijn de beste soorten haardhout? Je leest hieronder welke soorten openhaardhout kopen verstandig is, zodat jouw haardvuur mooi blijft branden gedurende de winter.

Beste soorten openhaardhout

De soort die jij bijvoorbeeld thuis het beste kunt gebruiken hangt allereerst af van de houtkachel in kwestie en jouw voorkeuren. Ter illustratie, heb je een speksteenkachel, dan is elzenhout een mooie optie, omdat die sneller warmte levert dan andere soorten. Eikenhout bijvoorbeeld brandt traag, maar geeft een fraai vlammenspel. Jouw voorkeuren bepalen dus voor welke houtsoort je dient te gaan, want elke soort hout heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken.

Goed hout voor in de open haard komt er in diverse soorten én kwaliteit. Hout van loofbomen bijvoorbeeld is uitermate geschikt om mee te stoken – denk aan beukenhout, berkenhout en essenhout. Naaldhout daarentegen, zoals dennenhout of hout van de spar, is minder aan te raden als de belangrijkste brandstof voor de open haard. Dit is omdat naaldhout veel hars bevat, wat zorgt voor vonken en een vervuild rookkanaal. Dit is zelfs als gevaarlijk te bestempelen, dus niet doen. Heb je het liggen? Maak het dan op door het buiten in de vuurkorf te gooien.

De beste soorten openhaardhout zijn in alfabetische volgorde:

  • Berkenhout – extra schoon hout dat snel veel warmte afgeeft
  • Beukenhout – brandt langzamer, maar geeft stabiel warmte
  • Eikenhout – brandt traag, geeft weinig rook en biedt knetterende vlammen
  • Elzenhout – brandt snel, maar geeft ook snel warmte af
  • Essenhout – brandt traag, maar biedt een fraai vlammenspel

In de regel geven zachtere soorten openhaardhout, zoals elzenhout en berkenhout, sneller warmte af dan de harde houtsoorten, zoals essenhout en beukenhout. De zachtere haardhoutsoorten zijn sneller opgebrand, maar je krijgt ze gemakkelijker aangestoken dan de hardere variant. Wil je de ruimte snel warm hebben, ga dan voor zachte houtsoorten. Heb je echter geen haast en wil je langere tijd genieten van de warmte, ga dan voor de hardere houtsoorten.

Voor welke van deze beste soorten openhaardhout ga jij? Ga in ieder geval niet voor onderstaande soorten:

Dit zijn NIET de beste soorten openhaardhout

Houtsoorten die je wil vermijden voor jouw open haard zijn:

  • Kastanjehout
  • naaldbomenhout
  • pallethout
  • populierenhout
  • tropisch hardhout
  • vuren & grenen

beste soorten openhaardhout

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram