HANDIG: 9 x Tips voor kleding bedrukken

9 x Tips voor kleding bedrukken

HANDIG: 9 x Tips voor kleding bedrukken

Wil je kleding bedrukken voor persoonlijke of zakelijke doeleinden? Wij hebben 9 tips voor kleding bedrukken voor je op een rij gezet.

9 x Tips voor kleding bedrukken

Of het nu voor je bedrijf is of voor een vrijgezellenfeest, speciaal kleding bedrukken met een logo, afbeelding of tekst kan net voor die extra touch zorgen en zo enorm van toegevoegde waarde zijn. Er zijn anno nu talloze mogelijkheden, dus bijvoorbeeld uniek bedrukt t-shirt is gemakkelijk te realiseren. Toch zijn er aantal zaken waar je op moet letten om teleurstelling te voorkomen.

Word jouw voetbalteam kampioen en zijn er speciale kampioensshirtjes nodig? Of staat er misschien een belangrijke beurs op de planning waar informele bedrijfsshirtjes weggeven net dat extra effect geeft? Vaker dan je zou verwachten is kleding bedrukken erg interessant. Bedrukte kleding dragen of zelfs weggeven is immers nog net iets persoonlijker dan bijvoorbeeld een aansteker bedrukken en die uitdelen. Bedrukte kleding voegt visueel iets toe aan de sfeer die je wilt neerzetten of de boodschap die je wilt overbrengen, of dit nu in persoonlijke of werksferen is.

Het is vandaag de dag bovendien mogelijk om veel verder te kijken dan alleen een bedrukt t-shirt.  Zo kun je tegenwoordig zelfs een softshell jas bedrukken of een volledig overhemd laten customizen met jouw gewenste logo.

Om te voorkomen dat je een zooi bedrukte kleding bestelt waar je niks aan hebt, hebben wij 9 praktische tips voor je op een rij gezet voor een optimaal proces.

Kleding bedrukken: 9 tips

We beginnen uiteraard bij het begin. Dus stel jezelf vooraf alle relevante vragen.

1. Wat voor kleding wil je laten bedrukken?

De meeste aanbieders van kleding bedrukken hebben een uitgebreid aanbod. T-shirts zijn populair, maar ook hoody’s, polo’s, truien, kinderkleding en sportkleding zijn beschikbaar voor bedrukking in allerlei soorten en maten. Van chic tot sportief, de keuze is echt reuze. Houd dus goed in gedachte welk kledingstuk geschikt is voor waar je het voor nodig hebt en houdt ook rekening met of het binnen of buiten wordt gedragen, en onder welke omstandigheden. Daarnaast zul je verschillende soorten kwaliteit tegenkomen. Heb je het eenmalig nodig voor een verjaardagsfeestje, dan mag het best goedkope kwaliteit zijn. Meerdere malen nodig voor evenementen? Ga voor betere kwaliteit.

2. Welke pasvorm en maten?

Inventariseer vooraf goed wat de exacte afmetingen zijn bij de gewenste maten. Niet elke maat L valt hetzelfde. Vraag dus naar de precieze afmetingen en voorkom problemen achteraf. In tegenstelling tot de webshops waar je jouw eigen kleding koopt, heb je bij bedrukte kleding geen retourrecht. Het is immers speciaal gepersonaliseerd voor jou. Binnen diezelfde context moet je ook zeker weten dat de pasvorm in orde is. Dit is iets anders dan de maat. Wil je bijvoorbeeld ietwat getailleerde overhemden, check dit dan vooraf met de aanbieder. Anders krijg je misschien wel een soort oversized aanvoelende stukken.

3. Welke bedrukkingsmogelijkheden zijn er?

Ook hierbij is de rol van de te bedrukken kleding van belang. Moet de kleding voor langere tijd mee, dan kan het zijn dat je voor een specifieke manier van drukken moet kiezen. Neem ook in acht wat je allemaal gedrukt wilt hebben. Hoeveel tekst wil je? Zijn er afbeeldingen die moeten worden gedrukt? Zo ja, hoeveel kleuren hebben deze? Check vooraf of het uitmaakt hoeveel kleuren je nodig hebt, of dat je per kleur meer betaalt. En wil je bedrukken op de borst, buik, rug, of heb je juist interesse in de mouw? Dit laatste biedt misschien niet iedereen aan.

4. Welke soorten bedrukken zijn er?

Over het algemeen kiest men bij kleding bedrukken voor een transferdruk of zeefdruk. De zeefdruk is helder en van goede kwaliteit, maar is wel iets arbeidsintensiever en niet geschikt voor foto’s. Omdat voor elk ontwerp bovendien een aparte film moet worden gemaakt, zul je ontdekken dat deze druksoort bij kleine oplagen relatief duur is.

Bij de transferdruk wordt het ontwerp eerst op transferpapier geprint, waarna het door middel van een pers op hoge temperatuur op de kleding wordt gedrukt. Met deze druksoort zijn zowel tekst als afbeeldingen mogelijk, en zijn kleinere oplages of zelfs unieke kledingstukken goedkoper.

Een andere optie is overigens kleding borduren, wat ontegenzeggelijk voor een bijzondere uitstraling zorgt en bovendien erg duurzaam is. Nadeel is echter dat het een stuk prijziger is dan de hierboven genoemde bedrukkingsopties.

5. Juiste grootte en lettertype bij tekstbedrukking

Wil je een boodschap overbrengen met je bedrukte kleding, zorg er dan voor dat alles goed leesbaar en zichtbaar is. Ga voor een duidelijk lettertype en vermijd tierelantijntjes. Zorg ook voor voldoende contrast tussen de kleur van de kleding en de tekst. Blauw op zwart is minder goed leesbaar dan wit op zwart. Denk ook aan de positie waarop je de tekst plaatst. Uiteraard leest horizontaal prettiger dan verticaal.

6. Optimaal een afbeelding of logo drukken

Heb je thuis weleens een afbeelding gedrukt? Als de afbeelding van lage kwaliteit is op de computer, dan zal het geprinte logo ook van lage kwaliteit zijn. Bij kleding bedrukken werkt dit hetzelfde, dus wees er zeker van dat de afbeelding of het logo-bestand dat je wilt laten drukken op de kleding, van voldoende kwaliteit en grootte is. Overleg dit vooraf met de drukker, die kan hierin adviseren.

7. Welke kleuren kleding en bedrukking?

We noemden even hiervoor al het woord ‘contrast’. Tegenwoordig vind je niet alleen allerlei soorten kleding om te bedrukken, je zult ook zien dat er talloze kleuren beschikbaar zijn. Het witte of zwarte t-shirt is populair, maar misschien sluiten andere kleuren bijvoorbeeld wel veel beter aan bij de huisstijl van jouw onderneming. Kies je voor een minder neutrale kleur, blijf dan denken aan het nodige contrast tussen de kledingkleur en de kleur van de te drukken afbeelding of tekst, en voorkom ook vloeken.

8. Wat is de minimale ordergrootte?

In veel gevallen werkt men met een minimale ordergrootte. Dit is prima op het moment dat je een grote afname wilt doen, maar is minder aantrekkelijk als je voor vijf vrienden een t-shirt nodig hebt. Voordat je begint met het hele ontwerpproces, dien je dus echt even te checken of jouw gewenste aantal wel mogelijk is en of het ergens anders niet goedkoper kan.

9. Zit alles in de prijs?

Er zijn drukkerijen die extra kosten in rekening brengen, zoals drukkosten per order of opzetkosten. Het winkelwagentje lijkt dan voordelig, maar valt een stuk hoger uit bij het afrekenen. Vogel van te voren uit of er sprake is van verborgen kosten en voorkom teleurstellingen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram