HANDIG: 6 Tips om je auto zomerklaar te maken

auto zomerklaar maken tips

HANDIG: 6 Tips om je auto zomerklaar te maken

Is jouw auto al gereed voor de zomerse temperaturen? Let op deze 6 tips om je auto zomerklaar te maken en voorkom pech langs de weg.

auto zomerklaar maken tips

We hebben nog geen idee hoe de zomer zal verlopen, maar dat we ons af en toe op de weg zullen begeven leidt geen twijfel. Met de zomerse temperaturen en bijbehorende omstandigheden in aantocht, is het raadzaam om de auto even grondig onder de loep te nemen. Als je onderstaande 6 tips naleeft, dan is jouw auto zomerklaar.

Of een zomervakantie met de auto erin zit is nog een groot vraagteken, maar dat neemt niet weg dat jouw auto klaar moet zijn voor het zomerseizoen. Net als bij het winterseizoen draait het om het inspelen op de aankomende omstandigheden. Je wil voorkomen dat je in onveilige situaties terechtkomt door nalatigheid aan de eigen auto en vermijdt uiteraard graag ongelukken. De contactpersoon voor de autoverzekering spreek je gedurende de zomer eigenlijk het liefst niet.

Om jullie een handje te helpen hebben we een zestal tips op een rij gezet. Hoeveel punten kun jij al afstrepen?

Auto zomerklaar maken

1. Zomerbanden

Misschien heb je ze er al onder, misschien niet. Het is echter hoe dan ook van belang dat je ’s zomers op zomerbanden rijdt. Deze zijn namelijk goed afgestemd op de temperaturen van het seizoen, en presteren boven de 7 graden Celsius beter dan winterbanden. Een belangrijk voorbeeld is dat je met zomerbanden in de warmere seizoenen een kortere remweg zult hebben dan met winterbanden.

2. Slijtage

Als de zomerbanden onder de auto hangen, dan moet je er wel zeker van zijn dat ze ook echt goed grip bieden. Check dus of het profiel van de banden minimaal 1.6 mm is. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar is ook nog eens wettelijk bepaald. Is dit niet in orde, dan kom je niet door je eerstvolgende APK-keuring. Voldoende profieldiepte is essentieel.

3. Spanning

Zijn de zomerbanden geïnstalleerd en is het profiel in orde? Wees er dan ook zeker van dat de bandenspanning op orde is. Hebben je banden niet de juiste spanning, dan gaan ze minder lang mee en rijd je bovendien een stuk minder zuinig. Het kost je dus letterlijk geld. De correcte spanning kun je terugvinden in het onderhoudsboekje of het bij de auto geleverde informatieboekje.

4. Uitlijnen

We zijn er nog niet wat betreft de banden, want naast dat de zomerbanden niet te veel slijtage mogen hebben en op juiste spanning moeten zijn, moeten ze ook goed zijn uitgelijnd. Is dit niet het geval, nadat je bijvoorbeeld je banden hebt vervangen of verwisseld, dan heb je geen optimale wegligging meer. Als je op de weg rijdt en je auto draait naar links of rechts, terwijl jij gen stuurbeweging maakt, dan is de uitlijning niet in orde. Dit is onveilig, maar slijt ook je banden. Bovendien moet de auto harder werken en gaat hij dus meer benzine gebruiken.

5. Vloeistoffen

De auto is niet zomerklaar zonder dat de vloeistoffen in goede mate aanwezig zijn. Dit gaat uiteraard om koelvloeistof en remvloeistof, maar ook om ruitenwisservloeistof. In de zomer hangt er vaak veel stof in de lucht en dit kan de voorruit goed vies maken. Af en toe sproeien en de ruitenwissers aanzetten is regelmatig noodzakelijk. Wees er trouwens zeker van dat de vloeistoffen van goede kwaliteit zijn.

6. Airco

Natuurlijk, je kunt altijd de ramen openzetten als de airco het niet doet, maar dit is niet altijd voldoende. Bovendien zit die airco niet voor niets in de auto, dus zorg ervoor dat hij goed intact is. Laat alles tijdig nakijken, van roostertjes tot vloeistof, zodat je tijdens een hittegolf koel kunt blijven rijden.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram