Sporten zonder blessures? Deze simpele tips helpen een handje mee

blessures voorkomen sporten tips

Sporten zonder blessures? Deze simpele tips helpen een handje mee

Sporten zonder blessureleed? Met deze simpele tips voorkom je een hoop blessures. Leef jij ze allemaal al na gedurende het sporten?

blessures voorkomen sporten tips

Sporten is voor de meesten een leuke activiteit die bovendien ook erg goed is voor de gezondheid. Het kan echter gebeuren dat je een blessure oploopt. De één heeft dat helaas wat vaker dan de ander, maar om de kans op blessures te verkleinen, en gewrichtspijn te voorkomen, lees je hier een aantal tips die je daar goed bij kan gebruiken.

Zorg voor goede kleding

Om te sporten heb je niet per sé veel materiaal nodig. Het is wel belangrijk dat de items die je gebruikt, wel van hoogwaardige kwaliteit zijn. Investeer bijvoorbeeld in goede hardloopschoenen en goede sportkleding. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lekkerder en langer kunt lopen, maar het kan ook blessureleed voorkomen.

Hardlopen zorgt ervoor dat je lichaam schokken oploopt, maar deze worden opgevangen door de demping in de schoenzool van de sneakers. Bovendien is het gebruiken van de juiste sportkleding ook nog eens belangrijk voor de sportprestaties. Hoe fijner je kleding zit, hoe beter de prestaties.

Bouw het op

Wanneer je van plan bent om te beginnen met sporten is het belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen. Dit komt omdat je lichaam en je spieren moeten wennen aan de activiteiten die je uitvoert. Begin dus niet te zwaar aan fitnessoefeningen of probeer niet gelijk lange afstanden af te leggen met hardlopen. Het lichaam moet alle inspanningen eerst goed kunnen verwerken, want anders is de kans op blessures erg groot en kun je misschien een tijd juist niet sporten.

blessures voorkomen sporten tips

Warming-up

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je eerst warm draait voordat je begint aan zware sportoefening. Een warming-up is vooral belangrijk wanneer je van plan bent fysieke inspanning uit te oefenen. Dit hoef je niet extreem lang te doen; tien minuten bewegen en rekoefeningen is voldoende. Je bereidt je lichaam met een warming-up voor door de spieren eerst een beetje warm te maken, om vervolgens aan de slag te gaan.

Je kunt dit vergelijken met de motor van een auto als het koud is. Die laat je eerst even warmdraaien, zodat hij erna helemaal soepel kan lopen. Omdat onder andere je lichaamstemperatuur wordt verhoogd door de warming-up, kan je spierweefsel een grotere rekking aan, zodat de kans op een blessure wordt verkleind. Ook krijg je een betere doorbloeding naar je spieren, omdat je hartslag geleidelijk omhoog gaat tijdens de warming-up. Ga dus niet gelijk fanatiek aan de slag, maar zorg voor een goede opbouw.

Cooling-down

Niet alleen de warming-up is een belangrijk onderdeel om spierblessures te voorkomen, ook de cooling-down is zeker iets om niet te vergeten! De meeste mensen denken na het harde werk meteen klaar te zijn en willen rust nemen – met of zonder biertje. Maar het is verstandiger om je inspanning geleidelijk af te bouwen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om na het hardlopen nog uit te lopen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de afvalstoffen, het opgehoopte melkzuur in je lichaam, sneller je lichaam uit worden gevoerd waardoor je een beter herstel in je spieren hebt en de kans op spierpijn kleiner wordt, maar ook de kans op duizeligheid na een training wordt hier flink mee verminderd.

Verschillende cooling-down oefeningen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld joggen, fietsen en rekoefeningen. Maar vergis je niet, ook een massage kan ervoor zorgen dat je lichaam beter herstelt van de inspanning die je daarvoor hebt gedaan.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram