Accuboormachine kopen: Waar moet je op letten?

Accuboormachine kopen tips

Accuboormachine kopen: Waar moet je op letten?

Een accuboormachine kopen? Waar moet je dan op letten? Met deze tips koop jij veilig en doeltreffend een nieuwe accuboormachine!

Accuboormachine kopen tips

Of je nu de typische doe-het-zelver bent of niet; een goede accuboormachine in huis hebben is een must. Waar moet je echter op letten als je de juiste accuboormachine wilt kopen? Met deze checklist vind jij de machine die aansluit bij jouw behoeften.

Voordat we aankomen bij zaken als voltage, torsie en accu, is het belangrijk om te bedenken waar jij de accuboormachine allemaal voor wil gebruiken. Er zijn diverse soorten accuboormachines, met elk hun specialiteit en hun eigen prijskaartje.

Uiteraard is een accuboormachine niet iets waar je op dient te besparen, want goedkoop kan dan al snel duurkoop blijken. Dit betekent echter niet dat je niet op de prijs kunt letten. Professioneel gereedschap kopen kost bijvoorbeeld een stuk meer, maar heb jij waarschijnlijk helemaal niet nodig. Wees dus oplettend.

Verschillende typen accuboormachines

Er is in principe weinig verschil tussen een accuboormachine en een accuschroefboormachine. Dit komt omdat ze vrijwel altijd met twee standen komen, waardoor je dus sowieso kunt schroeven én boren.

Toch kom je in de winkel verschillende soorten tegen. Merken als Festool gereedschap beschikken bijvoorbeeld over diverse typen accuboormachines. Lees hieronder dus goed welke voor jouw plannen geschikt zijn.

1. Accuschroefboormachine kopen

Met de accuschroefboormachine kun je zowel boren als schroeven indraaien. Koop de accuschroefboormachine met één of twee versnellingen, maar let op: Een accuschroefboormachine met één versnelling is voornamelijk geschikt om te boren en te schroeven in hout. De machines met twee versnellingen kun je ook voor staal gebruiken.

Accuboormachine kopen

2. Accuschroevendraaier kopen

Hoef je alleen maar schroeven in te draaien, dan kun je kiezen voor een accuschroevendraaier. Dit apparaat is een stuk kleiner, lichten en compacter, en bovendien goedkoper dan een reguliere accuboormachine. De spanning van de accu is een aandachtspunt waar we later op terugkomen, maar houd er rekening mee dat je met een lager accuvoltage geen zware klussen kunt uitvoeren. Langere schroeven indraaien doe je bijvoorbeeld met een hoger voltage.

3. Accuklopboormachine kopen

Ben je van plan te schroeven en boren in metselwerk of ander harder materiaal, dan kun je een accuklopboormachine kopen. Diens boor draait rond en beweegt tevens in de lengterichting heen en weer. Dankzij deze eigenschap boort de machine met meer kracht. Overigens kun je hiermee weer niet in beton boren.

4. Haakse accuschroefboormachine kopen

Kent de klus moeilijk bereikbare plekken? Bekijk de haakse accuschroefboormachine eens. De kop van deze accuboormachine kun je gemakkelijk verstellen, zodat hij ook erg geschikt is voor bijvoorbeeld het bouwen van keukens en kastjes.

Accuboormachine kopen: Waar let ik op?

Voltage

Ofwel de accuspanning. De elektrische spanning die een accu levert, drukken we uit in volt (V). Het werkt vrij simpel, want hoe hoger het voltage van de accuboormachine is, hoe zwaardere klussen de machine aankan. Voor klussen die wat zwaarder zijn, zoals boren in hout, is een machine van 10,8V tot 14,4V geschikt. Dien je te boren in staal en steen, ga dan voor een apparaat met 14,4V of meer. Voor kleinere klussen kun je gerust een accuboormachine kopen tot 10,8V.

Torsie

Ofwel het maximaal koppel, wat staat voor de kracht van de accuboormachine. We meten dit in newtonmeter (NM). In principe gaat dit gelijk op met voltage. Hoe hoger het voltage, hoe meer torsie en dus hoe sterker de accuboormachine is. Het kan echter verschillen, dus kies voor de machine die de beste torsie biedt bij het door jou gekozen voltage.

Een hoger koppel betekent bijvoorbeeld gemakkelijker grotere gaten boren of dikke schroeven indraaien. Daarnaast boor je met een hoger koppel door harder materiaal.

Accu

Bij het aanschaffen van welk draadloos gereedschap dan ook, dien je hier echt op te letten. Een accu moet zo snel mogelijk opladen en stroom zo lang mogelijk vasthouden. De capaciteit van een accu drukken we uit in Ampère per uur (Ah). Hoe meer Ah, hoe langer je de machine kunt gebruiken zonder op te laden.

Voor accuboormachines zijn er twee opties qua accu, namelijk de lithium-ion accu en de nikkel-cadmium accu. Lithium-ion accu’s zijn overwegend de beste keus, alhoewel er een aantal goede nikkel-cadmium-accu’s (NiCd) zijn.

De beste keuze is echter de lithium-ion accu, omdat deze geen last heeft van het geheugeneffect. Dit houdt in dat de accu geen capaciteit verliest wanneer hij wordt opgeladen, terwijl hij nog niet helemaal leeg is. Bij een nikkel-cadmium accu gebeurt dit wel. Ook heeft een lithium-ion accu geen last van zelfontlading. Ligt hij dus een tijdje thuis op de plank, dan loopt de accu niet leeg, in tegenstelling tot bij een nikkel-cadmium accu. Ook is de lithium-ion accu compacter, beschikt hij over een langere levensduur en is hij goed voor constante kracht.

Oplaadtijd

We benoemden het hierboven al. We willen dat een accu zo snel mogelijk oplaadt. Let hier op bij het kopen van een accuboormachine, want dit kan behoorlijk verschillen per model. De gemiddelde oplaadtijd ligt tussen de 60 en 180 minuten. Bekijk voor het aanschaffen dus de technische specificaties en vergeet hier geen rekening mee te houden als je met klussen start.

Met bovenstaande tips zou een accuboormachine kopen geen problemen moeten opleveren. Twijfel je toch te veel? Neem dan contact op met een professional!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram