Winterproof: Met deze 10 tips rijden jij en jouw auto veilig in de winter

10 tips winterproof - auto winter

Winterproof: Met deze 10 tips rijden jij en jouw auto veilig in de winter

Hoe bereid je jezelf en jouw auto voor op de winter? Met deze 10 tips ben je winterproof in de auto en rijd je zo veilig mogelijk.

10 tips winterproof - auto winter

Het nieuwe kalenderjaar ingaan gaat vaak gepaard met winterse omstandigheden. Door het koude weer kan het op de weg extra zwaar zijn, dus daarom is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Met deze tien tips bestrijden jij en jouw auto gladheid, lage temperaturen en andere winterse invloeden.

Wil jij ’s ochtends naar werk of ’s avonds naar de sportschool gewoon rustig en veilig weg kunnen rijden van huis, zorg er dan voor dat onderstaande boxjes kunnen worden afgevinkt. Met deze 10 tips winterproof ben jij voorbereid op de winter.

Winterproof: Jouw auto voorbereid op winter

  1. Een niet startende auto is frustrerend. De accu zorgt in de winter dan ook vaak voor de meeste problemen. Bij koude temperaturen is de zelfontlading van de accu sneller. Maak dus niet louter korte ritten met de auto, maar laat de motor ook langer draaien. Op die manier kan de dynamo de accu voldoende bijladen.
  2. Zorg voor goede motorolie. Dit kan bepalend zijn of een auto wél of niet start bij vrieskou.
  3. Bij bijna iedereen bekend, maar daarom niet minder belangrijk: Wissel de zomerbanden in voor winterbanden, zodat je veel meer grip hebt.
  4. Kies voor een antivriesvariant van ruitensproeiervloeistof. Deze is gemakkelijk te herkennen aan zijn blauwe kleur. De normale vloeistof is overwegend roze van kleur en soms geel.
  5. Dichtgevroren deur voorkomen? De rubbers van de deuren dien je alvorens het vriezen schoon te maken en in te smeren. Dit kun je doen met een speciale stick, maar ook talkpoeder is effectief.
  6. Geen zin om te krabben? Je hebt ze vast weleens zien liggen, de speciale dekens die men ’s nachts over de voorruit legt. Toch vergeten? Gebruik ruitontdooier of vul een lege frisdrankfles met heet water, wat je er vervolgens geleidelijk overheen gooit. Bij die laatste moet het overigens niet te hard vriezen, want het water moet natuurlijk niet bevriezen.
  7. Bevroren ramen verhinderen natuurlijk zicht. Viezigheid doet dit echter ook. Zorg dus voor schone ruiten. Bovendien beslaan schone ruiten minder snel. De airco kun je aanzetten om condens te verwijderen.
  8. Als het even kan, gebruik de handrem dan niet. Bij vorst kan deze vastvriezen en dat is behoorlijk irritant. Zet de auto in P (parkeren) of in de eerste versnelling. Heb je een auto met een elektronische handrem, dan zou dit geen probleem moeten opleveren. Dergelijke systemen werken namelijk niet met kabels maar op stroom.
  9. Haal een set winteraccessoires in huis. Deze bestaat uit in ieder geval uit ruitontdooier, slotontdooier (niet in de auto bewaren!) en ijskrabbers.Vast in diepe sneeuw? Zorg voor matten, een schep en een veger.
  10. Check de verlichting. Weet zeker dat koplampen, knipperlichten en remlichten in orde zijn. Jouw lichten helpen je niet alleen om te zien wat er voor je op de weg gebeurt, maar maken ook duidelijk dat jij op aanwezig bent. Altijd handig voor tegenliggers en andere automobilisten.

Met bovenstaande tips moet jouw auto het deze winter wel redden. Zorg er echter ook voor dat jij zelf goed bent voorbereid op het winterse weer en winterproof bent. De meeste ongelukken komen immers door menselijk falen. Zorg voor extra afstand tussen jou en andere voertuigen wanneer je rijdt bij regen, mist, ijs of sneeuw. Beland je toch in een ongeluk(kige situatie)? Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent, zoals met de autoverzekering van Diks.

10 tips winterproof - auto winter

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram