Een Vork Prikken Bij.. Restaurant Floor17 in Amsterdam

Floor17 review Amsterdam restaurant

Een Vork Prikken Bij.. Restaurant Floor17 in Amsterdam

Vandaag in ‘Een Vork Prikken Bij..’ onze Floor17 review! Wat kun je verwachten bij dit restaurant?

Floor17 review Amsterdam restaurant

In ‘Een Vork Prikken Bij’.. bezoeken wij ter review een in het oog springend restaurant. Ditmaal bezochten wij Floor17 bovenin het Ramada Apollo hotel te Amsterdam.

Dat Amsterdam boordevol fraaie restaurants zit is een understatement. Kijk voor je, achter je, links van je en rechts van je, en een fijne eetgelegenheid is daar. Wist je echter dat je ook omhoog kunt kijken?

Op de 17e verdieping van het Ramada Apollo hotel vind je, heel toepasselijk, restaurant Floor17. Dit restaurant is dankzij zowel zijn kaart als zijn uitzicht nét even anders en dat ondervonden wij afgelopen maand, toen wij op bezoek gingen voor onze Floor17 review.

De keuken van Floor17 is het best te beschrijven als ‘Nieuw Nederlands’. Alle producten – groente, vlees en vis – komen uit Nederland en worden vervolgens gecombineerd met onder meer specerijen van ver. Floor17 zegt over zichzelf dat zij een “liefdesverhaal over eten en drinken” is, dus wat is nu een betere dag om dat te testen dan de 14e van februari?

Floor17 review Amsterdam restaurant

Met de lift gaan we die avond dan ook naar etage nummer 17, waar voor Valentijn een speciaal 6-gangenmenu wordt aangeboden. De zeer vriendelijke gastheer verzekert ons, tijdens het uitschenken van een glaasje bubbels, dat deze kaart een uitstekende en representatieve weergave biedt van Floor17’s keuken en reguliere menukaart.

Bij het observeren van de kaart valt direct op dat de chef-kok over deze avond uitstekend heeft nagedacht. Aangezien het de internationale dag van de liefde is, zien we ‘aphrodisiacs’ als oesters, witte chocolade, avocado en kersen terug op het menu.

Waar je vaak – in wat voor variant dan ook – start met een broodje en smeersel, starten we vanavond met hapjes. Op ons stenen ‘plankje’ krijgen we oesters uit Nederlandse zee, dadels gevuld met Hollandse roomkaas en eendenlever in een krokant jasje. Absoluut geen valse start van de avond, want de hapjes maken hongerig naar meer.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Na de eerste gang ontvangen we wat brood en romige boter. Met de grove peper, zout, kruiden en olijfolie op tafel een welkome versnapering op weg naar de volgende gang.

Floor17 kiest zoals gezegd voor producten uit eigen land. Hierbij kiezen ze alleen voor het beste en meest verantwoordelijke. De vis komt bijvoorbeeld uit eigen Noordzee, het vlees uit het Vechtdal, het zojuist gegeten ambachtelijke brood uit Amsterdam en de specerijen van heinde en verre. Met dit laatste krijgt het Floor17 liefdesverhaal toch een heel klein exotische randje.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Dat heerlijk eten begint met goede producten begint bewijst de volgende gang; de burrata. Voor hen die burrata niet kennen, het lijkt – wat ons betreft – op mozzarella en betekent in het Italiaans ‘boterachtig’. Geen gekke naam, want deze kaas smelt echt op je tong en is te omschrijven als een mix is tussen mozzarella en room.

De burrata krijgen we uitgeserveerd in combinatie met basilicum, honingtomaten en vijgen. Een heerlijke tweede gang met een Italiaans randje!

Floor17 review Amsterdam restaurant

De daaropvolgende gang klinkt misschien minder exotisch, maar dat is absoluut geen minpunt. De Noordzee krab krijgen wij namelijk op tafel in een salade-vorm, verrijkt met avocado, citrus en peper.

Ook hier kiest de chef-kok voor een aantal pure smaken die bij elkaar voor bijzondere (lees: lekkere) smaaksensaties zorgen. Wat ons betreft hadden we nog wat van deze Noordzee krab opgeschept, al is het voor de smaak.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Tussen de gerechten door bestellen we een mooie rode Chileense wijn. Aangezien we ons op de 17e etage van het Ramada Apollo hotel bevinden, betekent dit dat we een schitterend uitzicht hebben op een Amsterdam ‘by night’.

De skyline met lichtjes uit het centrum oogt als een kunstwerk op afstand, echter zitten we op slechts 3 minuten fietsen van Mercatorplein in Amsterdam West en slechts 10 á 15 minuten tram van het centrum.

Terwijl we genieten van onze view blijkt dat de rode wijn die we drinken perfect aansluit bij het volgende gerecht. Een fraaie toevalligheid! De romige risotto die we voorgeschoteld krijgen is bovendien net zo fraai als het uitzicht op onze hoofdstad en is eigenlijk bijna te mooi om aan te raken. Bíjna.

Het van oorsprong Italiaanse rijstgerecht voor ons heeft allereerst een prachtige rode kleur dankzij rode bieten en is verder bereid met koffie, waarna afgerond met bladgoud. Wat blijft hangen is het ‘ah’ en ‘hmm’ moment na de eerste hap. Wat een schitterend romig en smaakvol gerecht!

Floor17 review Amsterdam restaurant

Vier ronden – en wat brood – verder bedenken wij ons na een nieuwe blik op de kaart ter update, dat we eigenlijk nog geen vlees hebben gegeten. We sommen de voorgaande gangen op en zien alleen eendenlever, die we voor het gemak niet meerekenen als ‘stukje vlees’. Als liefhebbers van vlees moeten we eerlijk bekennen het absoluut niet gemist te hebben, alhoewel het vooruitzicht op de volgende gang ons goed doet.

Voor we aan het dessert beginnen ontvangen we namelijk nog een gang met hert. Deze prachtige stukjes wild krijgen we opgediend met eekhoorntjesbrood, aardappelmouseline, vadouvan en savora mosterd. Het hertenvlees gaat bijzonder fijn samen met onder meer de paddenstoel, vadouvan, wat een Indiase curry is met een Franse twist, en de savora mosterd, die onder meer piment, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat bevat.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Zoals het een goed restaurant betaamt zit je pré-dessert behoorlijk vol, maar beschik je over precies genoeg ruimte voor de laatste (zoete) ronde, in dit geval gang 6. Tot nu toe hebben we ongecompliceerd gegeten en dat is exact de kracht van Floor17. Er is veel tijd en energie gestoken in de producten en ingrediënten, en dat is duidelijk te proeven.

Onze verwachtingen voor de laatste gang zijn hoog, gezien de eerdere vijf. Met witte chocolade met rum, kersen en verveine (ofwel citroenverbana) op het menu zijn we erg benieuwd op wat voor wijze het dessert voor ons zal verschijnen. Het resultaat? Een prachtig, grof dessert dat zijn onconventionele uiterlijk dankt aan het gebruik van stikstof en door dit laatste tevens zijn fraaie smaken weet te behouden.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Conclusie Floor17 Review | Restaurant Amsterdam

Op ons laatste bord ligt eigenlijk symbolisch genoeg de perfecte afsluiting van deze avond, want alhoewel wij het gerecht er schitterend uit vinden zien, lijkt het dessert ook op een door Floor17 eerder genoemde liefdesverhaal, waarbij het innerlijk – in dit geval de smaak – minstens zo belangrijk en misschien wel belangrijker is dan het uiterlijk – de afgebroken witte brokken, snippers en vlokken. Ja, dat klinkt heel zoet mannen, maar eerlijk is eerlijk, het ‘toetje’ was ook zoet en vooral erg lekker!

De kaart van Floor17 is duidelijk, spreekt enorm aan in zowel smaak als uitstraling en is met zijn Nederlandse producten bijzonder divers. Daarbij is de locatie zelf in termen van interieur, sfeer, bediening en ‘last but not least’ het uitzicht erg goed.

Tip: Om je volgende date tot grote hoogten te brengen dien je Floor17 absoluut in overweging te nemen.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Over Floor17

Floor17 bevindt zich bovenin het Ramada Apollo hotel in het westen van Amsterdam. Het restaurant is met zijn Skybar ook perfect voor een drankje. Wanneer het restaurant om 23.00 sluit, kun je blijven hangen aan de bar voor een cocktail. Sluitingstijd van de Skybar is 01.00.

“Kom langs, geniet en ervaar goed eten met een verhaal
onder het genot van een verslavend uitzicht over Amsterdam”, aldus Floor17

Bekijk snel de officiële website van Floor17 en reserveer.

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Floor17 review Amsterdam restaurant

Post a Comment

#Volg ons op Instagram