De ontwikkelingen van mannenmode, een overzicht!

De ontwikkelingen van mannenmode, een overzicht!

geschiedenis-mannenmode-heren-fashion

Een vlinderdasje, wollen petje, geruit jasje en een vrij wijde, beige broek: dat was rond 1915 de heersende mode voor mannen. Kleine kans dat jij vanmorgen bij het aankleden een van deze items hebt gepakt. Mannenmode heeft in de afgelopen eeuw een lange, kronkelige weg afgelegd.

In de video van de site Mode.com, hieronder te zien, is een eeuw mannenmode in vogelvlucht te zien. Tussen 1915 en 2015 gebeurt er van alles. De combinatie uit 1925 is nog steeds erg elegant: een rond hoedje, blauw-wit-gestreept jasje, witte broeken witte schoenen. En de stoere rock-and-roll-stijl uit 1955 kan er ook vandaag de dag nog prima mee door. Blauwe spijkerbroeken raken vermoedelijk nooit uit de mode, verfrommelde zwarte leren jassen evenmin.

Maar sommige periodes waren wel erg tijdgebonden en bewijzen dat smaken verschillen en ook veranderen. Vooral de jaren 60 en 70 komen er in de video niet zo goed van af. Te extravagant, te weelderig, misschien een tikje te verwijfd ook, terwijl het geheel witte ensemble uit de jaren 80 meer iets voor de tropen lijkt, dan voor een grijs klimaat als we hier hebben.

In de jaren 90 wordt als tegenreactie de stijl wel weer heel informeel: baggy jeans en casual overhemd. Tien jaar later is daar niet zoveel aan veranderd. De video sluit af met een non-descripte donkere broek en denimshirt, die ook niet zo tot de verbeelding spreken.

levi's 501 jeans vintage heren

Ook uit research van de aanbiedingensite Kortingbox blijkt dat het menig fashionitem van lang geleden, anno nu nog steeds indruk maakt. Neem bijvoorbeeld de befaamde Levi’s 501, een tijdloos jeansmodel. Die komt uit alweer 1930 en is nog altijd hip. Bekijk de lijst en kies je favoriet, of leg alvast wat geld opzij om zelf een exemplaar te kopen.

Want we gaan ervan uit dat jij natuurlijk een van die zeldzame modebewuste mannen bent, die om hun uiterlijk en voorkomen geven. Als we Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, moeten geloven, is het droef gesteld met de smaak van de gemiddelde Nederlandse man. Of beter gezegd: misschien heeft hij best smaak, maar legt die het af tegen de gemakzucht. En, zo concludeert hij met spijt, tegenwoordig wordt het mannen (en vrouwen) ook te makkelijk gemaakt. Immers, er zijn geen strakke regels meer, we leven in een wereld die geen autoriteit meer accepteert. “Vanaf de jaren 60 gingen mannen steeds meer spijkerbroeken dragen en kon eigenlijk alles”, zegt Kantelberg.

david bowie jurk dress menstyle

Toch zijn er in 2016 ook wel degelijk een paar opkomende stijlen te zien, al was het maar op de meest vermaarde catwalks ter wereld. Modeblogger Thom op de Laan zet er op zijn site een paar op een rij, zoals steeds wijdere broeken, matchende ouftits voor koppels (mannen en vrouwen) en de mannenrok.

Mick Jagger en David Bowie introduceerden de mannenrok al eens en tegenwoordig zet ook modemerk Gucci het (on)ding in de schijnwerpers. Waar wacht je nog op? Wel eerst je benen scheren!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram