De beste manier om films thuis te beleven

De beste manier om films thuis te beleven

Natuurlijk gaat er voor de ware filmliefhebber niets, maar dan ook helemaal niets boven de beeld- en geluidskwaliteit van een bioscoop. Maar als je ook graag films kijkt in de beslotenheid van je eigen huis is een goede home cinema set een goede tweede. Tegenwoordig kan je voor niet al te veel geld thuis films kijken die de bioscoopervaring angstvallend dicht benadert. Als je al een groot beeldscherm in huis hebt en een versterker die de meest gebruikte surround-formats ondersteunt, is het helemaal niet moeilijk om een home cinema in je huiskamer te maken. Je moet alleen weten waar je op moet letten om het beste uit jouw installatie te halen.

Basvolume
Voordat je begint moet je denken aan de buren. Want niets is zo frustrerend als er na de installatie van je thuisbioscoop achter te komen dat je die niet kunt gebruiken zonder een enorme burenruzie. Een dik vloerkleed tussen je beedscherm en de bank helpt al heel wat, evenals dikke gordijnen. De grootste boosdoener is de subwoofer. Zet het basvolume niet te hoog en zorg dat de cross-over goed is afgesteld – anders krijg je een bonkende bas waar niemand blij van wordt.

Soundbar

Vroeger ontkwam je er niet aan om je hele kamer vol te bouwen met speakers: twee gewone luidsprekers, een center luidspreker, een subwoofer en een stuk of wat sattelliet luidsprekers. Tegenwoordig kan je volstaan met een compacte subwoofer en een soundbar. Deze laatste neemt de functie van de andere luidsprekers over zonder dat je aan geluidskwaliteit hoeft in te boeten. Bovendien is het niet zo’n aanslag op je interieur: niet alleen hoef je niet meer overal speakers op te hangen, ook ben je verlost van die wirwar aan kabeltjes.  En tot slot een tip voor het beste geluidsformat: Dolby TrueHD en DTS-HD klinken veel beter dan hun voorgangers. Let er wel op dat je de bluerayspeler met een HDMI-kabel aan de versterker van de thuisbioscoop aansluit.


Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram