Romantiek door: Elyne
Dé stad van de liefde: Parijs. Haar nostalgische decor en de lucht die gevuld is met romantiek doen je snakken naar het gevoel van fladderende vlinders die je onderbuik ontstijgen en elke uithoek van je lichaam kietelen. Als man in Parijs hoef je bijna geen moeite te doen om je vriendin te betoveren – een wandeling langs de Seine ter hoogte van Île de la Cité, een nachtelijke fietstocht over Place de la Concorde of genieten van een zelfmeegebrachte fles wijn op de Esplanade du Trocadéro met voor je neus de Eiffeltoren die elk heel uur vijf minuten lang magisch knippert, zijn genoeg om je in een wereld te wanen die slechts twee bewoners telt. Na een weekje in deze door mij o zo geliefde stad te hebben doorgebracht en nu weer terug te zijn in Nederland, realiseer ik me dat de mannen hier, bij gebrek aan een omgeving die uit zichzelf al tot de verbeelding spreekt, hun handen veel meer uit de mouwen moeten steken om hetzelfde effect te bewerkstelligen. De doorsnee Hollandse straat ademt geen romantiek, en betovering is niet iets wat hier zomaar uit de lucht komt vallen.
Romantiek is ‘een gevoelige en dromerige sfeer’ volgens één van haar vele definities, of ‘alles wat tot het gevoel, de fantasie spreekt’. Wellicht verklaart dit waarom de zucht naar romantiek van vrouwen vele malen groter is dan die van mannen: emotie is onze drijfveer achter vrijwel alles, terwijl jullie hier aanzienlijk minder mee in contact staan. Wij verlangen daarom geregeld naar momenten waarop jullie wél uiting geven aan jullie gevoelens. Een ‘dromerige sfeer’ moet voor jullie echter nogal abstract klinken, en dus biedt de uitgebreidere definitie van Wikipedia misschien meer inzicht in wat romantiek nou eigenlijk is: ‘de gemoedstoestand van mensen die op emotioneel en/of erotisch vlak wederzijdse geestverwantschap ervaren met een ander persoon. Deze gemoedstoestand kan opgeroepen worden door een context die beide personen stimuleert exclusieve aandacht aan de ander te besteden en waarin beide personen zich behaaglijk voelen. Hoe zo’n context er precies uitziet verschilt van persoon tot persoon’. Een paar voorbeelden: ‘een strandwandeling, kaarslicht, kamp- en openhaardvuur, het nuttigen van een flesje wijn, een etentje (al dan niet in een restaurant)’.
Omdat elke vrouw anders is, en wij dus allemaal een andere context nodig hebben, ga ik dit artikel niet gebruiken om jullie tips te geven met betrekking tot romantisch uitstapjes. Zo kan een vriendin van mij een verrassingsdiner in een exclusief restaurant helemaal het einde vinden, terwijl ikzelf hier geen enkele waarde aan hecht en het daarentegen juist veel leuker vind als de man in kwestie mij bij hem thuis uitnodigt om zijn eigen kookkunsten te vertonen. De enige tip die ik jullie wat dit betreft kan geven, is: kijk naar de dingen die je vriendin leuk vindt en luister naar de signalen die ze afgeeft – ‘Brugge schijnt een prachtige stad te zijn, maar ik ben helaas nog nooit in de gelegenheid geweest om er naartoe te gaan’, ‘Ik vind Adele echt een fantastische zangeres; het lijkt me leuk om haar een keer live te zien’, enzovoorts enzoverder. Houdt ze van koken, volg dan samen een avondworkshop tapas maken; klaagt ze over stijve spieren, ga dan samen naar de (privé)sauna; neem haar mee naar een concert van haar favoriete artiest of verras haar met een stedentripje naar de stad waar ze al jaren van droomt – het is maar een kleine greep uit een eindeloos scala aan mogelijkheden.
Wat ik wel kan doen, is jullie een beetje op weg helpen met het creëren van een ‘behaaglijke’ context waarbij ‘exclusieve aandacht voor de ander’ en ‘geestverwantschap’ centraal staan – een avondje die je kunt plannen onafhankelijk van de fase van jullie relatie, de tijd van het jaar, je budget of de concertagenda, namelijk: ‘gewoon’ thuis!
In een wereld waarin sociale media ons leven domineren, lijkt puur en alleen in elkaars aanwezigheid verkeren een zeldzaam iets te zijn geworden – altijd is er wel een telefoon die ringt of piept, een vriend in het buitenland die op de facebook-chat tegen je praat, een e-mailcorrespondentie over een op handen zijnd personeelsuitje, je buurvrouw die twittert waarom jouw fiets voor haar raam geparkeerd staat, of het acht uur journaal op tv dat niet gemist mag worden. We zijn bang om iets te missen, en om vergeten te worden als de wereld niet weet waar je op welk moment uithangt. Een avondje quality time met je liefje dient om die reden dan ook te beginnen met het verbannen van je eventuele huisgenoten en het uitschakelen van elk communicatiemiddel – vanavond draait het om jou en haar, en kan de rest van de wereld jullie gestolen worden.
Nu we hiermee de ‘exclusiviteit’ zeker hebben gesteld, is het tijd voor het realiseren van de juiste ‘behaaglijke’ setting. Allereerst heeft jullie avond een soundtrack nodig. Draai géén muziek die het er te dik bovenop legt – zoals ‘Do It To Me’ van Usher & Snoop Dogg, ‘Let’s Get It On’ en ‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye, of ‘I Like It’ van Moby. Heb je geen inspiratie, dan spreekt één van de cd’s die ik graag draai op zulke gelegenheden je misschien wel aan: Buena Vista Social Club, Norah Jones, The Imagine Project van Herbie Hancock of First Love van Yiruma – maar aangezien smaken verschillen, kan ik jullie ook hierin niet verder adviseren. Zolang het maar subtiel is, én geen partymuziek of grove rap, kun je op dit vlak niet echt de mist ingaan. Een ander belangrijk onderdeel van de setting is de verlichting, maar daar heeft iedereen geloof ik dezelfde ideeën over: een schemerlamp, wat (geur)kaarsjes (ook vanwege de warmte die ze afgeven) en de gordijnen dicht zodat jullie niet constant tegen die ongezellige straatlantaarn aankijken. Beschik je over een openhaard, steek die dan vooral aan, zeker nu de winter weer op komst is. Een laatste aspect waar je nog even aan moet denken: ruim je rommel op – vrouwen zijn over het algemeen netjes aangelegd (uiteraard kennen we allemaal wel een uitzondering op deze regel) en dus willen wij liever niet op een stoel zitten die bezaaid is met jullie kleding. Met comfortabele en zachte kussens scoor je trouwens ook punten – wij houden van dingen met een knuffelgehalte, en dat is iets wat een kale leren bank niet heeft.
Als je al deze punten kunt afvinken – exclusieve aandacht, achtergrondmuziek, sfeerverlichting, orde, knusheid en warmte – zorg vervolgens dan nog dat je droge witte wijn koud hebt staan in de koelkast (of een flesje rood op kamertemperatuur, maar dat drinken niet alle vrouwen) en je bent klaar om je lover te ontvangen. Dit alles is al voldoende om haar het gevoel te geven dat ze speciaal voor je is en dat je niets liever wilt dan een tijdloze avond in alleen haar gezelschap doorbrengen. Anders dan jullie misschien denken, ligt onze romantische lat niet al te hoog; wij zoeken geen Romeo die ons onder ons slaapkamerraam met een nachtelijke serenade komt vereren. Het idee hebben dat meneer moeite voor ons doet en zijn onverdeelde aandacht krijgen, wordt door de meeste vrouwen al bijzonder gewaardeerd. Wat je verder voor invulling aan de avond geeft, hoeft dan ook helemaal niet volgens een bepaalde planning te verlopen – zolang je de tv maar uitlaat; een filmpje kijken is dus uit den boze. Voer eindeloze gesprekken onder het genot van een (zelfbereid) hapje en drankje, geef haar een full body massage, houd een nachtelijke cake-baksessie (inclusief kliederen met het beslag), voer elkaar aardbeien met slagroom, ga op de grond (op kussens of kleedjes) liggen staren naar de sterrenhemel die door het dakraam schemert en filosofeer over het leven, of geniet van chocoladefondue terwijl je haar door fotoalbums van ‘vroeger’ laat bladeren. Hiermee ontstaat die ‘geestverwantschap’ – het laatste aspect van de definitie waar nog aan voldaan moest worden – en wordt jullie avond er gegarandeerd één van perfecte en pure romantiek.
Goedkoop vliegen naar Parijs kan voordelig met SchipholTickets.n
Reageer en beoordeel dit artikel hieronder>>>
Meer artikelen Elyne: