Pompoen

Mannen van Mars, vrouwen van Venus.. Die frase is al behoorlijk gedateerd. Als de mensheid al van twee verschillende planeten afkomstig is, dan lijkt het me meer waarschijnlijk dat It’ers van een ander planeet komen dan de rest van het aardvolk. Ze spreken een volkomen andere taal en leven in een heel andere wereld. Goed communiceren kunnen ze dan ook alleen met elkaar.

Binnen ons bedrijf worden ze liefkozend pompoenen genoemd. Een pompoen met een bril op, een fantasieloos bloesje en een rij pennen in z’n borstzak. Begin jaren negentig zijn deze wezens met vrachtUFO’s tegelijk op onze aardkloot neergestreken. Door de toen,  computerfobische managers met open armen ontvangen, om het bedrijfsleven te automatiseren. Om vervolgens de eerste vrachtUFO terug naar planeet Uranus te nemen. Nu, ruim twintig jaar later weten we dat het zo niet is afgelopen. Ze zijn gebleven. Ze spreken nog steeds onze taal niet en zijn verre van geintegreerd. Eigenlijk zijn ze overbodig geworden, omdat een manager in deze tijd prima met zijn PC om kan gaan. Ze weten dat en  hebben daar hun strategie op aangepast. Zonder dat velen van ons het in de gaten hebben, doen ze stiekem het tegeovergestelde van waar ze voor gekomen zijn. In stinkende kantoortjes broeden ze plannetjes uit om zand in machines te strooien. Goed lopende computers worden vervangen door kastjes die rechtstreeks zijn verbonden met de server, waardoor alles lanzamer loopt en met regelmaat bevriest. Ongevraagd worden er updates uitgevoerd op programmas die prima lopen. Software wordt vervangen door programmas met ontelbaar veel verschillende instellingen, waardoor je veel meer kunt maar niets meer kan. Ook zijn deze pompoenen op het internet actief. Ze zijn de uitvinders van pop-ups en pagina’s waar je met geen mogelijkheid meer vanaf komt. Ze zijn de bedenkers van de online registratieformulieren, en activatiecodes die je dan via je e mail binnen krijgt. Om je vervolgens te verbazen over de grote hoeveelheid Spam die je daarna te verduren krijgt. Ze lijken te grossieren in Viagrapillen, leningen en loterijen waar je niet kunt verliezen.

Ook hebben ze je DVDtje zo geprogrammeerd dat je niet voorruit kunt spoelen tijdens het copyright verhaal. Misschien is Microsoft wel de thuisbasis van deze kolonie. Ze maken daar besturingsprogramma’s en andere software die je PC een eigen leven laat leiden. Je computer lijkt zijn eigen gang te gaan. Je hoort de processor hard aan het werk, terwijl je nog nergens opdracht voor hebt gegeven. Mocht je wel aan een taak willen beginnen, moet je netjes op je beurt wachten. Ook moet je  bijna dagelijks updates downloaden, installeren en opnieuw opstarten. Dit, terwijl je nooit positieve effecten van een update waarneemt. Een van hen is de bedenker van het ballonnetje dat telkens opduikt als je met je muisaanwijzer op een icoontje gaat staan. In het ballonnetje staat dan nogmaals vermeld wat het is. Deze pompoen verdient een lintje! Of misschien wel de Nobelprijs. Hij heeft het leven van zo velen verfraaid! Waaronder dat van mij, hier schrijft een grote fan van het ballonnetje. Ietwat cynisch weleens waar. Neemt niet weg dat ik schrijf om het nieuws te verspreiden. Stilletjes hopend dat de pompoenengemeenschap op het idee komt een enkeltje Uranus te boeken. Al bestaat natuurlijk de kans dat deze groep in de jaren negentig onder luid kirren en gejubel door de Uraniërs is uitgezwaaid, in de veronderstelling niets meer van dit stelletje te vernemen…

Praat mee over IT’ers en laat jouw mening achter>>> Meer blogs lezen? Check meer mannenblogs.

#Volg ons op Instagram