The SIREN amsterdam
Restaurant The SIREN biedt op het Amsterdamse Rokin een betoverende wereld
15 mei 2024
Jack Daniel’s Bonded Rye
Jack Daniel’s Bonded Rye is arriveert precies op tijd voor Vaderdag
13 juni 2024

De beste rosé wijnen ter wereld komen uit de Provence volgens diverse kenners. Lees mee waarom zij dit claimen.

beste rosé wijnen ter wereld Provence

Wist jij dat de Provence het enige wijngebied ter wereld is dat gespecialiseerd is in de productie van rosé wijn? De Provence strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Het landschap van de Provence is buitengewoon divers en betoverend, met lavendelvelden, olijfbomen, pittoreske dorpjes en natuurlijk de azuurblauwe Middellandse Zee. Dat maakt de regio een hele populaire reisbestemming voor de Nederlanders, maar dat komt natuurlijk ook door de frisse elegante roséwijnen met smaken van exotisch fruit en witte bloemen!

De Provence als pionier in de productie van roséwijn

De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug. Al in 600 voor Christus vestigden de Feniciërs zich in het gebied wat nu de Provence is en introduceerden de druif. Aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is nu het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van roséwijnen. Elk van de drie appellations heeft verschillende klimaat- en geografische omstandigheden, dat leidt tot een diverse selectie roséwijnen!

Dankzij de perfecte groeicondities in de Provence kunnen de wijnboeren druiven produceren met een perfecte balans. Dit zorgt voor unieke wijnen in haar soort. De duizenden zonuren per jaar, warme zomers, het mediterrane klimaat en de wind zorgen voor optimale omstandigheden die zorgen voor natuurlijke regulering en bescherming van de druiven. De Provence beschikt over vlakke maar goed absorberende bodems, die ideaal zijn voor het verbouwen van druiven. Deze unieke klimaatomstandigheden bevorderen een gezonde groei van de wijnstokken: de wind houdt de wijnstokken droog en geventileerd, waardoor ze beschermd zijn tegen schimmelziekten en kunstmatige bestrijding verminderd wordt.

Perfect terroir in de Provence

Roséwijnen uit de Provence worden beschouwd als de beste roséwijnen ter wereld, omdat ze hoge standaarden hebben voor de kwaliteit van de wijnen. Maar, zoals met elk goed recept, kan een perfecte roséwijn alleen gemaakt worden van perfecte druiven. In totaal worden er maar liefst 18 (!) verschillende druivenrassen verbouwd in de Provence.

De drie belangrijkste druivenrassen voor roséwijnen zijn Grenache, Cinsault en Syrah. Het blenden van wijnen is traditie in deze regio. Het zorgt voor een perfecte harmonie tussen de druivenrassen en geeft, naast de bodem- en klimaatomstandigheden, de wijnen hun karakteristieken en vele nuances. Deze variëren tussen frisheid, exotisch fruit en witte bloemen. Dankzij de duizenden jaren ervaring van de wijnboeren en de perfecte groeicondities in de regio, groeien de druivenrassen goed en geven ze de roséwijnen de uitzonderlijke identiteit.

Al deze condities en kennis maakt dat de rosé wijnen uit de Provence de beste ter wereld zijn, en gelukkig in iedere wijnwinkel en supermarkt te vinden zijn.

Deel artikel