De Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327 is het nieuwe eeuwigdurende kaldender-horloge, met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw.
In de jaren 1780 kende Abraham-Louis Breguet veel succes met zijn zogenaamde perpétuelles, voorzien van een oscillerend gewicht à secousses (met schokjes) waardoor het kaliber kon reageren op de lichaamsbewegingen van de drager en het mechanisme dus automatisch op kon winden tijdens het stappen. Dikwijls hadden deze horloges ook een kalendermechanisme. Het zijn precies deze modellen die als eerste uitgebracht werden met een geguillocheerde zilveren wijzerplaat. Nu, in 2023, brengt Breguet binnen zijn Classique-collectie hulde aan dit model met een herinterpretatie van de eeuwigdurende kalender in twee gouden versies.
De nieuwe Quantième perpétuel 7327 van Breguet weerspiegelt de essentie van het merk: een uurwerk dat eenvoudig in gebruik is voor de drager, maar complex in zijn realisatie. Deze fascinerende horlogefunctie, ontstaan in de 18e eeuw, geeft namelijk de exacte datum weer en houdt daarnaast ook rekening met de variabele lengte van de maanden en de cyclus van de schrikkeljaren. Hiervoor heeft het uurwerk een mechanisch “geheugen” nodig van vier jaar of 1461 dagen.
Het mechanisme is meestal gebaseerd op een schakelsysteem uitgaande van het uurwiel en een grote schakelaar die het hele uurwerk dagelijks aandrijft. Het aantal onderdelen dat dit model tot leven brengt is dan ook 294. Voor Breguet was het erg belangrijk om een licht en comfortabel horloge aan te bieden. Daarom koos de Manufacture voor het kaliber 502 waaraan een extra mechanisme werd toegevoegd om de Quantième functie te leveren. Met een dikte van 4,5 mm blijft het uurwerk 502.3.P een van de fijnste van Breguet.
Het model werd zo ontworpen dat het ondanks de geringe dikte een hoog prestatieniveau levert. Om aan finesse te winnen en tegelijkertijd een constante en juiste energie te garanderen, bleef de veerton open. De gouden rotor werd lichtjes gedecentreerd zodat de belangrijkste onderdelen van het uurwerk maximale ruimte kregen. Het is dus geïntegreerd in een minimale dikte. Dit zelfopwindende uurwerk werd gerhodineerd, slaat met een frequentie van 3 hertz en heeft een gangreserve van 45 uur. Het is uitgerust met een platte balansveer in silicium, een echappement met omgekeerde hefboom en hoorns in silicium. Silicium heeft vele eigenschappen. Niet alleen is het bestand tegen corrosie en slijtage, het is ook het ongevoelig voor de invloed van magnetische velden en verbetert de precisie van het uurwerk.
Het gangwerk, dat kan worden bewonderd door de saffieren achterkant van de kast, benadrukt een sterk punt van Breguet: de decoratie. Het gouden oscillerende gewicht werd met de hand geguillocheerd met een cirkelvormig korrelmotief; de bruggen vertonen Côtes de Genève en de andere onderdelen zijn afgewerkt met afgeschuinde randen en Côtes de Genève. Zeer nauwkeurig vakmanschap door de ambachtslieden van de Manufacture in het hart van de Vallée de Joux.
Een horloge met een uitgepuurde esthetiek
De nieuwe creatie van Breguet is even fascinerend wat het gangwerk betreft, als de wijzerplaat en wordt aangeboden met een tijdloze esthetiek, die de kenmerkende eigenschappen van het merk in een eigentijdse stijl in herinnering brengt. Een zeer fijn guillochépatroon met Clous de Paris, dat rechtstreeks verwijst naar de uurwerken van Abraham-Louis Breguet, siert de wijzerplaat. De maanfase, ter hoogte van 1u30 uur, toont een zeer realistisch ontwerp dankzij het met de hand gehamerde maanoppervlak. De hemel in blauwe lak laat lovertjes zien die, afhankelijk van de oriëntatie van het uurwerk, subtiel sterren onthullen. De dag-, datum- en jaaraanduiding zijn onderaan harmonieus met elkaar verbonden. Een kwartcirkel om 10u30 uur geeft de maanden aan via een retrogradewijzer. De traditionele opengewerkte Breguet appelwijzers in blauw staal duiden de uren en minuten aan. De geheime Breguet signatuur, voor het eerst gebruikt door de oprichter van het bedrijf in 1795, wordt onthuld tussen 11 en 12 uur en tussen 12 en 1 uur.
De afregeling van de verschillende aanduidingen op de wijzerplaat gebeurt op verschillende plaatsen op de kast van 39 mm. Met een correctiestift kan de dag worden ingesteld ter hoogte van 4 uur, de verschillende maanfasen ter hoogte van 4u30 uur, de datum op 8 uur en tenslotte de maand en het jaar op 9 uur. De tijdinstelling wordt gewijzigd via de kroon ter hoogte van 3 uur.
De Breguet Classique Quantième Perpétuel 7327 is geprijsd op € 85.300.