TRAVEL: Ontdek de top 50 beste steden voor filmliefhebbers

Top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers geneve

TRAVEL: Ontdek de top 50 beste steden voor filmliefhebbers

Houd je van reizen én van films? Check dan snel de gloednieuwe citytrip-lijst met beste steden in Europa voor filmliefhebbers.

Top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers geneve

Sta jij vooraan met je popcorn zodra de nieuwste films en documentaires in de bioscoop verschijnen? Met je hapje en drankje je voor het grote scherm plaatsnemen is voor menigeen een zeer plezierig iets. Als cinefiel heb je ongetwijfeld sterke voorkeuren voor genres, acteurs enn actrices, en regisseurs. Wat je daarbij vast herkent, is dat voor de echte filmliefhebbers een film kijken meer dan alleen een vorm van vermaak is. Het is inspirerend en brengt je bijvoorbeeld op mooie ideeën voor fashion of biedt je zelfs reisinspiratie. Precies op dit laatste punt gaan we vandaag in.

Wie een citytrip wil boeken en van films houd moet even opletten. Er is namelijk onderzoek gedaan naar wat de beste steden in Europa zijn voor filmliefhebbers. Meerder data vanuit Google Maps is geanalyseerd. Zo er gekeken naar niet alleen het totale aantal bioscopen per stad, maar ook heel specifiek naar de gemiddelde beoordeling van deze bioscopen en filmhuizen. Daarnaast is er rekening gehouden met het aantal bioscopen per stad per 10.000 inwoners. De uitkomst is interessant en biedt film- en reisliefhebbers eigenlijk een heel fraai rijtje aan must-visit Europese steden.

Juist ook als je een weekendje weg bent, dan kan het heerlijk zijn om een nieuwe bioscoop te ontdekken.

Top 10 beste Europese steden voor filmliefhebbers

Top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers

1. Genève, Zwitserland
Genève siert de eerste plaats van deze ranglijst. Deze zeer fraaie stad in Zwitserland staat natuurlijk bekend om een heleboel zaken. Zo kennen we deze Europese bijvoorbeeld om hun neutrale imago, de lekkere kaasfondue en het imponerende berglandschap. Was je echter al bekend met hun bruisende filmindustrie?

De vele, diverse bioscopen tonen verschillende genres, afkomstig uit verschillende culturen. Natuurlijk zijn er de mainstream bioscopen die de nieuwste Hollywood blockbusters voor rekening nemen, maar wellicht interessanter zijn de arthouse bioscopen, die goed zijn voor de meer niche en onafhankelijke films. Wie Genève bezoekt zal op het gebied van films zonder twijfel aanlopen tegen Cinélux en Cinérama, twee gerenommeerde bioscoopketens.

Verschillende filmfestivals vind je ieder jaar opnieuw in de Zwitserse stad georganiseerd, waarbij het fraaie Internationale Filmfestival van Genève (GIFF) de kroon spant. Dit evenement brengt internationale regisseurs, acteurs en filmliefhebbers naar het Alpenland.

2. Warschau, Polen
Plek twee wordt bekleed door Warschau, de hoofdstad van Polen. Liefhebbers van de kunstvorm film komen hier verrassend goed tot hun trekken, dankzij een diversiteit aan bioscopen, met gebruikelijke en ook meer alternatieve locaties.

In de Poolse stad behoren Multikino, Cinema City en Kinoteka tot de grootste gangmakers op het gebied van film. De meer unieke bioscoopervaring in Warschau is echter Kino Muranów. Deze prachtig gerenoveerde bioscoop uit de jaren vijftig heeft een Instagrammable retrodesign en biedt bovenal een waanzinnig aanbod van films, waarbij klassiekers, maar zeker ook hedendaagse onafhankelijke films de revue passeren.

Warschau organiseert daarnaast overigens ook enkele filmfestivals, zoals het Warsaw Film Festival in oktober. Citytripje naar Polen?

3. Berlijn, Duitsland
Op de derde plaats staat de hoofdstad van Duitsland, Berlijn. Bekend om haar rijke geschiedenis, levendige cultuur en bloeiende kunstscene, nemen de bioscopen een belangrijke plaats in.

Fans van film kijken hier op uiteenlopende locaties naar bijzondere films afkomstig uit alle windstreken. Bezoek je Cinestar, UCI Kinowelt en Filmrauschpalast, dan begeef je je opeens in de meest populaire bioscopen van de Duitse stad. Niks mis mee uiteraard, maar wie op zoek is naar de meer alternatieve bioscoopervaring kan andere plekken checken. Al sinds de jaren zeventig vind je in Berlijn bioscoop Moviemento. Deze plek onderscheidt zich door haar liefde voor onafhankelijke films uit binnen- en buitenland.

Top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers bologna

4. Bologna, Italië
Op nummer vier van onze lijst staat de prachtige Noord-Italiaanse stad Bologna. Met haar rijke artistieke en culturele karakter, blinkt deze bijzondere stad ui op het gebied van de filmkunst.

Met bijvoorbeeld Cinema Lumière en Cinema Odeon heb je al twee mooie bioscopen in de stad, die beiden een brede variëteit aan films vertonen. Verwacht hier niet alleen Hollywood-blockbusters, maar tevens onafhankelijke films uit Italië en daarbuiten.

Bologna huisvest de Cineteca di Bologna, een waar filmarchief cq. culturele instelling die films van over de hele wereld verwelkomt ter opslag en restauratie. Een unieke plek in de wereld van film. Ga je op bezoek bij deze bijzondere plek, dan maak je kennis met verschillende filmgerelateerde activiteiten, zoals filmvertoningen, filmworkshops en tentoonstellingen met betrekking tot het vak film.

Het filmfestival Il Cinema Ritrovato wordt tot slot eveneens jaarlijks gehouden in Bologna, waar je klassieke en ongewone films van over de hele wereld kunt ontdekken.

5. München, Duitsland
Op de vijfde plek vinden München, een grote stad in het zuiden van Duitsland die bekend staat om de voetbalclub Bayern München. We vinden hier echter ook een groeiende filmscene en een breed scala aan opties voor filmliefhebbers.

Met Cineplex, Cinemaxx en Mathäser Filmpalast noemen we enkele van de meest populaire bioscopen in de stad, goed voor alle nieuwste films. Zij die een onafhankelijke filmervaring najagen zijn in München eveneens aan het juiste adres. Je vindt in deze stad in de streek Beieren namelijk ook meerdere arthouse bioscopen, met namen als City Kinos en Monopol Kino. Hier kun je onafhankelijke filmproducties ontdekken en je laten onderdompelen door cultklassiekers.

Tot slot is het Munich Film Festival een film-evenement dat ieder jaar medio juni plaatsvindt. Een assortiment interessante films uit verschillende landen en genres wordt tijdens dit event in de spotlight gezet.

Top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers: De onderste helft

Deze epische top 10 van beste steden in Europa voor filmliefhebbers wordt afgerond door de steden hieronder. Ook ons eigen Amsterdam is van de partij, dat het rijtje mag afsluiten.

Op plek 6 komen we de stad van de liefde tegen, met Parijs, Frankrijk. Grieks drama voltooit zich natuurlijk in Athene, Griekenland, ditmaal wel op het witte doek gelukkig. Een glaasje port en een goede film vind je natuurlijk in Porto, Portugal, op plek 8. Wie denkt aan Nuerenberg, Duitsland, denkt misschien niet aan heel veel goeds. Vanaf nu mag je denken aan een topstad voor de liefhebber van films. De laatste eervolle vermelding binnen de top 10 gaat uit naar onze hoofdstad, Amsterdam. Waarom? Bijvoorbeeld omdat de Amsterdamse bioscoop Tuschinski enkele jaren terug, in 2021, is uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld.

Ben jij al eens bij het historische filmtheater Tuschinski geweest?

Tuschinski amsterdam

Hoe is dit onderzoek uitgevoerd?

Maar hoe komen we tot deze resultaten. Dat leggen we graag uit. In het kader van deze studie zijn gegevens over 345 Europese steden verzameld. Zo zijn gegevens van Google Maps onderzocht, zoals bijvoorbeweld het totale aantal bioscopen per stad, de gemiddelde beoordeling van deze bioscopen per stad en tot slot het aantal bioscopen per stad per 10.000 inwoners. De steden die minder dan 10 bioscopen hebben zijn niet in de eindrangschikking opgenomen. Niet gek dus dat je in de top 10 alleen hele grote Europese steden terugvindt. De gegevens zijn trouwens nog hel actueel, aangezien ze zijn verzameld in februari 2023.

Welke van deze top 10 beste steden in Europa voor filmliefhebbers ken jij al?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram