HANDIG: Dit moet je weten over het inhuren van een incassobureau

incassobureau inschakelen tips

HANDIG: Dit moet je weten over het inhuren van een incassobureau

Wil je een incassobureau inschakelen? Check hieronder wat je moet weten over het inhuren van een incassobureau.

incassobureau inschakelen tips

Als het gaat om het beheren van schulden, dan kan het inschakelen van een incassobureau een goede oplossing bieden. Voordat je die stap zet, is het echter belangrijk om te begrijpen wat een incassobureau is en waar je op moet letten bij het inhuren van een dergelijk bureau.

Een incassobureau is een derde partij die gespecialiseerd is in het incasseren van onbetaalde vorderingen namens bedrijven en particulieren. Ze kunnen helpen bij het innen van schulden van klanten die niet betalen, onderhandelen over betalingsregelingen en indien nodig juridische stappen ondernemen.

Bureau checken

Bij het inhuren van een incassobureau is het uiteraard belangrijk om het bedrijf grondig te onderzoeken. Zoek naar een gerenommeerd bureau dat een vergunning heeft en ervaring heeft in én gebonden is aan jouw branche. Bekijk hun online beoordelingen en vraag zeker ook naar referenties van eerdere klanten, indien mogelijk.
k
Binnen de wetgeving

Een andere belangrijke factor is de incassopraktijken van het bureau. Zorg ervoor dat ze alle toepasselijke wetten volgen, zoals de WKI. Deze wet verbiedt bijvoorbeeld bepaalde incassopraktijken, zoals intimidatie, het gebruik van valse verklaringen en het dreigen met juridische stappen wanneer ze niet de bevoegdheid hebben om dit te doen. Kies een bureau dat transparant is over hun praktijken en bereid is om binnen de grenzen van de wet te werken.

Het is ook belangrijk om inzicht te hebben in de kosten die gepaard gaan met het inhuren van een incassobureau. Doorgaans brengen bureaus een percentage in rekening van de schuld die ze innen. De vergoeding kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en omvang van de schuld, en het slagingspercentage van het bureau. Sommige bureaus brengen ook vooraf kosten in rekening, dus zorg ervoor dat je alle kosten en kosten verduidelijkt voordat je een contract ondertekent. Let wel, er bestaat gewoon een wet hieromtrent, te weten de Wet Incassokosten.

Wat houdt de Wet Incassokosten in? Volgens de Wet Incassokosten zijn de incassokosten een percentage van het factuurbedrag, met een minimum van € 40 en een maximum van € 6.775. Dit percentage wordt lager naarmate de vordering hoger wordt. De wet hanteert hiervoor een rekenmethode, een staffel. Let hier dus goed op als je overgaat tot een incassobureau inschakelen.
Blijf in contact

Communicatie is essentieel bij het werken met een incassobureau. Zorg ervoor dat je hen alle relevante informatie over de schuld verstrekt, inclusief de contactgegevens van de debiteur, betalingsgeschiedenis en eventuele geschillen of uitdagingen. Wees beschikbaar om eventuele vragen van het bureau te beantwoorden en updates te verstrekken over eventuele wijzigingen in de status van de schuld.

Stappenplan

Tot slot is het belangrijk om goed inzicht te hebben in het incassoproces. De meeste incassobureaus beginnen met een reeks brieven en telefoontjes naar de debiteur. Als deze pogingen niet succesvol zijn, kunnen ze escaleren tot juridische stappen. Zorg ervoor dat je de aanpak van het bureau en de tijdlijnen voor actie bespreekt, evenals eventuele risico’s en gevolgen.

Samenvattend kan het inhuren van een incassobureau een effectieve manier zijn om onbetaalde schulden te innen, maar het is belangrijk om het juiste bureau te kiezen en het proces en de kosten te begrijpen. Onderzoek het bureau grondig, kies er een die de wettelijke praktijken volgt en ervaring heeft in jouw branche, en communiceer open gedurende het hele proces. Met de juiste aanpak kan een incassobureau inschakelen je helpen schulden te beheersen en jouw financiële situatie te verbeteren.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram