Sparen of beleggen: wat is verstandiger?

Sparen of beleggen

Sparen of beleggen: wat is verstandiger?

Sparen of beleggen, wat is verstandiger? Wij hebben belangrijke basisinfo voor je op een rij gezet, zodat jij tot een goede keuze voor jezelf kunt komen.

Sparen of beleggen

Wil jij graag wat geld achter de hand hebben? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan sparen, maar het is natuurlijk ook interessant om te beleggen. Beide opties zijn mogelijk én verstandig. Maar, wat is verstandiger en welke optie past het beste bij jou? Hieronder vertellen we je de verschillen tussen sparen en beleggen zodat jij een betere keuze kunt maken.

Beleggen: wat is het?

Met beleggen investeer je met geld in de hoop dat jouw geld in de loop van de tijd meer waard zal worden. Je hebt meerdere opties waarin je kunt beleggen. Denk bijvoorbeeld aan obligaties, aandelen of Bitcoin. Stel: je gaat beleggen in aandelen van een bedrijf. Wanneer het bedrijf zeer winstgevend is, zullen de aandelen ook meer waard worden en dus ook jouw geld. Maar dit geldt natuurlijk ook andersom: als het slecht gaat met het bedrijf, gaat het ook slecht met jouw aandelen.

Waarom sparen?

Als je gaat sparen, zet je iedere dag, week of maand wat geld opzij. Dit kan in een spaarpotje zijn of een bankrekening. Een aparte spaarrekening is vaak een voor de hand liggende én eenvoudige keuze. Je kunt namelijk zo vanaf jouw lopende rekening wat geld overmaken naar jouw spaarrekening. Bovendien is het risico erg laag: het geld dat op jouw spaarrekening staat behoudt zijn waarde.

Sparen of beleggen

Sparen en beleggen zijn goede manieren om geld opzij te zetten. Toch zit er wel degelijk verschil tussen deze twee opties. Zo loop je natuurlijk meer risico bij beleggen. Als je gaat beleggen, neem je het risico dat jouw geld minder waard wordt. Het is daarom belangrijk dat je alleen investeert met geld dat je eventueel zou kunnen missen; steek vooral niet ál jouw geld in het beleggen. Het is immers zonde als de aandelen minder waard worden. Maar jouw aandelen kunnen natuurlijk ook meer waard worden, wat weer een groot voordeel is. Bovendien kun je het risico van beleggen zo klein mogelijk maken, door bijvoorbeeld in meerdere opties te beleggen of te kiezen voor beheerd beleggen.

Met sparen loop je minder risico, aangezien jouw geld zijn waarde gewoon behoudt. Bovendien is sparen heel laagdrempelig, want je kunt gewoon wat geld van jouw lopende rekening overmaken naar jouw spaarrekening. Ook krijg je hiervoor spaarrente uitgekeerd. Echter, kun je met beleggen wel een hoger rendement behalen dan met sparen. Dit geldt natuurlijk wel voor de lange termijn, terwijl sparen vooral voor de korte termijn is. Tijd is in dit geval dus een belangrijke factor: wil je geld behalen op de lange termijn, dan is beleggen vaak de juiste optie.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram