SMARTPHONE: Een recenserende blik op de Xiaomi 12 series

Xiaomi 12 Recensie

SMARTPHONE: Een recenserende blik op de Xiaomi 12 series

Een recenserende blik op de Xiaomi 12 series smartphone. Ga jij voor de Xiaomi 12 Pro, de Xiaomi 12 of de Xiaomi 12X?

Xiaomi 12 Recensie

Xiaomi kondigde eerder dit jaar de wereldwijde lancering van de nieuwe flagship Xiaomi 12 serie aan, met drie volgens hen baanbrekende modellen: de Xiaomi 12 Pro, de Xiaomi 12 en de Xiaomi 12X. Wij bekeken de Xiaomi 12 eens van dichterbij.

Met de Xiaomi 12 series hebben gebruikers volgens het Chinese smartphonemerk een hypermoderne videostudio en entertainment-krachtpatser in eigen hand. Samen met de verbeteringen in het AI-algoritme en de krachtige processor, zou dit nieuwe toestel een allround verbeterde ervaring moeten bieden. Is dit zo?

Xiaomi 12 Recensie

De Xiaomi 12 werd voor de zomer onthuld als één van de toptoestellen van het merk voor 2022. In oktober volgde vervolgens nog de Xiaomi 12T.

De Xiaomi 12 is dus al enige tijd in Nederland verkrijgbaar. Waar de adviesprijs bij de introductie € 899 bedroeg, is deze inmiddels gedaald naar zo’n € 550. Maakt deze lage instapprijs de smartphone extra aantrekkelijk om te overwegen? Het lijkt er sterk op.

Formaat

Xiaomi’s 12 is om te beginnen interessant vanwege zijn compactheid. De Chinese smartphonemaker heeft een heleboel eigenschappen in een relatief klein formaat toestel (6,28 inch) weten te krijgen en dat is fijn in een wereld waarin de premium smartphones vaak juist groter van scherm worden. Hij is tevens slank en licht, waardoor hij prettig kan worden bediend – met één hand. Wel is hij vrij glad, dus dat geeft een extra reden om een goed hoesje eromheen te doen.

Xiaomi 12 Recensie

Beeldscherm

Het beeldscherm van de 12 is meer dan prima. Het 6,28 inch-display heeft een amoled-paneel en resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Niet heel bijzonder, maar uitstekend in deze prijscategorie. De ververssnelheid ligt standaard op 120Hz.

Geluid

Geen enkele schermervaring is compleet zonder professioneel geluid. De Xiaomi 12 series is voorzien van SOUND BY Harman Kardon en biedt een meeslepende audio-ervaring die wordt aangedreven door Dolby Atmos.

Hardware

De interne hardware van de Xiaomi 12 bestaat uit een Snapdragon 8 Gen 1-processor, wat de snelste chip van Qualcomm op dit moment is. Aangevuld met 8/12GB werkgeheugen en 128/256GB opslagruimte – die overigens niet uitbreidbaar is – heb je een standaard hoeveelheid ruimte die voldoende moet zijn, maar niet flexibel is.

De snelheid tijdens het gebruik van de telefoon is snel, zoals je van een moderne smartphone mag verwachten. Dit is mede te danken aan het eerder genoemde 120Hz-scherm. Alle apps lopen vloeiend.

Xiaomi 12 Recensie

Software

De Xiaomi 12 is een Android-telefoon, met de software verpakt in MIUI. Deze oogt vrij druk en kan ons inziens iets overzichtelijker. Reken bij het toestel voor de eerste keer openen ook op een serie apps dat is ge-pre-installeerd. Denk aan populaire apps als Amazon, TikTok, Spotify en Facebook. Uiteraard heb je deze zo verwijderd.

Camera

Met de Xiaomi 12 series kunnen gebruikers, volgens het merk zelf, opnamen van studiokwaliteit maken, ongeacht het scenario. Of het nu gaat om uitdagende lichtomstandigheden of bewegende objecten. Alle drie de modellen zijn uitgerust met een professionele, drievoudige camera set-up voor veelzijdige opnamen. Is dit zo?

De Xiaomi heeft een 50 megapixel-hoofdcamera, 13 megapixel-groothoeklens en 5 megapixel-telemacrocamera. Met deze laatste kun je foto’s van heel dichtbij maken. Xiaomi ProFocus, een nieuwe AI-innovatie, identificeert en volgt op een intelligente wijze objecten, waardoor wazige of onscherpe opnamen van bewegende of verborgen onderwerpen worden voorkomen.

Xiaomi 12 Recensie

Ook de autofocus mogelijkheden voor ogen en gezicht zijn verbeterd door ProFocus. Dankzij Ultra Night Video kun je bovendien ook video’s opnemen met extreem weinig licht.

AI Cinema is op alle drie de smartphones beschikbaar en biedt talloze creatieve opties voor videobewerking zoals Parallel World, Freeze Frame Video en Magic Zoom-modi.

De cameraprestaties zijn in de praktijk inderdaad zeer behoorlijk. Beelden zijn scherp en ook als er minder licht is, dan kun je fatsoenlijke foto’s schieten. Kleuren komen er goed uit zowel normale als groothoekfoto’s komen goed tot uiting.

Xiaomi 12 Recensie

Oplaadsnelheid

De Xiaomi 12 beschikt over een 67 Watt-oplader, wat zorgt voor een lekker snelle oplaadbeurt. In zo’n 40 minuten ga je van een 0% naar 100% batterij. Ideaal voor veelgebruikers die regelmatig een lege telefoon hebben aan het einde van de dag.

Deze high-end Android-telefoon kun je overigens ook draadloos opladen. Hier is wel een specifieke lader voor nodig. Het snelle opladen is trouwens een goede pleister voor de iets mindere accuduur. De 4500 mAh-accu van de Xiaomi 12 gaat niet extreem lang mee. Reken op het einde van de dag. Doe je heel weinig, dan is anderhalve dag mogelijk.

Minpuntje

De Xiaomi 12 heeft gek genoeg geen IP-certificering. Dit betekent dat hij officieel niet stof- en waterdicht is. Dat is opvallend, want we zijn anno heden gewend dat high-end Android-smartphones altijd wel een IP-certificering hebben. De reden is onbekend, al speculeert menigeen dat dit is om de prijs te drukken. Hoe het daadwerkelijk gesteld is met de stof- en waterdichtheid is niet door ons getest.

Xiaomi 12 Recensie

Conclusie

De Xiaomi is een uitstekende smartphone. Een vlaggenschip telefoon die over behoorlijke eigenschappen beschikt en tegelijkertijd compact is, is in onze ogen zeker een aanwinst voor de markt.

Xiaomi 12 kopen

De Xiaomi 12 had een adviesprijs van € 899, maar is inmiddels al sterk in prijs gedaald. Voor een fractie van de introductieprijs haal je deze fijne smartphone al in huis. Ook ideaal als kerstcadeau natuurlijk!

Je vindt het toestel bij de bekende smartphone-aanbieders in twee varianten: 8GB+128GB of 8GB+256GB.

Xiaomi 12 Recensie

Xiaomi 12 Recensie

Xiaomi 12 Recensie

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram