Waarom THC? Ontdek de belangrijkste voordelen en effecten

Waarom THC? Ontdek de belangrijkste voordelen en effecten

Waarom THC? Ontdek de belangrijkste voordelen en effecten

Waarom THC gebruiken? We hebben de voordelen en de effecten op een rij gezet, zodat je een goed beeld krijgt van de werkende stof in wiet en hasj.

Waarom THC? Ontdek de belangrijkste voordelen en effecten

Het roken van een jointje is voor menigeen een terugkerend iets. Sommigen roken dagelijks, anderen af en toe in het weekend. Vandaag gaan we niet dieper in op of dit gezond is (nee, als je er tabak bij doet), maar focussen we ons puur op de werkende stof die we vinden in wiet en hasj, namelijk THC.

THC staat voor Tetrahydrocannabinol en is een verbinding in de cannabisplant die zorgt voor een high effect. En het is precies deze cannabinoïde die de cannabisplant zo populair maakt voor zowel recreatieve als medische doeleinden. In cannabis vind je naast THC trouwens honderden andere verbindingen. Alle cannabinoïden en terpenen hebben hun eigen kenmerken, maar voor nu kijken we naar THC

Wat is THC ofwel tetrahydrocannabinol?

THC is een zogeheten psychoactieve stof die je kunt vinden in cannabis. Psychoactief betekent dat je bij bepaald contact ermee gelijk een invloed op de werking van de hersenen bemerkt. In dit geval krijgt de ‘ontvanger’ een high of een stoned gevoel. Je high of stoned voelen zijn twee verschillende ervaringen, en of je de één of de ander ervaart, is volledig afhankelijk van welke wietsoort, ofwel strain, gebruikt is, en welke kwaliteit aan de orde is.

Uiteraard is het raadzaam om voor de beste THC te gaan bij het kopen van bijvoorbeeld wiet. Hetzelfde geldt voor de hasj-variant. Of je nu voor een Nederlandse hasj gaat of een Hiya hasj, probeer kwaliteit de halen.

De psychoactieve effecten van THC kun je overigens ironisch genoeg verminderen door een andere bekende cannabinoïde, namelijk CBD.

Voordelen & effecten

Bij het gebruik van THC zal deze stof anandamide nabootsen. Deze van nature voorkomende chemische stof, een neurotransmitter in het lichaam, wordt aangemaakt in de hersenen. Wanneer THC dit nabootst, dan zal het de communicatiefuncties kunnen veranderen. De THC-verbinding kan dit doen omdat het zich verbindt aan deze neuronen. Met andere woorden, de hersencommunicatie die normaal via neuronen verloopt zal nu direct worden beïnvloed door de THC.

Dankzij bovenstaande weten we dus waarom THC invloed heeft op ons na inname via bijvoorbeeld vape of een joint. We ervaren één en ander anders omdat enkele van onze cognitieve hersenfuncties onder invloed zijn.

Ervaringen kunnen in positieve zin een wending krijgen. Denk aan:

  • Geheugen: Waziger
  • Eetlust: Sterker
  • Stress: Minder
  • Concentratie: Ligt aan type THC-cannabinoïde
  • Pijn: Minder
  • Plezier: Meer
  • Tijdsbeleving: Langzamer
  • Denken:
  • Ligt aan type THC-cannabinoïde
  • Coördinatie: Minder
  • Bewegen: Langzamer
  • Zintuigen: Ligt aan type THC-cannabinoïde

Allemaal vrij onschuldig en voor velen zelfs een welkom voordeel, maar logischerwijs wel de reden waarom achter het stuur van de auto kruipen bijvoorbeeld verboden is onder invloed. Voor medische voordelen door cannabis verwijzen we je naar het KWF.


Let op, roken is ongezond. Softdrugs vanaf 18+!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram