Nieuwste behandelvorm voor een alcoholverslaving?

Nieuwste behandelvorm alcoholverslaving 6-apb

Nieuwste behandelvorm voor een alcoholverslaving?

Wat is de nieuwste behandelvorm voor een alcoholverslaving? Kunnen we leren van MDMA en is 6-APB een alternatief hulpmiddel?

Nieuwste behandelvorm alcoholverslaving 6-apb

Alcoholverslaving is een sluipmoordenaar onder de psychiatrische problemen. Het is één van de weinige “ziektes” die algemeen geaccepteerd is in Nederland, want laten we eerlijk zijn, dat wijntje hoort er toch gewoon bij. Daardoor worden problemen met alcoholgebruik vaak niet op tijd her- en erkend. In Nederland zijn ongeveer 350.000 mensen alcoholverslaafde en 1.4 miljoen mensen kunnen tot zware drinkers worden gerekend. Er zijn dus bijna 2 miljoen Nederlanders die alcoholgerelateerde problemen hebben. 

Reguliere behandeling alcoholverslaving

De behandeling van een alcoholverslaving bestaat uit verschillende delen. Allereerst wordt er een afkickplan gemaakt om de lichamelijke problemen te verminderen. Het plotseling stoppen met alcohol van de één op andere dag is erg gevaarlijk. Het lichaam heeft een afhankelijkheid van alcohol en kan bij gebrek aan drank heftig reageren. Daarom wordt er vaak gestart met een detoxbehandeling. Tijdens een detox worden de ontwenningsverschijnselen behandeld door middel van medicatie en/of een lagere dosis alcohol.

Vervolgens wordt er gestart met psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie. Deze behandelingen worden ingezet om het zelfmanagement van de patiënten te vergroten. Daarnaast wordt er vaak gewerkt met thiaminesuppletie (vitamine B1) en medicatie voor ontwenningsverschijnselen. Tevens kan er medicatie ingezet worden om een terugval te verkleinen. Er wordt bijvoorbeeld Acamprosaat ingezet om de hunkering naar alcohol te verminderen.

Behandeling met psychedelica

De inzet van psychedelica bij de behandeling van alcoholverslaving kan wel eens een groot effect hebben, omdat psychedelica werkzaam zijn op verschillende gebieden. Één van de gebieden waar ze invloed uitoefenen, is het bewustzijn. Psychedelica creëren de mogelijkheid om anders naar het probleem te kijken, zonder een gekleurde bril.

Veel patiënten met een alcoholverslaving of comorbiditeit staan eigenlijk niet echt open voor reguliere behandeling, omdat het vaak ingesleten patronen betreft of pijn ontwijkend gedrag. Psychedelica zorgen ervoor dat patiënten wellicht wel open gaan staan voor behandeling. Daarnaast hebben psychedelica zoals MDMA, in tegenstelling tot SSRI’s, invloed op verschillende niveaus van serotonine tot dopamine, en nog veel meer neurotransmitters. Zo wordt het probleem op verschillende niveaus in de hersenen aangepakt.

Alternatieven nodig?

Hoewel MDMA grote, positieve impact lijkt te kunnen hebben op de behandeling van alcoholverslaving, is het helaas niet voor iedereen te gebruiken. Patiënten met een contra-indicatie kunnen de behandeling met deze psychedelica niet starten. Daarom wordt er al jarenlang intensief onderzoek gedaan naar chemische alternatieven. Zo is 6-APB ontwikkeld als alternatief voor MDMA. 6-APB is ontwikkeld met de intentie om een minder neurotoxisch alternatief te zijn voor MDMA. Er wordt op dit moment onderzocht of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Hoewel 6-APB een eerste alternatief is, moet er de komende jaren meer tijd uitgetrokken worden voor onderzoek naar andere alternatieven voor MDMA. Daarnaast moet er ook snel klinisch onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van deze alternatieven, zodat patiënten in de toekomst een effectieve en snelle behandeling kunnen krijgen van hun alcoholverslaving. De Nederlandse zorg en patiënten snakken er immers naar.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram