Barbecueën in de winter? Dat kan prima!

Barbecueën in de winter

Barbecueën in de winter? Dat kan prima!

Barbecueën in de winter? Een winterse BBQ kan prima als je rekening houdt met de volgende zaken en tips!

Barbecueën in de winter

Waar barbecueën vroeger vooral iets was voor lange en zwoele zomeravonden, steken steeds meer mensen ook in de winter de barbecue aan. Ook hartje winter kun je nog prima barbecueën. Trek je warme kleren aan en trotseer de kou. Je krijg er geen spijt van! Met onze tips word jij ook een echte winterbarbecue-fan.

Beschutting en warmte

Is dat niet veel te koud zo’n winterbarbecue? Ga vanwege de kou niet barbecueën in de schuur of de bijkeuken, want het risico op brand of koolmonoxidevergiftiging neemt hierdoor toe. Als je zorgt voor de juiste omstandigheden hoef je het helemaal niet koud te hebben. Heb je een overkapping met een buitenkeuken in de tuin, dan geeft dit vaak al voldoende beschutting. Een terrasheater zorgt voor extra warmte. Een dikke jas en een sjaal doen de rest. Kleed de tuin aan met vuurkorven, fakkels en vuurschalen. Voor extra sfeer hang je overal lampjes op.

Waar let je op bij een winterbarbecue?

De buitentemperatuur is een stuk lager in de winter. Dit maakt barbecueën in dit seizoen echt anders dan in de zomer. Je plaatst je barbecue het beste uit de wind zodat je barbecue sneller op temperatuur komt. Je moet hier wat meer tijd voor nemen dan op zomerse dagen. Heb je een gasbarbecue? Pas dan zeker op met wind, omdat een gasbarbecue uit kan waaien waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een elektrische barbecue is dan ook een optie.

Wil je de echte rokerige barbecuesmaak proeven? De isolerende keramiek van een Big Green Egg heeft in de winterse kou weinig moeite om op temperatuur te komen en te blijven. Het is belangrijk dat je de klep van de barbecue zoveel mogelijk dicht houdt om de warmte binnen te houden.

Genieten van winterse gerechten

Het is leuk om in de herfst of de winter te experimenteren met andere barbecuegerechten dan die je in de zomer serveert. Grote stukken vlees die lang moeten garen doen het goed in de winter. Wat denk je van een kogelbiefstuk met kruidenrub of een stuk buikspek? Zuurkool bereid je in een Dutch Oven (of Big Green Egg) en serveer je met spareribs die je ongeveer twee uur op de barbecue hebt laten garen.

Wild is onlosmakelijk verbonden met de herfst en de winter. Verras je gasten met een hertenrack. Stoofschotels zoals een Hongaarse Goulash maak je in de Dutch Oven, maar ook op de barbecue kan dit prima. Je kan variëren met rund, varkensschouder of vis. Laat je creativiteit de vrije loop en geef je eigen invulling aan jouw winterbarbecue.

Barbecueën in de winter tips

Bijgerechten van de winterbarbecue

In de zomer serveer je vaak frisse salades als bijgerecht. In de winter zullen je gasten warme bijgerechten zeker waarderen. Pof aardappelen en serveer ze met een lekkere dressing. Ook zoete aardappelen kan je prima poffen. Combineer dit met honing, brie en walnoten en je hebt een bijgerecht om je vingers bij af te likken. Terwijl je vlees langzaam gaart, snijd jij in je buitenkeuken verschillende soorten groente. Broccoli, venkel, paprika en portobello’s doen het allemaal uitstekend op de barbecue.

Sluit af met een spetterend nagerecht

Ook voor het nagerecht geldt dat je in de zomer waarschijnlijk minder snel zal kiezen voor een warm nagerecht. Wat is er dan leuker om hiermee in de winter juist wel je barbecue af te sluiten? Kinderen kan je niet blijer maken dan ze te verrassen met s’mores. Niemand kan de geur van een echte appelkruimeltaart in de Big Green Egg weerstaan. Of wat denk je van sinaasappels gevuld met brownies?

Heb je eenmaal de smaak te pakken van het winters barbecueën, dan verdwijnt de barbecue niet meer in de schuur voor een winterslaap, maar blijft deze het hele jaar door in gebruik!

Barbecueën in de winter kun je met een gerust hart in de planning zetten!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram