WONEN: De verschillen tussen een overkapping, serre, veranda en tuinkamer

verschillen overkapping, serre, veranda en tuinkamer

WONEN: De verschillen tussen een overkapping, serre, veranda en tuinkamer

Wat zijn de verschillen tussen een overkapping, serre, veranda en tuinkamer? En voor welke heb je een vergunning nodig?

verschillen overkapping, serre, veranda en tuinkamer

Wie tijdens de laatste en eerste maanden van het jaar toch nog wil genieten van de tuin, zal blij zijn als ze een kleine aanbouw hebben in de vorm van een overkapping, serre, veranda of zelfs tuinkamer. Je staat net iets meer beschut tijdens de regen of zelfs warm te genieten als het vriest. Ben jij van plan de tuin te voorzien van één van deze uitbreidingen met oog op een hopelijk kleurrijke herfst en witte winter, dan moet je wel goed weten wat de verschillen zijn tussen de opties.

Ongetwijfeld heb je het al bij de nodige familie, vrienden en kennissen gezien, de overkapping viert hoogtijdagen. En aangezien ze in allerlei soorten en maten komen, van robuuste constructie met staanders tot een houten dakje met balkenplafond, zijn ze ook voor vrijwel iedere huiseigenaar interessant.

Er is echter meer dan alleen een overkapping. Wat dacht je van een verwarmde serre, veranda met glazen dak of compleet afgesloten tuinkamer? Klinkt goed allemaal, maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de overkapping, serre, veranda en tuinkamer?

Overkapping

De overkapping is een constructie waarbij een deel van de tuin wordt overdekt met een dak. Ook wel tuinoverkapping of terrasoverkapping genoemd, zie je dat dit type veelal met aluminium of houten palen wordt ingeslagen, voorzien van een houten, glazen of polycarbonaat dak. Je ziet de overkapping zowel aan het huis vast of losstaand. De overkapping kent vele soorten, maar is in principe een verder open constructie.

Serre

De serre is een ware uitbouw van het huis en komt inclusief volledige isolatie. Over het algemeen is de serre grotendeels van glas, maar je ziet ze zeker ook in – deels – stenen variant. Het dak is dicht of eveneens van glas, en de mogelijkheid tot verwarming wordt vaak benut. De serre verbinden met een woonkamer of keuken is niet ongebruikelijk,  maar vereist dus wel dat de buitenmuur wordt doorgebroken om te kunnen verbinden.

Veranda

De veranda wordt meestal aan een enkele zijde van het huis gebouwd en is ook een overdekte constructie. Deze optie zie je meestal met open voorzijde en zijkanten, waarbij het dak dicht is – vaak van glas of polycarbonaat. De staanders zijn vaker wel dan niet gemaakt van hout of aluminium.

Tuinkamer

Deze ruimte is volledig afsluitbaar, veelal voorzien van glazen dak en wanden. Je kunt de tuinkamer tegen je huis aan bouwen, maar net zo goed vrijstaand ergens in de tuin. Aluminium vormt samen met glas vaak het geheel.

Vergunning nodig voor overkappingen?

Meestal kun je de overkapping, serre, veranda en tuinkamer zonder vergunning bouwen. Vergunningsvrij bouwen mag op het eigen erf achter het huis. Let wel op wat de gemeente voorschrijft aangaande dit onderwerp en check ook tot hoe diep en hoog dit alles mag.

Zonder vergunning een overkapping plaatsen kan niet op het moment dat jouw woning een monument is of onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Informeer altijd even bij de gemeente.

verschillen overkapping, serre, veranda en tuinkamer

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram