Belangrijke veranderingen in de horeca sinds de coronacrisis

Belangrijkste veranderingenhoreca sinds coronacrisis

Belangrijke veranderingen in de horeca sinds de coronacrisis

De belangrijkste veranderingen in de horeca sinds de coronacrisis? Wij hebben een aantal opvallende punten op een rij gezet.

Belangrijkste veranderingenhoreca sinds coronacrisis

De coronacrisis heeft heel veel gevolgen gehad. Sommige sectoren zijn ontzettend hard geraakt en met name de horeca is natuurlijk zwaar getroffen de afgelopen twee jaar. Gelukkig lijkt het erop dat we nu langzaam in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. De laatste maatregelen zijn 23 maart 2022 opgeheven. Je zou nu misschien denken dat de horeca er weer net zo uitziet als in 2019, maar niets is minder waar.

Het kan bijna niet anders dan dat er inmiddels blijvende veranderingen zijn doorgevoerd. Een glaasje tennessee whiskey drinken in het café kan gelukkig nog altijd, maar grote crisissen brengen nu eenmaal veranderingen met zich mee. We hebben veel geleerd de afgelopen jaren, en de horeca al helemaal. Maar wat zijn nu precies de belangrijkste veranderingen die zijn opgetreden?

Vaker bezorgen en afhalen

Misschien wel de grootste verandering van allemaal is dat er veel meer wordt thuisbezorgd en afgehaald. Ook na de crisis. Hoewel we gewoon weer plaats kunnen nemen in het restaurant, zien we dat steeds meer mensen het wel heel prettig vinden om regelmatig de keuze voor afhalen of bezorgen te kunnen maken.

Horecaondernemingen zijn hier ook steeds beter op ingesteld. Zo hebben veel horecazaken inmiddels al een geheel eigen menukaart voor afhaal en bezorgen samengesteld. Zelfs inclusief luxe drankjes die besteld kunnen worden. Zo drink je bij je eten gewoon een lekker cocktail met witte rum, terwijl je thuis aan je eigen eettafel zit. Heerlijk genieten in de eigen woning.

Deze verandering is uiteraard niet voor niets. Een bezorg- en afhaalservice was lang dé manier om het hoofd boven water te kunnen houden. Op die manier kon er alsnog gekookt worden en kon er geld binnengehaald worden door horecapartijen. Ook na de crisis hebben veel ondernemers deze service behouden om nog net iets extra’s aan te kunnen bieden.

Andere indeling

Nog een hele opvallende verandering is dat veel horecaondernemingen inmiddels over een geheel andere indeling beschikken. Dit komt merendeels omdat ze in periodes alleen de 1,5 meter-regel moesten naleven. Ook hebben veel restaurants en cafés meer geïnvesteerd in het maken van een terras, al dan niet verwarmd. Als er buiten werd gewerkt dan was er namelijk meer mogelijk dan als mensen enkel binnen ontvangen konden worden. Deze andere indeling zal waarschijnlijk blijvend zijn.

Er zijn nog genoeg mensen die het prettig vinden om meer afstand te houden van de andere gasten. Bovendien weet niemand wat corona nog in petto heeft. De meeste ondernemers zullen hun zaken dan ook voorlopig niet zo snel meer aanpassen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt in heel veel sectoren een belangrijke rol. Zo ook in de horeca. Steeds meer horeca ondernemers houden zich bezig met de klimaatproblematiek. Zo worden interieurs verrijkt met duurzame apparatuur, wordt er vaker gekozen voor natuurlijke materialen en zien we dat zelfs eigen kruiden en groenten geteeld worden.

Naast meer aandacht voor het milieu zien we ook dat de populariteit voor vegan gerechten steeds verder groeit. Het aanbod neemt hierdoor ook gestaag toe. Dat is te merken aan de veelal nieuwe menu’s die dit jaar worden gepresenteerd.

Heb jij bovenstaande veranderingen in de horeca ook opgemerkt?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram