HANDIG: Wat voor verschillende hoortoestellen zijn er?

welk verschillende hoortoestellen zijn er

HANDIG: Wat voor verschillende hoortoestellen zijn er?

Gehoorschade op jonge leeftijd? Het is handig om jezelf af te vragen wat voor verschillende hoortoestellen er zijn.

welk verschillende hoortoestellen zijn er

Gehoorschade op jonge leeftijd komt net zo goed voor als op oudere leeftijd. Enorm vervelend, maar schaam je er vooral niet voor. Onderneem actie en ga op zoek naar de hulpmiddelen die anno heden hartstikke goed inpasbaar zijn binnen jouw lifestyle en voorkomen. Zo kun je gelukkig tegenwoordig gehoorbescherming op maat laten maken om (verdere) gehoorschade te voorkomen en kun je een hoortoestel gebruiken om het gehoor te verbeteren.

Er zijn verschillende typen hoortoestellen, welke hieronder allemaal behandeld worden. Heb je gehoorschade? Doe er wat aan! Je wilt toch kunnen blijven genieten van muziek en goede gesprekken, en je veilig door het verkeer bewegen?

Verschillende hoortoestellen

Er zijn verschillende typen hoortoestellen, welke hieronder allemaal behandeld worden.

In-het-oor of achter-het-oor gehoorapparaten

Het eerste type gehoorapparaat, dat geschikt is voor licht tot zwaar gehoorverlies, is een in-het-oor gehoorapparaat. Dit gehoorapparaat valt volledig in de gehoorgang. Er zijn vijf verschillende in-het-oor gehoorapparaten, variërend tussen onzichtbaar in-kanaal en volledig in-oorschelp. Deze laatste soort past in de buitenste oorschelp, terwijl de kleinste soort bijna onzichtbaar in het oor zit. Je kunt ook een achter-het-oor gehoorapparaat krijgen, het populairste type. Hierbij bevinden alle onderdelen van het gehoorapparaat zich achter het oor. Deze onderdelen maken door middel van een slangetje contact met een oorstukje in het oor. Vaak hebben achter-het-oor gehoorapparaten meer opties dan in-het-oor gehoorapparaten.

Soorten in-het-oor gehoorapparaten

Het kleinst beschikbare toestel is het volledig in-kanaal gehoorapparaat, ook wel de CIC genoemd. Dit type gehoorapparaat wordt op maat gemaakt zodat hij mooi in de gehoorgang past. Hier is het gehoorapparaat zo goed als onzichtbaar voor andere mensen. Een andere soort is het in-kanaal gehoorapparaat (ITC), welke ook erg discreet en klein is. Een iets meer zichtbaar model, welke voor ernstiger gehoorverlies geschikt is, is het half in-oorschelp gehoorapparaat. Voor echt significant gehoorverlies is verder de volledig in-oorschelp een goede keuze. Tot slot is er ook het onzichtbaar in-kanaal (IIC) gehoorapparaat, welke zich automatisch aan kan passen aan de geluidsomgeving.

Soorten achter-het-oor gehoorapparaten

Er zijn twee soorten achter-het-oor gehoorapparaten. De eerste is de miniLIHO, een kleine en discrete variant. Dit gehoorapparaat is voor de meeste vormen van gehoorverlies en voor bijna alle vormen van gehoorgang geschikt. Verder bestaat er ook het gehoorapparaat met open aanpassing. Dit type is in staat om zich aan te passen aan verschillende luistersituaties. Verder wordt de gehoorgang open gehouden waardoor het geluid natuurlijker het oor binnen kan komen.

Overige soorten gehoorapparaten

Gehoorapparaten zijn ook nog in andere categorieën te verdelen. Zo bestaan er bijvoorbeeld oplaadbare gehoorapparaten, welke oplaadbare batterijen bevatten. Je hoeft dan niet meer batterijen te vervangen, omdat je ze in de nacht op kan laden. Ook kun je kiezen voor een gehoorapparaat met Bluetooth technologie. Hiermee kun je je gehoorapparaat met apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, tablets of de televisie verbinden. Zo kun je het geluid van bijvoorbeeld de tv rechtstreeks in je oor horen.

Gehoorbescherming of hoortoestel?

Twijfel je of je gehoorbescherming of een gehoorapparaat nodig hebt. Deze twee begrippen worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar er zijn verschillen. Gehoorbescherming wordt gebruikt om gehoorschade te voorkomen. Gehoorbescherming kan op maat worden gemaakt, zodat deze perfect in je gehoorgang past. Wanneer je echter al gehoorschade hebt opgelopen, is vaak een gehoorapparaat noodzakelijk. Een gehoorapparaat versterkt geluiden, zodat mensen met gehoorverlies beter kunnen horen.

Als je het idee hebt dat je de laatste tijd minder goed hoort en wellicht een gehoorapparaat nodig hebt, kun je een gehoortest bij de audicien doen. Zie hier voor meer informatie daarover.

welk verschillende hoortoestellen zijn er

Post a Comment

#Volg ons op Instagram