Aston Martin onthult zijn ultrazeldzame DBR22

Aston Martin DBR22

Aston Martin onthult zijn ultrazeldzame DBR22

De ultrazeldzame Aston Martin DBR22 is onthuld. Een op het verleden geïnspireerde V12-hypercar met open cockpit die de toekomst van het merk vormgeeft.

Aston Martin DBR22

De Britse autofabrikant Aston Martin heeft inmiddels een lange traditie in het maken van gewilde auto’s met open. We denken dan aan de DBR1 en DB3S uit de jaren vijftig, maar tevens de hedendaagse Vantage Speedster. Het favoriete merk van James Bond komt nu met een superzeldzaam aanbod, in de vorm van de stevig gelimiteerde Aston Martin DBR22.

De nieuwe DBR22, die debuteert op Monterey Car Week, viert de 10e verjaardag van Q by Aston Martin, dezelfde divisie die verantwoordelijk is voor de eenmalige Aston Martin Victor, de tot 24 stuks gelimiteerde Vulcan en de nog zeldzamere Vantage V600.

Het ontwerpconcept dat in Monterey werd – en in de galerij onderaan wordt – onthuld vormt de gerealiseerde productieauto, die naar verluidt een van de zeldzaamste machines is die het merk in zijn 109-jarige geschiedenis heeft gemaakt en die alleen beschikbaar zal zijn voor een select aantal van Q by Aston Martin-klanten. Dit betekent dat alleen de absolute elite binnen de klantenkring van het merk de DBR22 zal worden aangeboden.

Geheel in lijn met de open-cockpit-erfenis van het automerk, presenteert de DBR22 zichzelf als een hypercar met twee zitplaatsen in de open lucht, ondersteund door nieuwe technologieën en ontwerpconcepten. Er is met name een minimale hoeveelheid carrosseriepanelen gebruikt om de bolide er strak, doch gespierd uit te laten zien, terwijl een coachbuilding-filosofie is toegepast om ervoor te zorgen dat elk detail minutieus is ontworpen.

Van een gloednieuwe grille van koolstofvezel tot een goed aanwezige langwerpige motorkap met een hoefijzervormige ventilatieopening, alles is bedacht om de aandacht naar de bestuurderscabine te trekken, terwijl zich daarachter twee aerodynamische scoops bevinden die overgaan in de achterkant. Hier vind je een slanke lichtbalk over de volledige lengte, die over het midden schiet en de badges splitst van de aanzienlijke diffuser en ventilatieopening.

De aanwezigheid van de auto wordt nog eens extra geaccentueerd door een nieuw ontworpen set 14-spaaks 21-inch velgen die exclusief voor de DBR22 zijn gemaakt, evenals op maat gemaakte koolstofvezelbehandelingen en een door Q by Aston Martin ontwikkelde “Paint to Sample”-kleurstelling die is alleen beschikbaar op deze auto.

Aston Martin DBR22

Binnenin komt dit allemaal samen dankzij een 5,2-liter V12-motor met dubbele turbo die 715 pk en 753 Nm koppel produceert, wat genoeg is om de achterwielaangedreven tweezitter in 3,4 seconden naar 100 km/u te sturen voordat hij een topsnelheid bereikt van zo’n 320 km/u. Gewichtsbesparing komt in de vorm van een 3D-geprint aluminium subframe aan de achterkant, het eerder genoemde ontbreken van meerdere panelen en een intensief gebruik van koolstofvezel in de cabine om alles licht en tegelijkertijd luxueus te houden.

Roberto Fedeli, Chief Technical Officer van Aston Martin, zei: “Technologie is cruciaal bij de constructie van DBR22, met overal uitgebreid gebruik van koolstofvezel en het gebruik van 3D-printen voor de vervaardiging van een structureel onderdeel. Als zodanig toont de DBR22 de unieke mogelijkheden van Aston Martin, met een ontwerp van wereldklasse gecombineerd met een wendbare, intelligente benadering van engineering en productie. Voor een auto die is ontworpen om de ultieme maatwerkservice te vieren, betekenen de technische ontwikkelingen dat de DBR22 echt het dynamische theater heeft dat daarbij past, waardoor het rijden net zo verslavend is als zijn uiterlijk.”

De Aston Martin DBR22 zal debuteren tijdens Pebble Beach Concours D’Elegance, van 19-21 augustus. Bekijk de auto hieronder eens van dichterbij.

Aston Martin DBR22

Aston Martin DBR22

Aston Martin DBR22

Aston Martin DBR22

Aston Martin DBR22

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram