Tips nodig voor wat betreft je spaarrekening? Wij hebben 9 tips waar je rekening mee moet houden bij je spaarrekening op een rij gezet.
Bij het openen van een spaarrekening heb je in je hoofd een zo mooi mogelijk bedrag op te sparen. Dit gaat echter niet altijd even gemakkelijk en er zijn zaken waar je absoluut rekening mee dient te houden. Wij hebben 9 tips voor je op een rij gezet, zodat je in ieder geval goed op de hoogte bent. Heb je het financieel allemaal goed op een rij en verdien je goed? Lees toch maar even mee.
Hoe kun je sparen goed aanpakken? Check de tips en vergeet ook niet de belastingdienst. Of je nu een spaarrekening kind of spaarrekening voor jezelf opent, jezelf inlezen loont.
1. Persoonlijke begroting
Begin bij het begin en zet alle inkomsten en uitgaven helder op een rij. Dit kan natuurlijk op papier, maar er zijn ook prima manieren om dit digitaal te doen. Uiteraard zie je hierna direct welk bedrag je overhoudt om te sparen. Niet tevreden over de hoeveelheid? Kijk dan of je ergens kunt besparen.
2. Buffer
Wie bij onverwachte kosten niet in de financiële problemen wil komen, moet een buffer gereed hebben voor calamiteiten. Onder meer het Nibud heeft een rekentool om je persoonlijke buffer te berekenen. Zo weet je exact wat je in ieder geval voor noodgevallen moet hebben
3. Juiste spaarrekening kiezen
De ene bank is de andere niet en dat betekent dat ook spaarrekeningen kunnen verschillen. Ja, er zijn vergelijkingswebsites, maar let op; ze zijn niet allemaal onafhankelijk en bieden meer niet dan wel een compleet overzicht met alle banken. Lees de algemene voorwaarden en je zult zien dat de bank vaak heeft opgenomen dat de spaarrente onaangekondigd mag worden aangepast. Het kan dus lonen om dit in de gaten te houden en eventueel te switchen als de rente spaarrekening ergens anders hoger is.
4. Automatisch sparen
Ben je slecht in je geldzaken bijhouden? Stel in dat je iedere maand een vast bedrag overmaakt naar je spaarrekening. Probeer het wel periodiek te bekijken en verhoog het eventueel als je loon omhoog gaat.
5. Spaardeposito
Heb je een aanzienlijk bedrag niet nodig voor een lagere periodee, dan kun je opteren voor een zogeheten spaardeposito. Dit is geen gewone spaarrekening en “bevriest” je geld voor een bepaalde tijd. Tussentijds opnemen kan niet, maar je krijgt wel een hogere rente.
6. Andere opties voor vermogensopbouw
Een spaarrekening is niet per definitie het meest interessant. Zo kan beleggen meer financieel gewin opleveren. Let wel, er zijn risico’s bij deze vorm van vermogensopbouw. Wat ook een idee is, is om bijvoorbeeld extra af te lossen op je hypotheek of je pensioenopbouw te voorzien van een boost. Het kan lonen om voor dit soort zaken een expert in te schakelen voor advies.
7. Geld lenen
Niet doen als je spaargeld hebt! De rente op geleend geld is hoger dan de rente op je spaargeld. Een lening is dus niet interessant als je spaargeld hebt om in te zetten.
8. Rente-op-rente
Rente die jaarlijks op de spaarrekening wordt bijgeschreven ontvangt natuurlijk ook rente. Rente over de rente in feite. Zo groeit het spaargeld sneller. Check dus uiteraard altijd hoeveel rente je krijgt en wat dit exponentieel betekent.
9. Belastingaangifte voor je spaargeld
We ontkomen helaas niet aan de belastingdienst. Is je totale vermogen boven de € 50.650, dan kun je zogeheten vermogensrendementsheffing betalen. Als je een partner hebt, dan betaal je dit vanaf € 101.300. Niet alleen je spaargeld telt als vermogen waarover je belasting betaalt, ook beleggingen en vastgoed. Je eigen woning en je pensioen ontspringen de dans gelukkig wel.
Genoeg dus om rekening mee te houden!