KLUSSEN: 4 tips voor het schilderen van de woonkamer

KLUSSEN: 4 tips voor het schilderen van de woonkamer

Tijd om te klussen en staat een nieuwe verfbeurt thuis op de planning? Check onze 4 tips voor het schilderen van de woonkamer.

4 tips schilderen woonkamer

Nu zit misschien niet iedereen op een doe-het-zelf verfbeurt te wachten, maar de meeste mensen vinden verven wel degelijk een heel leuk klusje om te doen. Je ziet de woning opknappen terwijl je bezig bent en het is één van de goedkoopste manieren om een ruimte direct een geheel andere uitstraling te geven. Het vraagt echter wel om de nodige voorbereidingen. We hebben een aantal tips.

Misschien heb je zelf nog nooit echt geschilderd en is dit de allereerste keer. Dan ben je vast benieuwd hoe je dit precies aanpakt.

In dit artikel richten we onze pijlen op de woonkamer. Dit is immers dé belangrijkste leefruimte in huis. Hoe geef je deze een totaal andere look – of slechts een lichte opfrisser? Waar moet je allemaal aan denken? Hier volgen vier tips voor het schilderen van de woonkamer.

Schilderen van de woonkamer

1.      Controleer eerst of je de juiste verf hebt

Dit is misschien wel één van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je gaat schilderen. Als de verf niet van de juiste kwaliteit is, dan kun je immers nooit een mooi resultaat verwachten. Datzelfde geldt voor de kleur. Daarom is het belangrijk om eerst te controleren of je wel de juiste verf hebt. Lijkt logisch – en is het ook – maar gaat vaak fout.

Kies bij het kopen van verf in elk geval altijd voor kwaliteitsmerken zoals bijvoorbeeld sigma verf. Zo weet je zeker dat je het beoogde resultaat kunt verwachten. Het voordeel van kwaliteitsmerken is bovendien dat ze vaak gemakkelijker aan te brengen zijn. Dit omdat de verf makkelijker uitvloeit en daardoor eenvoudig egaal kan worden aangebracht. Handig voor grote oppervlaktes, zoals in de woonkamer.

Wil je een totale make-over van de woonkamer of slechts een lichte opfrisser voor de muren? Bij een goede make-over wil je misschien met een verrassende kleur komen. Bestel daarom enkele staaltjes, zodat je deze uit kunt testen op de muur. Houd de kleuren altijd bij de muur als er direct zonlicht naar binnen schijnt. Zo weet je zeker dat de kleur ook dan naar wens is. Wil je enkel een opfrisser van de al bestaande kleur? Bekijk dan of je ergens kunt vinden welke RAL kleur dit was, zodat je deze in de sigma pearl clean matt kunt laten mengen.

2.      Bekijk de ondergrond

Het heeft geen zin om te beginnen met verven als de ondergrond niet goed is. Daarom is het belangrijk dat deze eerst zorgvuldig wordt gecontroleerd. Is de ondergrond niet naar wens? Dan moet deze eerst aangepakt worden. Op die manier ben je verzekerd van een mooi resultaat. Zelfs met de beste verf krijg je geen mooi resultaat als de ondergrond niet mooi is. Dit is dus een stap die je niet over mag slaan.

3.      Bescherm meubels

Gezien er doorgaans veel grote meubels in de woonkamer staan, is het waarschijnlijk niet mogelijk om alle meubels te verplaatsen naar een andere ruimte. Wees er daarom zeker van dat je meubels goed beschermd zijn. Investeer in verschillende zeiltjes die je zowel over de vloer als de meubels kunt spannen. Zo voorkom je onnodige schade aan meubels en decoratie.

4.      Bekijk het eindresultaat altijd bij goed daglicht

Het komt geregeld voor dat mensen de hele dag aan het schilderen zijn, vervolgens tevreden zijn over het resultaat en alles opruimen. Vervolgens komen ze de volgende dag er achter dat er heel wat kleurverschillen zijn en de verf nog helemaal niet goed dekt. Zonde als je dan alles weer op moet bouwen. Wacht daarom altijd met afbreken totdat je toegang hebt tot goed daglicht. Ruim pas op als je er zeker van bent dat het resultaat naar wens is.

Met bovenstaande 4 tips moet het schilderen van de woonkamer wel lukken!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram