TIPS: Hier moet je op letten tijdens een nieuwe TV kopen

nieuwe TV kopen tips

TIPS: Hier moet je op letten tijdens een nieuwe TV kopen

Waar moet je op letten tijdens een nieuwe tv kopen? Wij hebben een aantal handige punten op een rij gezet, dus neem deze tips mee.

nieuwe TV kopen tips

Laten we eerlijk zijn, een nieuwe tv kopen geeft veel voldoening. Een mooi groot televisiescherm, de nieuwste innovatie en als het even kan zo plat mogelijk tegen de muur geplakt. Er is echter veel keuze in het televisielandschap, dus daarom een aantal punten waar je op mag letten bij het aanschaffen van een nieuwe tv.

Een nieuwe tv uitzoeken vereist echt geen brede kennis van het complete aanbod. Nee, let simpelweg op de belangrijkste punten en je hebt voor je het weet de televisie thuis waar je nog jaren van geniet.

Belangrijk tijdens de jacht naar een nieuwe tv is allereerst wáár je naar kijkt en daarnaast wát je kijkt. We leggen het hieronder uit.

Tips: welke tv kiezen?

Dat je voor een HDR tv wilt gaan dat snappen we. We willen realistische kleuren en helder beeld, en Netflix, de spelcomputer en 4K Blu-ray speler functioneren hierop het meest optimaal. Is ons allemaal duidelijk en jou ook. Voordat je de nieuwe televisie aanschaft dien je echter wel op een zevental relevante vraagstukken te letten.

  1. Waar gebruik je de tv voor?
  2. Welk schermformaat prefereer je?
  3. Welke resolutie is vereist?
  4. Wil je smart-functies gebruiken?
  5. Welke aansluitingen heb je nodig?
  6. Welke geluidskwaliteit wens je?
  7. Waar ga je de tv plaatsen?

Het gebruik

Televisieprogramma’s kijken, gamen, films en series streamen. De tv is anno heden geschikt voor meer kijkersgebruik dan ooit te voren. Het kan desondanks lonen om voor jezelf goed duidelijk te maken waar je de tv het meest voor gaat gebruiken. De genoemde voorbeelden waar je de tv kunt inzetten vragen namelijk om verschillende eigenschappen om maximaal te kunnen presteren. Heb je bijvoorbeeld wel eens online gegamed met een scherm dat niet al te snel reageert? Niet te doen.

Het formaat

Wie een nieuwe nieuwe tv kopen in de planning heeft, weet vaak in ieder geval al het gewenste formaat van het scherm. Nu is het thuis lekker om een grote televisie in je woonkamer te hebben, maar op de slaapkamer of camper is dit een heel ander verhaal. Let dus vooral op zaken als kijkafstand. Wie ver weg zit kan bijvoorbeeld moeite hebben met de ondertiteling als het scherm te klein is. Ga je voor groot, houd dan rekening met de resolutie. Hoe groter het beeld, hoe groter de kans dat het minder scherp is.

De resolutie

Uiteraard wil je het beste van het beste, en dat betekent ook dat je de resolutie zo hoog mogelijk wilt. Dit bepaalt immers hoe scherp je beeld is. Full HD is bijvoorbeeld 4 keer minder scherp dan 4K resolutie. En 8K zal weer een stuk scherper zijn dan 4K. Spelconsoles zoals PlayStation 5 en Xbox Series X/S hebben aangegeven 8K te ondersteunen, dus met een 8k tv zit je voorlopig goed.

De smart tv

Met de tv via internetverbinding krijgen tot apps, internet en online video’s wordt inmiddels heel veel gedaan. Gebruik je de Netflix of YouTube-app op je tv, dan ben jij een van deze gebruikers. Toch zijn er mensen die wellicht helemaal geen interesse hebben hierin. Behoor jij hiertoe, dan is een smart tv niet noodzakelijk. Echter, wie nu een tv wilt kopen komt bijna niet onder de smart tv uit. En zeg eerlijk, het is handig om te hebben, toch?

nieuwe TV kopen tips

De aansluitingen

Ben je voornemens apparaten als je spelcomputer, Chromecast en decoder aan te sluiten op je nieuwe televisie, dan moet je een tv kopen met voldoende HDMI-ingangen. Je hebt geen zin om continu kabels te wisselen. Heb je trouwens een soundbar met optische aansluiting? Check dan even of de tv dit ondersteunt middels juiste uitgang.

Het geluid

Het woord “soundbar” viel al, en dat brengt ons bij het geluid. Een nieuwe tv kopen betekent voor velen ook direct de aanschaf van een nieuwe soundbar. Nu wordt de moderne tv constant platter, waarbij de speakers moeten mee ontwikkelen. Dit lukt prima en de moderne televisie biedt prima geluid, maar wie een optimale geluidservaring wil hebben, sluit tevens aanvullende audioapparatuur aan. Een soundbar of home cinema set doet wonderen.

De montage

Zat mensen plaatsen hun tv nog altijd op een televisiemeubel. Niks mis mee en kan ook erg stijlvol ogen. Het is in dit geval wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de tv niet zomaar op elk meubelstuk kan worden geplaatst. Heb jij bijvoorbeeld een tv die pootjes aan de linker- en rechterzijde heeft, wees er dan zeker van dat de tv niet breder is dan de kast waar hij moet staan. In dat geval moet de televisie beschikken over een standaard die in het midden zit. Wil je de tv aan de muur, dan heb je een muurbeugel nodig. Een prachtig strakke oplossing, maar check wel even of de zogeheten Vesa-maten van de beugel overeenkomen met die van je tv.

Ga je een nieuwe tv kopen? Let dan op bovenstaande tips en het komt helemaal goed!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram