Genieten van je Oldtimer? Let wel op de volgende zaken

Oldtimer tips nederland

Genieten van je Oldtimer? Let wel op de volgende zaken

Niet alle moderne auto’s hebben het karakter van een klassieker. Veel vermogende autoliefhebbers kopen daarom een oldtimer om van te genieten.

Oldtimer tips nederland

De Oldtimer is een auto met karakter. Hij heeft al vele kilometers gemaakt over wegen die constant veranderen en heeft veel gezien van de wereld. Als je een oldtimer op de kop tikt, dan weet je vaak echter weinig van zijn voorgeschiedenis. Het is dan gissen wie er eerder achter het stuur hebben gezeten en wat de auto heeft meegemaakt. Dat maken Oldtimers per definitie bijzondere auto’s. Overigens kan iedere auto een Oldtimer zijn, zolang ze – in Nederland dan – maar 40 jaar of ouder zijn. In andere landen kan deze grens ergens anders liggen.

Een echte klassieker

Oldtimers zijn echte klassiekers met een prachtig, uniek uiterlijk. Er wordt vaak over gezegd dat ze “zo niet meer worden gemaakt”. En dat klopt. Klassieke auto’s, zoals een Ferrari 410 Sport Spider, MG Spitfire, Cadillac of een Austin Hayley, hebben karakter en worden inderdaad niet meer gemaakt. En omdat ze niet meer worden gemaakt, samen met de leeftijd, zorgt dat ervoor dat een automerk of bouwtype zich ‘Oldtimer’ mag noemen.

Oldtimer clubs

Voor verschillende Oldtimers zijn er speciale clubs waar je je bij kunt aansluiten. Zo zijn er clubs voor liefhebbers van de VW Kever, 2CV (het eendje van Citroën) of Alfa Romeo. Er zijn tevens gemengde clubs, waarbij je met iedere klassieker kan aansluiten. Het leuke van deze clubs is dat er geregeld leuke toertochten, rally’s, worden georganiseerd, vaak met aansluitend een diner. Je rijdt dan in een optocht vol opgepoetste, glimmende Oldtimers door een stad of over het platteland. En dat trekt altijd veel bekijks. Want ja, je neemt natuurlijk een klassieke auto om er een beetje mee te pronken.

Onderhoud van een klassieker

Het onderhouden van een klassieker kan best wel geld kosten. Weet dus wel waar je aan begint als je een Oldtimer aanschaft. Er worden immers geen nieuwe onderdelen voor deze auto’s gemaakt. Een goede garage die gespecialiseerd is in het onderhoud van Oldtimers is dan zeker een aanrader. Deze mensen verstaan hun vak en weten hoe ze moeten sleutelen aan een wagen. Ben je zelf een beetje handig en heb je de beschikking over een garage? Dan kun je ook zelf heel veel doen om je trots te onderhouden.

Stalling of garage

Je wil misschien wel elke dag in je Oldtimer rijden, maar meestal staat een klassieke auto geparkeerd in een stalling of garage. Dit is goed, omdat je de auto zo beschermd tegen weersinvloeden. Het is verstandig om je klassieker af te dekken als je er niet in rijdt. Dat scheelt weer in stof wat in de auto kan kruipen. Om de accu goed opgeladen te houden, kun je de auto zo nu en dan even starten en een stukje rijden. Want zeg nu zelf, dat doe je toch het liefste in je klassieker.

Voordelen van een Oldtimer

Een klassieke auto koop je vaak als tweede auto om deze zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. Daar zitten dan wel weer belastingvoordelen aan. Zo betaal je voor auto’s, motors en busjes die ouder zijn dan 40 jaar geen belasting. Daarnaast is er voor voertuigen die wat jonger zijn een overgangsregeling, waarbij je kunt proberen in aanmerking te komen voor een belastingvrijstelling. Wat ook wel fijn is, is dat een Oldtimer en voertuigen van 30 jaar en ouder slechts eenmaal in de twee jaar een APK (Algemene Periodieke Keuring) hoeft te ondergaan. Is je klassieker afkomstig uit een jaar voor 1960? Dan hoeft je Oldie helemaal niet meer gekeurd te worden. Check of je een Oldtimer bezit en wie weet scheelt dat in deze kosten.

Neem een Oldtimer verzekering

Een Oldtimer koop je niet zomaar. Je hebt waarschijnlijk een band met het merk of goede herinneringen aan een bepaald type auto. Je verzorgt de klassieker goed en zorgt dat de conditie van de auto top blijft. Dan kies je toch ook voor een speciale verzekering. Een Oldtimer verzekering heeft vaak een lage premie, omdat je de auto immers minder rijdt dan je ‘gewone’ auto. Het is bij een dergelijke verzekering wel belangrijk dat je kan aantonen dat je de Oldtimer hebt gekocht als tweede auto. Rijd je schade? Dan wordt dat vergoed. Dat is vooral fijn, omdat een reparatie aan een klassieker vaak duurder kan zijn dan bij je woon-werkverkeer auto.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram