Een vat met Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky uit 1975 is net verkocht voor € 18,9 miljoen

vat Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky veiling 19 miljoen euro

Een vat met Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky uit 1975 is net verkocht voor € 18,9 miljoen

Een vat met Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky uit 1975 is verkocht voor € 18,9 miljoen. De eigenaar ontvangt jaarlijks 88 flessen tot 2026.

vat Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky veiling 19 miljoen euro

Er is een nieuw record gevestigd voor het duurste vat whisky dat ooit is verkocht. Een uniek vat Ardbeg Islay single malt Scotch whisky uit 1975 brak het vorige record van $ 1,2 miljoen en werd onlangs verkocht voor £ 16 miljoen (€ 18,9 miljoen) aan een particuliere verzamelaar in Azië.

Het verkochte vat is een van de oudste die ooit door Ardbeg Distillery is uitgebracht – “Cask No. 3.” Dit vat werd geproduceerd in een tijd dat er weinig single malt werd gemaakt door Ardbeg (1970) en de distilleerderij werd gedurende een groot deel van de jaren ’80 en ’90 gesloten. Dit vat overleefde dit alles.

Ardbeg CEO Thomas Moradpour merkt op: “Deze verkoop is een bron van trots voor iedereen in de Ardbeg-gemeenschap die onze reis mogelijk heeft gemaakt. Nog maar 25 jaar geleden stond Ardbeg op de rand van uitsterven, maar tegenwoordig is het een van de meest gewilde whisky’s ter wereld. Dat is een weerspiegeling van generaties hard werken: van degenen in het stillhouse die onze rokerige spirit maken, tot het magazijnpersoneel dat decennialang voor onze vaten zorgt, tot teams over de hele wereld die de reputatie van onze whisky’s opbouwen bij fans, barmannen en verzamelaars.”

Ardbeg Cask No. 3 wordt de komende vijf jaar gerijpt en gebotteld op een veilige locatie op Islay, waar de eigenaar 88 flessen per jaar ontvangt. Tegen 2026 zal de eigenaar een verticale serie zeldzame Ardbegs uit 1975 hebben, in de leeftijd van 46, 47, 48, 49 en 50 jaar oud. Dit komt neer op ongeveer £ 36.000 per fles, zo’n € 42.600, wat vergelijkbaar is met sommige andere “verdwijnend zeldzame” flessen die bij eerdere veilingen zijn verkocht.

vat Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky veiling 19 miljoen euro

Ardbegs beschrijving van het vat luidt:

“Gemaakt in een vervlogen tijdperk, toen de distilleerderij zijn gerst nog ter plaatse moutte, werd de rokerige, evenwichtige spirit van cask No. 3 op dinsdag 25 november 1975 gedistilleerd en gerijpt in twee afzonderlijke vaten – een bourbon en een Oloroso-sherry. Die vaten werden gedurende 38 jaar geduldig gerijpt door generaties van Ardbeg’s bekwame magazijnmedewerkers. Toen besloot de veelgeprezen directeur van Whisky Creation van Ardbeg, Dr. Bill Lumsden, de twee vaten te trouwen en een nog buitengewonere single malt te creëren. Op 31 maart 2014 bracht hij hun whisky over in een Oloroso-kolf met één navulling, geselecteerd om alleen de meest subtiele houtinvloed te geven. Daar is het sindsdien gebleven. Vandaag, meer dan 46 jaar nadat het verhaal begon, is deze single malt een smorgasbord van sherry, rokerige aroma’s en rijke, elegante smaken.

Wat zou jij overhebben voor een vat Ardbeg Islay Single Malt Scotch Whisky?


DISCLAIMER: We raden onverantwoordelijk en/of alcoholgebruik door minderjarigen af. Drink verantwoord en legaal.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram