TIPS: Internetten & bellen in het buitenland en de verschillende kosten

Internetten en bellen in het buitenland kosten tips

TIPS: Internetten & bellen in het buitenland en de verschillende kosten

Internetten en bellen in het buitenland? Afhankelijk van waar je bent verschillen de kosten, dus lees snel onze tips en let op de volgende zaken.

Internetten en bellen in het buitenland kosten tips
Internetten en bellen in het buitenland gaat over het algemeen probleemloos. Er zijn voldoende hotspots en de providers werken onderling dusdanig samen dat je overal bereik hebt. Dit betekent echter niet dat je nergens op hoeft te letten. Immers, in de EU-landen kun je zorgeloos doorgaan met appen en social media, maar dit geldt niet voor de rest van de wereld. En wist je bijvoorbeeld dat je in landen als Noorwegen en Zwitserland wél extra betaalt, en dit dit kan verschillen per mobiel abonnement? Wil je geen hoge telefoonrekening bij thuiskomst, check dan onze tips voor bellen en internetten in het buitenland.

Wat is roaming?

Je hebt de tips vast wel eens gehad voordat je op vakantie ging. Ga naar je instellingen en zet roaming uit. Tegenwoordig hoeft dat dus niet meer in de EU-landen, maar op andere plekken adviseren we je dit wel te doen. Maar waarom dan?

Bij het bellen en internetten in het buitenland maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider. De telefoon springt dan automatisch van jouw provider over naar een buitenlandse partner. Dit in het bijzonder heet roaming, ook wel dataroaming genoemd. Is er sprake van roaming? Dan zijn er andere regels van toepassing dan in Nederland.

EU-regels

De aan het mobiel abonnement verbonden gebruikskosten in het buitenland worden binnen de Europese Unie bepaald door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Dat de kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland over de laatste jaren behoorlijk zijn gedaald komt dus hiervandaan. Wist je dat een enkele MB wel 1000 keer goedkoper is geworden?

Als jij je binnen de EU begeeft, dan hoef je geen extra kosten meer te betalen voor roaming. Jouw Nederlandse bundel is voldoende, en het tarief wat je betaalt voor bellen en internetten in een ander EU-land zit hier bij in. Geen extra kosten dus naast je vaste abonnementtarief.

Bovendien moet het bellen, sms’en en internetten vanaf 1 juli 2022 net zo snel zijn als thuis. Heb je thuis 5G, dan moet jouw provider ervoor zorgen dat je dit ook in een ander land hebt. Hier heb je recht op. Wordt dit niet door het buitenlandse netwerk ondersteunt, dan moet jouw provider je hierover informeren.

EU? Let op!

Kun je dus zorgeloos door heel Europa je nieuwe foto’s uploaden en een uur bellen met je moeder? Zeker niet. Er is een aantal landen en gebieden wat extra aandacht verdient. Voorkom een torenhoge rekening en check onderstaande info voordat je op reis gaat.

Noorwegen, Turkije & Zwitserland

In landen zoals Noorwegen, Turkije en Zwitserland moet je even alert zijn. Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen dan ook niet. Nu zijn er voldoende aanbieders van mobiele abonnementen die hier dezelfde gunstige voorwaarden bieden als in de EU-landen, maar dit zijn ze niet verplicht en is dan ook niet altijd het geval. Controleer het dus wel bij jouw provider.

Andorra, Gibraltar & Monaco

In Andorra, Gibraltar, Monaco en andere kleine landen gelden soms ook andere regels. Ook dit varieert per provider, dus check vooraf goed welke voorwaarden gelden bij jouw mobiele abonnementsaanbieder.

Grensgebieden

Dan zijn er nog de grensgebieden. Hier kan het tricky worden omdat bijvoorbeeld het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is dan van het land waarin jij je begeeft, waardoor je smartphone automatisch hierop overschakelt. Dit kan gebeuren zonder dat je het doorhebt, waarna je het pas ontdekt op die vreselijke rekening aan het einde van de maand. Het advies is dan ook om in grensgebieden met niet-EU landen handmatig het netwerk in te stellen.

Op zee, in internationale wateren & in de bergen

Wie wel eens een cruise heeft gemaakt is er mee bekend. Internationale wateren, waarbij je telefoon via het schip verbinding maakt met een satelliet voor internet en bellen. Handig, maar de voordelige regels omtrent het kostenplaatje gelden hier niet. Zet je roaming op een schip dus maar uit, want anders betaal je de hoofdprijs. Dit kan oplopen tot wel €10 per MB! Ook als je vaart tussen 2 landen die bij de EU horen, zoals een simpele vaarroute tussen Zuid-Frankrijk, Mallorca en Ibiza, dan zul je ontdekken dat je hoge kosten maakt. Wat op zee is, geldt overigens ook in de bergen.

Wat fijn is, is dat providers vanaf 1 juli 2022 wel verplicht zijn om gebruikers te informeren over onverwachte hoge kosten. Als consument word je dus gewaarschuwd en ben je beter beschermd.

Internetten en bellen in het buitenland kosten tips

Let op de Fair Use Policy

Providers mogen bij abonnementen met onbeperkt internetten in Nederland een Fair Use Policy (FUP) opleggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dat je in Nederland onbeperkt kunt internetten, maar in het buitenland, binnen de EU, een limiet hebt van 20 tot 40 GB. Ook dit verschilt per provider, dus onderzoek jouw abonnement tijdig.

Tevens mag een provider aangeven hoe lang je jouw Nederlandse abonnement kunt gebruiken buiten de landsgrenzen. Wordt jouw abonnement 4 maanden lang achter elkaar meer in het buitenland gebruikt dan in Nederland? Reken dan wél op extra kosten.

Buiten de EU

Tijdens jouw verblijf binnen de EU is er niks aan de hand als het gaat om oplopende telefoonrekeningen. Staat er echter een mooie reis naar Azië of de VS op de planning, dan is het opletten geblazen. Buiten de EU kan een provider rekenen wat ze willen. De Nederlandse providers krijgen dan ook hoge rekeningen van buitenlandse netwerken voor het mobielgebruik van klanten in het buitenland. Houd je hier je roaming aan tijdens het surfen – in plaats van het gebruiken van een wifi-hotspot – en bel je er lustig op los, dan kun je uitgaan van een behoorlijke maandfactuur.

Tips om de telefoonrekening laag te houden

Dataverbruik beperken:

  • Gratis wifi! Voorkom onverwachte kosten en gebruik de vele wifi-hotspots die je vindt op stations, vliegvelden, restaurants en winkelcentra. Pas wel op waar je bijvoorbeeld bankzaken online doet. In verband met de veiligheid kun je dit het beste op je hotelkamer doen en niet via een publiek toegankelijke wifi-hotspot.
  • Dataroaming alleen aanzetten als je moet internetten. Verder uitgeschakeld houden.
  • Wil je internetten buiten de EU? Hier geldt een datalimiet van €60,50. Pas als je deze limiet zelf hebt uitgeschakeld, dan kun je meer internetten. Let op, je krijgt dan ook geen waarschuwingen meer, dus het installeren van een datateller op je smartphone is wenselijk om zicht te houden op je datagebruik en kosten.
  • Je normale internetbundel kun je buiten de EU niet gebruiken. De kosten voor dataroaming komen dus bovenop je normale maandbedrag. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken.
  • Video’s en foto’s bekijken (downloaden) en versturen (uploaden) vergt veel dataverkeer en brengt dus de nodige kosten met zich mee. Het is raadzaam dit te doen als je verbonden bent met een wifi-punt. Muziek streamen geldt hetzelfde voor.
  • Veel smartphonebrowsers doen dit automatisch en je kunt dit instellen op de meeste telefoons, maar bezoek bij voorkeur de mobiele websitevarianten. Hier staat vaak “m.” vóór de URL. Deze speciaal voor mobiele telefoons ontwikkelde websites gebruiken veel minder data door bijvoorbeeld het weglaten van afbeeldingen.
  • Automatisch updaten/synchroniseren van social media-apps als Instagram, Facebook en Twitter kun je het beste uitzetten. Hetzelfde geldt voor je e-mail.

Belkosten drukken:

  • De wereld is door providers in zones verdeeld, dus check goed in welke zone je bent en welk tarief daar geldt. Landen buiten de EU, dus ook Turkije en Zwitserland, kunnen vervelend verrassen.
  • Gebruikerskosten die je maakt buiten de EU komen bovenop je abonnementskosten. Alle belminuten, sms’jes en MB’s komen niet uit je bundel en worden separaat in rekening gebracht.
  • Veel providers bieden zogeheten ‘buitenlandvoordeelopties’. Deze bundels gaan niet altijd automatisch op stop, dus je blijft betalen tot het normale abonnement is afgelopen. Kijk hiernaar.

 

Als je bovenstaande punten niet vergeet, dan is internetten en bellen in het buitenland zorgeloos en voorkom je vervelende kosten. Bekijk dus vooraf goed jouw mobiel abonnement en geniet van de reis!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram