HANDIG: Het kopen van een andere soort auto

kopen van een andere soort auto

HANDIG: Het kopen van een andere soort auto

Ga je elektrisch rijden of blijf je voorlopig toch bij benzine of diesel? We gaan kort in op het kopen van een andere soort auto.

kopen van een andere soort auto

Bij het uitzoeken van een nieuwe auto komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Zo moet je niet alleen voor jezelf bepalen welk merk je eventueel wilt gaan rijden-  of juist niet – tevens moet je bedenken of je een grote of een kleine auto nodig hebt, of op welke brandstof jouw nieuwe auto moet rijden. We gaan kort in op de verschillen tussen auto’s.

De brandstof

Om te beginnen gaan we het hebben over de brandstof waar een auto op kan rijden. Je kunt namelijk kiezen voor een benzineauto, een dieselauto maar ook voor een elektrische auto. De benzineauto is allereerst de auto die het meest toegankelijk is voor de alledaagse bestuurder. In aanschaf kan een benzineauto heel goedkoop zijn, en daarnaast zijn de maandelijkse kosten van een benzine ook relatief laag. Wanneer je een hele lichte benzine koopt kun je voor €20 wegenbelasting per maand al klaar zijn, plus uiteraard nog de verzekering.

Wanneer je een diesel wilt gaan rijden, dan begrijp je dat veel kilometers per jaar rijdt. Diesel zelf is iets goedkoper dan benzine, maar de wegenbelasting ligt wel een stuk hoger. Voor een diesel ben je eerder rond de €200 per maand aan wegenbelasting kwijt. En daarnaast is er nog de verzekering. Diesels zijn echter in de aanschaf redelijk goedkoop verkrijgbaar. Houd altijd rekening met de rekensom van het aantal kilometers dat je rijdt keer het aantal liters tanken dat hier voor nodig is. Over het algemeen zegt men dat je vanaf het gemiddelde van ongeveer 30.000 kilometer rijden per jaar diesel kunt overwegen.

Elektrische auto

Milieuvriendelijk als we zijn, krijgt de elektrische auto zijn eigen kopje. Wie zo ‘groen’ mogelijk wil gaan rijden kan ook voor een elektrische auto kiezen. Wanneer de grote dag van een auto kopen er is, dan is de aanschaf van een elektrische auto misschien wel interessant voor jou. Hij is echter niet voor iedereen toegankelijk, aangezien de aanschafprijs relatief hoog ligt. Het voordeel van een elektrische auto is wel dat je deze heel goedkoop kunt opladen. Daarnaast, omdat het een milieubewuste keuze is, is een elektrische auto in de belastingen veel aantrekkelijker. Je bespaart op de maandelijkse kosten. Daarnaast is elektrisch ook alleen maar verkrijgbaar als automaat auto. Dus wanneer je een handgeschakelde auto wilt rijden, is elektrisch rijden automatisch geen goede optie.

Type auto

Tot slot het type auto. Welke auto het best bij jou past is uiteraard afhankelijk van het doel van de auto. Wanneer je een auto ook nodig hebt om spullen te verhuizen of vervoeren, dan is een station of een busje een goede optie. Maar wanneer je alleen van A naar B rijdt en zuinig wil rijden, dan kun je beter voor een compacte hatchback gaan. Het is zeker zo hoe groter en zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Dus een grote auto is alleen mogelijk wanneer je hier budget voor hebt.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram