Cartier’s Masse Mystérieuse wijst op een ander tijdperk van uurwerken

Cartier Masse Mystérieuse

Cartier’s Masse Mystérieuse wijst op een ander tijdperk van uurwerken

De Cartier Masse Mystérieuse wijst op een ander tijdperk van uurwerken. Het uurwerk van het horloge is ingebouwd in een eigen opwindrotor.

Cartier Masse Mystérieuse

Er was één horloge tijdens Cartier’s Watches & Wonders-onthulling dat in schril contrast stond met zijn tijdgenoten uit 2022. Een klokje dat diende als een herinnering aan hoe slim en gecompliceerd de horlogemakerij van het merk ooit was.

Terwijl de meeste horloges van dit jaar gericht waren op een eenvoudige, elegante decoratie, stamt de Masse Mystérieuse duidelijk uit een ander tijdperk.

Voordat de huidige CEO van Cartier, Cyrille Vigneron, de teugels overnam in 2016, zag de horlogemakerij van het merk er heel anders uit dankzij de productieve output van de haute horlogerie-divisie, geleid door het residente genie Carole Forestier-Kasapi, die eerder het idee had bedacht van de nu iconische Freak terwijl toezicht houdend op de uurwerken van Ulysse Nardin.

De horloges die in dit tijdperk zijn gemaakt – zoals het ID Two-concepthorloge met kristallen kast en de Astrotourbillon – waren verbazingwekkend ingewikkeld, met astronomisch duur en bijna altijd zittend in oversized Rotonde de Cartier-kasten. Verbazingwekkende uurwerken, maar, vond Vigneron, niet waar Cartier bekend om stond.

In plaats daarvan richtte Vigneron de horlogemakersinspanningen van de het merk op minder gecompliceerde stukken in elegant versierde kasten, een strategie die een aantal van zijn historische collecties, waaronder Tank en Panthère, subtiel heeft aangepast.

Cartier Masse Mystérieuse

Zoals Cartier zelf aangeeft, is de Masse Mystérieuse al acht jaar in ontwikkeling, waardoor het stevig in de ambtstermijn van Forestier-Kasapi is geplaatst, en suggereert dat zelfs Vigneron voldoende onder de indruk was van het concept om door te gaan met zijn ongetwijfeld kostbare ontwikkeling. Het werk van Forestier-Kasapi bij Cartier was ook sterk geïnspireerd op de historische Mystérieuse-klokken van het merk, die de illusie wekten dat wijzers onafhankelijk van enig mechanisme bewegen door transparantie, een thema dat hier maar al te duidelijk is.

Wat Cartier heeft gedaan, is een volledig automatisch uurwerk bouwen – de 9801 MC – in zijn eigen opwindrotor. De rotor – en het uurwerk binnenin – draait nog steeds, waardoor hij de drijfveer naar binnen kan opwinden, door zichzelf te ontkoppelen van de uren- en minutenwijzers door middel van een differentieel.

De rotor van de Cartier Masse Mystérieuse is ook geskeletteerd, waardoor de drijfveer en balans, en de trein van wielen ertussen zichtbaar zijn. De constante rotatie van het uurwerk en het echappement zorgen ook voor het vooruitzicht van een betere tijdwaarneming, waarbij de rotor in wezen dezelfde rol vervult als een tourbillon.

De 43,5 mm platina Cartier Masse Mystérieuse is nu verkrijgbaar met slechts 30 individueel genummerde stukken, die alleen verkrijgbaar zijn via Cartier-boetieks, met een prijs van € 250.000. Er zullen ook twee met diamanten bezette versies worden geproduceerd in oplagen van elk slechts 10 stuks, waarbij het baguette-horloge € 565.000 kost en het volledige stuk € 1.200.000.

Cartier Masse Mystérieuse

Cartier Masse Mystérieuse

Cartier Masse Mystérieuse

Post a Comment

#Volg ons op Instagram