Lening oversluiten: de voor- en nadelen op een rijtje

Lening oversluiten voordelen nadelen

Lening oversluiten: de voor- en nadelen op een rijtje

Jouw lening verplaatsen naar een andere aanbieder? Wij hebben een aantal belangrijke voor- en nadelen van een lening oversluiten voor je op een rij gezet.

Lening oversluiten voordelen nadelen

Een lening oversluiten kan tal van voordelen hebben. Vaak wordt deze mogelijkheid serieus overwogen al de rentepercentages elders beduidend lager liggen. Op dit moment liggen de rentes nog altijd relatief laag, wat zelfs al jaren zo is. Wanneer je echter heel wat jaren terug een grotere lening af hebt gesloten, dan is de kans groot dat de rentetarieven nu stukken lager liggen. In dat geval kan het financieel aantrekkelijker zijn om de lening over te sluiten. Dat wil echter zeker niet altijd zeggen dat de lening ook daadwerkelijk goedkoper is in de toekomst. Er zijn immers nog meer aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je de lening laat oversluiten. 

Overweeg jij om met één of meerdere bestaande leningen over te stappen naar een nieuwe aanbieder? Dan ben je in sommige gevallen goedkoper uit. Dit is echter lang niet altijd het geval. Wil jij er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Lees dan snel verder. Hieronder zetten we namelijk de grootste voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen bij het oversluiten van één of meerdere leningen 

Wanneer je enige tijd geleden een lening hebt afgesloten, dan is de kans groot dat je tegenwoordig leningen tegen betere voorwaarden af kunt sluiten. In dat geval is het zinvol om oversluiten te overwegen. Het overbrengen van één of meerdere bestaande leningen naar een nieuwe aanbieder levert enkele grote voordelen op.

Allereerst natuurlijk de maandlasten. Dit is voor veel mensen de belangrijkste reden om een lening over te sluiten. Wanneer je tegen een veel lager rentetarief kunt lenen, dan betekent dit immers ook dat je vaste lasten een pak lager uit zullen vallen. Daarnaast is het ook een stuk overzichtelijker om alle leningen onder één aanbieder te brengen. Zeker wanneer je verschillende leningen hebt lopen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

In sommige gevallen wordt er ook gekozen voor het oversluiten van de lening als de kredietverstrekker simpelweg niet aan de wensen voldoet. Het komt regelmatig voor dat er frictie ontstaat tussen de kredietverstrekker en de consument. Indien je minder tevreden bent over jullie zakelijke relatie, dan kan het overstappen naar een andere aanbieder natuurlijk ook heel prettig zijn.

Nadelen oversluiten lening

Het oversluiten van een lening heeft zeker niet altijd enkel voordelen. Dit hangt volledig af van je contract. Sommige kredietverstrekkers doen er bijvoorbeeld alles aan om oversluiten te ontmoedigen. Bijvoorbeeld door boetes op te nemen in het contract. Indien men de lening oversluit, is er sprake van contractbreuk en dat kan beboet worden. Als de boete dusdanig hoog is dat overstappen niet rendabel meer is, dan zorgt dit er dus voor dat de klanten bij hun blijven.

Lees daarom voordat je gaat oversluiten altijd eerst goed je huidige contract(en) door. Bereken zorgvuldig of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen en of je daadwerkelijk goedkoper uit bent wanneer je overstapt. Oversluiten is dikwijls gunstiger, maar hier moet je wel zeker van kunnen zijn. Dat vraagt om het nodige uitzoekwerk.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram