FINANCIEEL: Wat is de juiste leeftijd om te beginnen met beleggen?

welke leeftijd beginnen met beleggen jong

FINANCIEEL: Wat is de juiste leeftijd om te beginnen met beleggen?

Wat is de juiste leeftijd om te beginnen met beleggen? Wij geven je drie redenen om jong te beginnen met beleggen.

welke leeftijd beginnen met beleggen jong

Beginnen met beleggen is nooit verkeerd, maar er zijn voorwaarden om dit optimaal te doen. Er zijn namelijk een aantal factoren die meebepalen of beleggen vruchtbaar voor je is. Eén hiervan is de factor tijd, die een belangrijke rol speelt. Als we onszelf de vraag stellen wat de juiste leeftijd is om te beginnen met beleggen, dan is het antwoord simpel: zo jong mogelijk!

Natuurlijk, niet iedere twintiger of dertiger zit met het hoofd bij beleggen en überhaupt de financiële toekomst op lange termijn. Bovendien zijn er anno heden voldoende mensen in deze leeftijdscategorie die graag hun dure huurhuis eens zouden willen inruilen voor een almaar duurder wordende koopwoning. Dit kost geld op korte termijn en vergt sparen. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat jong beginnen met beleggen later veel kan opleveren.

Jong beleggen leidt tot een vruchtbare toekomst

Laten we vooropstellen dat beleggen geen garanties biedt, maar er zijn wel degelijk beleggingsmogelijkheden die een aantrekkelijke slagingskans hebben. Denk aan beleggen in grote, stabiele multinationals. Wie de beste broker heeft, verstandig belegt en die op tijd start, plukt hier later de vruchten van. Beleggen is dan ook echt niet iets wat exclusief is voor rijke, oudere mensen. Ook jongeren kunnen hier al mee starten, om zo vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Zelfs ouders kunnen al beginnen met een belegging voor hun kroost, waarna deze het zelf kunnen overnemen op volwassen leeftijd. En ook kleine bedragen helpen mee.

Een goede start is het halve werk

Het grootste voordeel van jong beginnen met beleggen, is niet alleen dat je op latere leeftijd al over een mooi potje zou kunnen beschikken, het biedt je tevens de nodige ervaring. En ervaring met beleggen kan lonen. Je loopt risico met je vermogen en daarom weet je dat het bijvoorbeeld kan lonen om te blijven beleggen als de aandelenkoersen een periode dalen. Dat je beleggingen goed dient te spreiden is ook zo’n belangrijk weetje. Deze lessen tot je nemen als jonge twintiger of dertiger, met een relatief klein bedrag als inleg, is een stuk beter dan als je als vijftiger of zestiger een groter vermogen wilt gaan beleggen.

Met relatief weinig starten

Jong beginnen met beleggen biedt je kennis voor de toekomst, maar natuurlijk hopelijk vooral rendement. Hoe eerder je begint, des te groter de kans op succes – mits je verstandig belegt – ondanks dat je wellicht met een klein bedrag start. Niet iedere jongvolwassene beschikt over een salaris om iedere maand veel apart te leggen voor beleggingen, maar toch kun je interessante resultaten behalen. Zie je bijvoorbeeld kans om trouw iedere maand € 50 in een fonds te stoppen dat gespreid belegt in aandelen van de grootste en meest solide bedrijven ter wereld, dan kun je al een bedrag van zo’n € 8.500 beleggen, excl. kosten.

Neem de tijd

De tijd kun je bij beleggen in je voordeel gebruiken. Sterker nog, hoe meer tijd je hebt, hoe beter. Met beleggen beginnen moet je eigenlijk ook pas doen als je het geplande bedrag aan inleg minstens drie jaar, maar liever veel langer, kunt missen. De waarde van je beleggingen kunnen namelijk fluctueren, dus je wilt niet het risico lopen dat je moet verkopen als de koersen zijn gedaald.

Het gemiddelde rendement van een gespreide belegging in wereldwijde aandelen lag sinds 1987 op iets boven de 7%. Stapte je als veertiger in 1999 in met €10.000 in een goed gespreid beleggingsfonds, dan zou je twintig jaar later, op je zestigste, een belegd vermogen hebben van boven de €40.000. Begon je op je dertigste? Dan zou dit boven de €80.000 zijn, en zelfs meer dan €160.000 als je op je twintigste al een dergelijk bedrag kon inzetten.

Natuurlijk moeten we nogmaals benadrukken dat beleggen geen garanties kent, ook niet op basis van behaalde resultaten uit het verleden. De kans is echter groot dat de financiële toekomst er in ieder geval rooskleuriger uitziet voor hen die jong beginnen met beleggen!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram