KALENDER: Waar komt de Moederdag traditie vandaan?

Waar komt de Moederdag traditie vandaan?

KALENDER: Waar komt de Moederdag traditie vandaan?

Houd de kalender bij de hand, want Moederdag komt eraan. Maar waar komt de Moederdag traditie vandaan? Wij zochten het uit.

Waar komt de Moederdag traditie vandaan?

De tweede zondag van mei is het weer Moederdag. De dag om jouw moeder eens extra goed in het zonnetje te zetten. Maar hoewel Moederdag over de hele wereld gevierd wordt, is dit wereldwijd niet overal op dezelfde dag. Hoe komt dat en waar komt de Moederdag traditie eigenlijk vandaan?

Leer meer over waar Moederdag vandaan komt en koop op tijd jouw moederdagcadeau!

Moederdag is over komen waaien uit Amerika

Moederdag is dermate bij ons ingeburgerd dat veel mensen niet beter weten en zich misschien nog nooit af gevraagd hebben waar de Moederdag-traditie nou eigenlijk vandaan is gekomen. Moeders vereren gebeurt al eeuwenlang. Zelfs de oude Grieken hadden een Moederdag. Hierbij werd niet de eigen moeder vereerd, maar de godin Rhea, die gezien werd als de moeder der goden. De Moederdag zoals wij die nu kennen, is echter over komen waaien uit Amerika, zoals wel meer toch wel commerciële dagen.

Anna Jarvis wordt gezien als de grondlegger van de moderne Moederdag. Zij begon in het begin van de twintigste eeuw met het inzamelen van medicijnen en voedsel voor moeders die het moeilijk hadden. Dat deed ze ter herinnering aan haar eigen moeder, die hetzelfde in de Amerikaanse Burgeroorlog had gedaan. Zes jaar later werd Moederdag een nationale feestdag, die gevierd zou worden op de tweede zondag in mei. Nederland volgde een paar jaar later.

Moederdag in andere landen

Zoals aangegeven viert de hele wereld Moederdag, maar niet overal op dezelfde dag. In sommige landen is het een christelijke feestdag geworden, zoals bijvoorbeeld in Argentinië. Hier wordt namelijk het hoogfeest Maria Moeder van God gevierd, waarbij hoogfeesten de belangrijkste kerkelijke dagen in de katholieke kerk zijn. Dit feest werd altijd gevierd op 11 oktober, totdat paus Paulus VI de dag verplaatste naar 1 januari. Tegen die tijd waren de Argentijnen al zo gewend aan een herfstige Moederdag dat ze het zo hebben gelaten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft Moederdag gecombineerd met ‘halfvasten’, de vierde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning als voorbereiding op het Paasfeest. Mama krijgt niet alleen een extra knuffel en moederdag chocolade op die dag, er wordt ook gevierd dat de vastentijd al op de helft is en dat Pasen in aantocht is.

In Frankrijk en Monaco vieren ze Moederdag altijd op de laatste zondag van mei, mits Pinksteren niet op die dag valt. In dat geval schuift Moederdag een weekje op, en verwennen de Fransen hun moeder op de eerste zondag in juni.

De invulling van Moederdag

De achterliggende gedachte van Moederdag is nog steeds zoals het werd bedacht: een eerbetoon aan de moeders die het hele jaar het gezinsleven draaiend houden. Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeder van alle zorgtaken is ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taak overnemen, bijgestaan door de vaders. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen en de kinderen maken het ontbijt. Beschuitje met heel veel hagelslag, snotterige eieren, een uit het hoofd geleerd gedicht en een zelfgemaakte bloemenvaas of ketting. Welke moeder verheugt zich daar nu niet op?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram