4 tips voor het omgaan met gehoorschade op jonge leeftijd

4 tips voor het omgaan met gehoorschade op jonge leeftijd

4 tips voor het omgaan met gehoorschade op jonge leeftijd

Bekijk onze 4 tips voor het omgaan met gehoorschade op jonge leeftijd. Heb je veel te jong last van schade aan het gehoor, lees dan mee.

4 tips voor het omgaan met gehoorschade op jonge leeftijd

Gehoorschade op jonge leeftijd komt steeds vaker voor en kan enorm frustrerend en eenzaam zijn. Gelukkig zijn er manieren om hier mee om te gaan. De behandelingen en hoortoestellen die nu beschikbaar zijn kunnen jouw levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Heb je last van gehoorschade? Wellicht dat onze 4 tips om met gehoorschade op jonge leeftijd om te gaan je helpen.

Gehoorschade kan verschillende oorzaken hebben, en om er mee om te gaan zijn diverse tips en tools interessant.

Bespreek het met jouw naasten

Als je last hebt van gehoorschade op jonge leeftijd, dan kan het zijn dat je dit voor jezelf wilt houden, omdat je boos en gefrustreerd bent, en misschien zelfs depressieve gevoelens hebt. Het bespreken van jouw angsten, zorgen en emoties met anderen kunnen een enorm positief effect hebben. Wanneer mensen op de hoogte zijn van jouw gehoorverlies, kunnen ze stappen ondernemen om duidelijker met jou te communiceren. Daarnaast kan het bewust praten over jouw gehoorschade, ervoor zorgen dat jouw angst of verlegenheid vermindert, zeker wanneer jouw naasten positief en vol steun reageren.

Zoek medische hulp

Hoewel gehoorverlies vaak met veroudering wordt geassocieerd, is het ook mogelijk om op jonge leeftijd last te ondervinden van gehoorschade.  Sterker nog, steeds meer jongeren ondervinden hier last van – bijvoorbeeld ook door onverstandig blootstellen van het gehoor aan hard geluid, zoals bij muziekfestivals. Als je hier last van hebt op jonge leeftijd, dan mag je dit zeker niet negeren. Een audioloog kan voor jou een diagnose stellen op basis van de schade. Met effectieve behandelingen en hoortoestellen, kan het effect van jouw gehoorverlies aanzienlijk worden geminimaliseerd, en kan erger worden voorkomen.

De voordelen van een hoortoestel

Misschien ken je de voordelen nog niet van een hoortoestel en twijfel je daarom of je er één nodig hebt. Met een hoortoestel kun je beter geluiden oppikken die je eerst niet kon horen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker over de telefoon kan communiceren, of dat je jouw familie, vrienden en collega’s beter kan horen in drukke ruimtes. Ze komen in allerlei soorten en maten, en een modern hoortoestel is praktisch onzichtbaar. Iedereen loopt al met een draadloze earbud in, dus maak je geen zorgen over het dragen van een audio gerelateerde gadget.

Hoeveel kost een hoortoestel? De prijs van een hoortoestel is afhankelijk op basis van jouw wensen, jouw zorgverzekeraar en de gehoorschade. Wil je weten of de vergoeding van een hoortoestel valt onder jouw basisverzekering? Gebruik dan een vergoeding hoortoestel online tool.

Leer liplezen

Als laatste tip raden we jou aan om te leren liplezen. Indien je gehoorschade hebt, is het verstandig om dit meester te worden. Hoewel liplezen op zichzelf staand al erg nuttig kan zijn, is het nog effectiever wanneer het gebruikt wordt in combinatie met hoortoestellen van goede kwaliteit. Dankzij de hoortoestellen kan je makkelijker en duidelijker geluiden oppikken, en door middel van liplezen kun je dan visueel bevestigd krijgen wat er wordt gezegd. Hierdoor krijg je ook meer vertrouwen om gesprekken aan te gaan. Liplezen mag nooit het medisch advies van een audioloog vervangen, maar het kan een nuttig hulpmiddel zijn naast jouw behandeling en hoortoestel.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips om op jonge leeftijd met gehoorschade om te gaan!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram