KLUSSEN: Welke verschillende soorten betonverf zijn er?

verschillende soorten betonverf

KLUSSEN: Welke verschillende soorten betonverf zijn er?

Ben jij aan het klussen thuis en wil je weten welke verschillende soorten betonverf er zijn? Lees snel mee.

verschillende soorten betonverf

Beton is stoer en de uitstraling hiervan is lekker industrieel. Als je binnen jouw interieur gekozen hebt voor een industriële woonstijl, dan is de kans groot dat je vroeg of laat op zoek gaat naar geschikte betonverf. In dat geval wacht je een uitdaging. Er zijn namelijk meerdere verschillende soorten betonverf. In dit artikel maken we je wegwijs in dit veelzijdige aanbod dat met de dag lijkt te groeien. 

Verschil tussen betonverf en betonlook verf

Betonverf is een verfsoort die je kunt gebruiken om over – onder andere – beton te schilderen. Met deze verfsoort geef je beton een beschermende laag die tevens slijt- en krasvrij is. Door het gebruik van betonverf kun je een betonvloer meer accent geven in een wat saaie ruimte. Je hebt immers de keuze uit verschillende kleuren betonverf. Dit lijkt allemaal enorm logisch, maar het verschil tussen betonverf en betonlook verf is wel groot. Een betonlook verf, zoals beton ciré, is een mengsel waarmee je een beton uitstraling kunt creëren. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat met de termen betonverf en beton coating dezelfde verfsoort wordt bedoeld.

Samenstelling van betonverf

Betonverf heeft in de meeste gevallen epoxy of polyurethaan als basis. Hierdoor ontstaat er een zeer sterke verflaag die uitstekend bestand is tegen een wat zwaardere belasting. Betonverf is dan ook uitstekend geschikt om te gebruiken in publieke ruimtes. Het is goed om te realiseren dat een betonverf op epoxy basis wat gevoeliger is voor verkleuring. Als de kleur van de verf een belangrijke rol speelt, is een betonverf met polyurethaan als basis de betere keuze.

Betonverf voor meerdere ondergronden

De naam betonverf zou je kunnen opvatten als een verfsoort die je alleen voor beton ondergronden kunt gebruiken. Dit is echter niet het geval. De term “betonverf” is immers een verzamelterm voor een verfsoort voor vloeren en andere harde oppervlakken.

Ben je op zoek naar een geschikte muurverf? Dan is de kans zeker niet uitgesloten dat je uiteindelijk bij een betonverf uitkomt. Betonverf is zeker niet alleen geschikt voor het verven van beton. Je kunt deze verf ook gebruiken om materialen als steen en plavuizen een nieuwe uitstraling te geven. Er zijn zelfs betonverf soorten die je kunt gebruiken voor hout en kunststof. Hiermee willen we aangeven dat je ondergrond voor een belangrijk deel bepalend is voor welke verf je het beste kunt kiezen. De toepassing speelt hier echter ook een rol in.

Wanneer een 1-component verf gebruiken en wanneer een 2-componenten verf?

Er is een groot verschil tussen 1-component en 2-componenten producten voor beton. De naam geeft het al aan. Een 1-component betonverf is een kant-en-klare verf die uitstekend geschikt is voor particuliere toepassingen. Een 2-componenten verf bestaat voor een deel uit de basisverf en voor het andere deel uit een verharder. Met een 2-componenten verf voor binnen zorg je voor een optimale mechanische belastbaarheid. Deze verf kun je niet gebruiken voor buitentoepassingen of andere plekken waar de temperatuurverschillen groot zijn. In dat geval kan de verf gaan barsten. Het is ook goed om te realiseren dat je geen 1-component verf kunt gebruiken op ondergronden die eerder met twee componenten behandeld zijn.

Andere keuzes tussen de betonverf soorten

Als je deze bovenstaande primaire keuzes gemaakt hebt, kun je je richten op de andere keuzes tussen de betonverf soorten. Je kunt immers kiezen tussen een dekkende en transparante betonverf soort, en tussen de diverse kleurstellingen waarin betonverf te verkrijgen is. De betere (online) verfzaken bieden veelzijdige keuzemogelijkheden in betonverf en dan hebben we het niet eens over het verschil in kwaliteit van de verschillende opties. Ook kwaliteit is immers een keuze.

Welke soorten betonverf heb jij nodig?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram