Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een gewone sigaret? De elektrische sigaret is inmiddels voor veel mensen een alternatief voor roken.
De e-sigaret lijkt de gewone sigaret steeds meer te verdringen. Een elektrische sigaret wordt namelijk door velen inmiddels gezien als goed alternatief voor het gewone roken, maar is dat eigenlijk wel terecht? Veel mensen kunnen je het antwoord op deze vraag niet geven, dus voor ons een goede reden om hier eens dieper op in te gaan, door onder andere een blik te werpen op het verschil tussen een e-sigaret en een gewone sigaret.
Verschillen tussen e-sigaretten en een gewone sigaretten: ga je roken of dampen?
Laten we met het belangrijkste punt beginnen. Het roken van een sigaret heeft een verslavende werking. Het lichaam vraagt je namelijk om nog een sigaret op te steken. Dit heeft uiteraard met de nicotine in een sigaret te maken.
Veel rokers ervaren een specifieke rust als ze een sigaret opsteken en dit is juist precies wat roken verslavend maakt, en waar nicotine – als belangrijkste psychoactieve bestanddeel in tabak – verantwoordelijk voor is. Ook in een elektrische sigaret zit nicotine, alleen géén tabak. Daarnaast bevat een e-sigaret een relatief lage concentratie van bestanddelen als glycerol, propyleenglycol en aldehyde. Hiermee komen we op een aantal verschillen tussen e-sigaretten en een gewone sigaretten.
Allereerst róók je de authentieke sigaret, waarbij er sprake is van verbranding van de tabak, wat niet het geval is bij de moderne versie. In geval van de elektrische variant wordt er een vloeistof verdampt en wordt er gesproken over het “dampen”, ook wel “vapen”.
Een ander verschil is dat er een e-sigaret veel minder schadelijke stoffen bevat dan de reguliere sigaret. Het dampen is dus op dat gebied een betere keuze dan het roken maar let op: het is nog altijd wel een ongezonde gewoonte. Wel heb je al “vaper” de keuze uit de hoeveelheid nicotine, waarmee het wellicht een handige tool is om van je nicotineverslaving af te komen. Niet cold turkey, maar afbouwen.
Veelzijdigheid aan smaakstoffen bij elektrische sigaretten
Een ander groot verschil tussen e-sigaretten en een gewone sigaretten heeft betrekking op je keuzemogelijkheden. Bij de reguliere sigaretten heb je de keuze tussen een aantal varianten. Uiteraard heb je de zware en light versies – of kun je in het buitenland de keuze maken voor een mentholsigaret – maar de onderlinge verschillen zijn niet zo groot. Een snelle blik op het aanbod in elektrische sigaretten leert dat je hier zeer veel opties hebt. Een e sigaret is bij de betere aanbieders in vele smaken verkrijgbaar. Dit komt omdat er talloze smaakstoffen aan de vloeistof kunnen worden toegevoegd. Gedurende het dampen komen deze smaakstoffen vrij. Je kunt zelfs kiezen voor de herkenbare originele sigarettensmaak. Lijkt ons niet zo smaakvol, maar goed.
Verschil in kosten tussen het gebruik van een e-sigaret of een authentieke sigaret
Tot slot een blik op het verschil in kosten tussen het gebruik van een e-sigaret of een authentieke sigaret. Als we kijken naar de prijsstelling van het gemiddelde pakje sigaretten, dan zie je een duidelijk opgaande lijn. Kun je het beseffen dat een pakje met 20 sigaretten in 1975 slechts € 0,93 kostte? Dit pakje moest je toen natuurlijk nog in guldens betalen, maar dat even terzijde. Tegenwoordig betaal je al ruim 8 euro voor een pakje sigaretten en het is een kwestie van tijd voordat je hier 10 euro of meer voor moet afrekenen.
De prijsontwikkeling van e-sigaretten is echter redelijk stabiel gebleven of zelfs gedaald sinds de introductie. Uiteraard zul je eerst een investering moeten doen door een intro kit met batterij aan te schaffen. Daarnaast betaal je een wat hoger bedrag voor een cartomizer (navulling) dan je op dit moment voor een pakje sigaretten doet. Daar staat echter wel tegenover dat je met zo’n navulling veel langer doet. Onder aan de streep is dampen dus veel voordeliger dan roken, en dit prijsverschil zal in de toekomst alleen maar groter worden.
Deze verschillen tussen een e-sigaret en een gewone sigaret zijn belangrijk en daarmee voor veel mensen dé reden om over te stappen. Iets voor jou?