WEETJES: Hoe werkt lasergraveren?

hoe werkt lasergraveren

WEETJES: Hoe werkt lasergraveren?

Hoe werkt lasergraveren? Wij zochten het uit.

hoe werkt lasergraveren

Veel mensen weten niet dat je in het dagelijks leven heel vaak dingen tegen komt die gemaakt zijn met een laser, door middel van lasergraveren. Grote gevelbelettering bijvoorbeeld, bestaande uit die uitgesneden letters met vaak verlichting erachter. Grote kans dat die met een laser machine is gemaakt. Vandaag bespreken we de drie meest onbekende toepassingen die bijna altijd op een lasermachine worden gemaakt, maar waar mensen zich vaak niet bewust van zijn.

Bewegwijzering

Als je een gemiddeld gebouw binnenloopt ken je ze vast wel: een bordje dat verwijst naar het toilet of de lift. Of de bordjes die op de deuren hangen die aangeven wat er zich achter die deur bevindt. Grote kans dat deze indoor signage gemaakt is met behulp van een laser machine. Hieronder een voorbeeld.

Bewegwijzering wordt veelal gemaakt door een stuk kunststof met twee lagen (bijvoorbeeld blauw en wit) te bewerken. Omdat je een laag weghaalt, komt de andere laag tevoorschijn. Het voordeel van deze toepassing in bewegwijzering is dat het slijtvast is: kleuren zullen nooit in elkaar overlopen, en het geheel is dus ook bestand tegen blootstelling aan zon en regen.

lasergraveren

Logo op metaal graveren

Heel vaak, meestal eigenlijk, als je een logo of tekst op bestek ziet, is dit erop gezet door het lasergraveren in metaal. Eigenlijk heet dit proces lasermarkeren, omdat het net anders werkt dan het graveren met een laser machine. Bij het markeren wordt het materiaal gekleurd door het verwarmen, en bij het graveren wordt er daadwerkelijk materiaal weggehaald. Dus, open je besteklade en kijk maar eens goed waar het merk of logo zit. Nu weet je dat dit erop is gezet door een laser, met het proces lasermarkeren.

lasergraveren

Relatiegeschenken

Vaak is een opdruk geen opdruk, maar een gravure. Een veel gebruikt relatiegeschenk is een bedrukte pen. Maar wist je dat het ook voorkomt dat deze opdruk is gemaakt door middel van lasergraveren? Hier een korte omschrijving hoe dit proces in zijn werk gaat:

Bij een lasergravering smelt het oppervlak van het materiaal dankzij de door de laserstraal gegenereerde warmte, waarna het verdampt. Dit wordt “afslijten” genoemd. De hierdoor verkregen verdieping in het oppervlak van het werkstuk is de gravure. Er wordt dus materiaal wegghaald door warmte, waardoor er een verdieping ontstaat. Dit geeft een contrast op het oppervlak. Bij een minimaal diepe gravure kan het soms lijken alsof het bedrukt is. Verschillende materialen zijn geschikt voor bewerken met de laser machine, zoals hout, diverse kunststoffen, textiel, leer en zelfs metaal.

Wist jij dat de kunst van het lasergraveren stiekem eigenlijk heel veel terugkomt in alledaagse items die we tegenkomen?

lasergraveren

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram