TERUGBLIK: Onderzoek wijst uit dat Gen Z kerst het liefst zo had gevierd

Gen Z kerst vieren onderzoek

TERUGBLIK: Onderzoek wijst uit dat Gen Z kerst het liefst zo had gevierd

Gen Z had kerst vieren het liefst op een andere manier gedaan. Geen cadeaus, traditioneel kerstdiner of aloude kerstmuziek, maar vooral gezellig samenzijn.

Gen Z kerst vieren onderzoek

De kerstdecoratie is inmiddels weggehaald, de kerstboom is afgetuigd, en de kerstgerelateerde films en muziek zijn weer verdwenen. Kerstmis was even overal om ons heen, waarbij we natuurlijk probeerden alles een beetje op de traditionele manier te doen. Nu, in januari van het nieuwe jaar, kunnen we concluderen dat kerst er de afgelopen jaren toch wel een stuk anders uitzag dan gehoopt. Het traditioneel kerst vieren zat er amper bij, maar vindt Gen Z dit eigenlijk wel zo erg?

Hoe viert Gen Z het liefst kerst als we weer in een wereld zonder maatregelen leven? Uit onderzoek blijkt dat er toch wel een generatie aankomt met andere wensen.

Gen Z viert kerst bij voorkeur net iets anders

Elk jaar weer kwamen veel families bij elkaar om kerstmis te vieren met cadeaus, kerstmuziek en uiteraard een traditioneel kerstdiner. Lekker gezellig! Eens? Toch blijkt dat de cultureel diverse Gen Z doelgroep (16-24 jaar) hier anders over denkt.

Uit onderzoek van de onafhankelijke researchpartij PACT, in opdracht van Pepsi MAX, blijkt dat Gen Z de meeste waarde hecht aan samenzijn met familie en kerstdecoraties. Deze onderdelen staan veel hoger in de pikorde dan cadeaus en een traditioneel kerstdiner. Bovendien zit deze generatie het liefst niet gedurende de gehele kerstperiode thuis tussen de haard en de boom, ze zoeken liever entertainment op buiten de deur. E wat blijkt verrassend genoeg, Gen Z vindt kerst vieren met vrienden toch nog net iets leuker dan met de familie.

Samenzijn als grootste drijfveer

De zogenaamde Zoomers staan onder andere bekend om hun behoefte aan sociaal contact en het openstaan voor verandering. Uit onderzoek blijkt nu dat dit geldt voor de manier waarop ze de feestdagen willen invullen. Driekwart van de ondervraagden geeft aan het samenzijn met familie belangrijker te vinden dan de traditionele kerstmuziek, het kerstdiner en de cadeaus. Daarnaast hecht een kwart van Gen Z veel waarde aan kerstdecoraties.

Desalniettemin viert 89 procent van Gen Z graag kerst, waarbij meer dan de helft aangeeft het gezellig te vinden, bijna een kwart er het gehele jaar naar uitkijkt en het laatste kwart vindt dat het nog leuker kan door afwisseling te brengen in het feest. Verder zijn er scores uitgebracht waarbij het resultaat aantoont dat Gen Z een 8.5 toekeert aan kerst vieren met familie en een 9 aan kerst vieren met vrienden.

Gen Z kerst vieren onderzoek

Entertainment buiten de deur boven thuis kerst vieren

Gen Z ziet dus graag verandering in de manier van kerst vieren. Maar liefst driekwart van Gen Z wil liever entertainment buiten de deur zoeken, terwijl meer dan een kwart graag wil afwijken van de traditionele kerstgerechten en het resterende kwart kerst zelfs wil vieren met vrienden in plaats van met familie. Om kerst wat te moderniseren, verwelkomt meer dan de helft van Gen Z graag cocktails (62%), een privé chef (35%) of eten uit verschillende keukens (31%).

Opmars in hedendaagse kerstmuziek

‘All I Want For Christmas’ (Mariah Carey) staat nog altijd met stip op nummer 1 als kerstnummer, gevolgd door andere welbekende kerstkrakers zoals ‘Santa Claus is Coming To Town’ (Bing Crosby) en ‘Last Christmas (Wham!)’. Dit zijn echter zeker niet de enige songs waar graag naar geluisterd wordt rondom de kerstdagen.

Het onderzoek toont aan dat eigentijdse kerstmuziek ook populair is onder deze jongeren. Als Gen Z moet kiezen tussen wat ze het liefst weglaten aan de traditionele kerstzaken, dan komen met stip op één de aloude, welbekende kersthits, gevolgd door het traditionele kerstdiner. Met andere woorden: kerst is wel aan wat modernisering toe. Alhoewel de vurigste kerswens toch nog wat traditioneel aandoet; het grootste deel van Gen Z kiest namelijks alsnog voor de aloude kerstwens: ‘vrede op aarde’.

Een speciale kerst met Donnie’s Refreshed X-MAX Dinner

Om in te spelen op de behoeften van de doelgroep bundelden Pepsi MAX en XITE afgelopen maand hun krachten om Gen Z een kerst te geven die allesbehalve traditioneel is. Tijdens ‘Donnie’s Refreshed X-MAX Dinner’ mochten zes gelukkige winnaars aan tafel aanschuiven om te genieten van een exclusief kerstdiner met een bijzonder hoofdingrediënt, en niemand minder dan rapper en entertainer Donnie (@maradonnie) als hun eigen chef-kok. Donnie maakte niet alledaagse kerstgerechten klaar, hij onthuld tussendoor ook zijn eigen kerst top 3 (zonder Mariah Carey).

De beelden van dit bijzondere diner kijk je hieronder. Wil je meer weten? Klik hier!

Ben jij ook toe aan een andere manier van kerst vieren? Hopelijk hebben we eind dit jaar weer meer vrijheid om het op onze eigen manier – of die van Gen Z – in te vullen!

De opnames vonden plaats vóór de huidige lockdown. Zowel de crew als de prijswinnaars zijn getest. 

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram