ONDERNEMEN: 8 tips voor besparen op transportkosten

besparen op transportkosten

ONDERNEMEN: 8 tips voor besparen op transportkosten

Maak je veel kosten voor transport en logistiek? Wij hebben 8 tips voor je om te besparen op transportkosten.

besparen op transportkosten

Voor de ondernemers onder ons is het een bekende kostenpost: transport. Om alle logistiek kloppend te maken zijn bedrijven periodiek veel geld kwijt aan goede kwaliteit transport. Interessant dus om te weten hoe we kunnen besparen op dit gebied. Om deze kosten te verlagen zijn er een aantal facetten de moeite waard, en wij hebben ze op een rij gezet.

We hebben 8 tips om op transportkosten besparen mogelijk te maken, van automatisering tot het verzamelen van verzendingen en het verpakken van goederen.

1. Verzendingen verzamelen

Ook wel wel consolideren genoemd, kun je dit zo goedkoop mogelijk maken door laadruimten van onder meer bedrijfsbusjes, vrachtwagens, boten etc. goed te benutten. Onder de streep bespaar je namelijk op zowel mankracht als transportkosten. Probeer dus zendingen voor diverse klanten in één zending te verzamelen, ofwel consolideren.

2. Efficiënt goederen verpakken

Om goederen veilig en onbeschadigd te transporteren, dien je alles goed in te pakken. Je kunt echter ook overdrijven, waardoor de kosten te snel oplopen. Daar waar je spanbanden kunt hergebruiken en dus alleen bestelt als je te kort komt – evenals pallets – daar is verpakkingsmateriaal zoals plastic en tape in principe een wegwerpproduct. Je dient dit dus elke keer weer aan te vullen en dat kost geld. Kijk dus goed of je misschien minder van dit materiaal kunt gebruiken, zonder dat je inlevert op de inpakkwaliteit. En als je ergens toch kunt hergebruiken, laat dit dan niet na.

3. Productbescherming van je verpakking checken

Komen er producten beschadigd uit het transport? Onderzoek of de schade verpakkingsgerelateerd is. Misschien dat je met een minimale aanpassing aan de verpakking toekomstige problemen kunt voorkomen, waardoor je automatisch kunt besparen op transportkosten. Je bent immers dan niks kwijt aan eventuele schadecompensatie.

4. Verschillende vervoersmiddelen gebruiken

Het kan zijn dat de ene zending op de goedkoopste manier moet worden geleverd, terwijl de andere juist de nadruk heeft op snelheid. Welk transportmiddel je gebruikt is dan van belang als het gaat om besparen op transportkosten. Wees daarom flexibel als het gaat om het te gebruiken transportmiddel. Al eens aan intermodaal vervoer gedacht? Denk aan de combinatie vrachtvervoer en spoorvervoer.

5. Spoedtoeslagen voorkomen door goed plannen

Voorkom onaangename verrassingen en bereid tijdig voor. Vrachtwagens die ongecoördineerd arriveren op de eindbestemming kunnen zorgen voor opstoppingen. Langere wachttijden kunnen toeslagen en dus hogere transportkosten tot gevolg hebben. Zonde en onnodig! Houd trouwens ook rekening met mogelijke taalbarrières. Misverstanden kosten tijd en kunnen tot frustratie leiden.

6. Niet voor niks gaan

Eigenlijk past punt 6 prima hierboven, maar toch leggen we er graag de nadruk op. Maak goede afspraken met de partner voor het leveren van goederen, zodat jouw chauffeur niet voor een dichte deur komt te staan. Het komt echt voor. En is de beoogde transportroute wel bereikbaar? Zo niet, dan maak je extra kosten. Nogmaals, een goede voorbereiding scheelt een hoop ellende.

7. Zo effectief mogelijke werken

Of we het nu hebben over de inpakfase benoemd bij punt 2 of het verplaatsen van producten binnen het magazijn, het loont om te onderzoeken of dit wel zo efficiënt mogelijk gebeurt. En dan hebben we het in dit geval over hoe de taken zijn verdeeld en de manuren worden benut.

8. Testproces automatiseren

Bespaar op kosten en tijd middels automatisering. Alle gegevens handmatig up-to-date houden is zeer tijdrovend en is niet goed voor de productiviteit. Bovendien is de kans op fouten groter. Laat ook je zendingen volgen vanaf het moment van vertrekt tot aan de ontvangst, zodat je de volledige keten kunt volgen en zo kunt zien waar het goed gaat en waar niet. Op deze manier kun je veel efficiënter worden, want meten is weten.

Hoe ga jij in 2022 besparen op transportkosten?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram