10 tips om het kerstdiner tijdig voor te bereiden

kerstdiner tips

10 tips om het kerstdiner tijdig voor te bereiden

Staat een klassiek kerstdiner koken op de planning en ben jij de chefkok? Check onze 10 tips om het kerstdiner goed en tijdig voor te bereiden.

kerstdiner tips

Is het dit jaar jouw beurt om het kerstdiner te bereiden? Geen zorgen, dit hoeft echt niet te betekenen dat je de hele dag in de keuken staat. Sterker nog, met deze tips voor een klassiek kerstdiner, kun je het meeste alvast voorbereiden, zodat je gegarandeerd meer tijd hebt om te genieten van familie en vrienden.

Het klassieke kerstdiner bestaat uit een aantal elementen. Mocht je het nog nooit zelf hebben gegeten of gemaakt, je kent het vast wel uit Amerikaanse en Britse films en series. De recepturen zijn gemakkelijk online te vinden, dus zoek ze op en check vervolgens onze tips hieronder. Wel doen, anders begrijp je waarschijnlijk weinig van de gegeven adviezen. Succes!

1. Maak je pudding op Stir Up Sunday

De eerste stap om ervoor te zorgen dat het diner ruim van tevoren zo goed als klaar is, is als je de pudding eind november of begin december al maakt. Hier kun je het beste de traditie volgen van Stir Up Sunday, de dag waarop traditioneel puddingen werden gemaakt voor Kerstmis. Deze dag valt op de zondag voor het begin van de advent, in november dus, en dit is een geweldige manier om alvast in de kerststemming te komen en vaart te maken met je voorbereidingen. Is de advent al gestart? Geen ramp als je een weekje later bent.

2. Maak het gehakt

In Nederland is het een minder bekend fenomeen, maar er zijn landen waar men zich geen kerst kan voorstellen zonder gehakttaarten. Zorg ervoor dat de fruitmix begin december klaar is om te maken en laat het in een goed afgesloten pot staan ​​totdat je het nodig hebt. Dit verkort niet alleen de tijd die nodig is om het lekkers te maken, het zal je ook een veel betere smaak garanderen.

3. Rol cognacboter op

Zorg dat je cognacboter tot drie weken voor eerste kerstdag op orde is. Als je klaar bent met de bereiding, dan rol je het in een blok en wikkel je het in verschillende stukken plasticfolie. Zet de uiteinden vast en gooi het dan in de vriezer totdat je het nodig hebt.

4. Bevries je cranberrysaus

Cranberrysaus is een klassieke combinatie met gebraden kalkoen, en je kunt die van jou klaar hebben en laten rusten in de vriezer. Koel de afgeronde saus eenvoudig af en vries deze in een goed afgesloten bak in. Om te ontdooien plaats je het een nacht in de koelkast en warm je het op voordat je het serveert.

5. Krijg een voorsprong bij het vullen

Gevulde kip of kalkoen vormen klassiek het kerst hoofdgerecht. Meng het vulsel de avond ervoor en bewaar het in een kom in de koelkast. Je kunt het ook tot drie weken van tevoren maken en in een afgesloten bakje in de vriezer bewaren. Voeg de vulling echter pas toe aan de vogel vlak voordat deze de oven in gaat om het risico op voedselvergiftiging te voorkomen.

6. Bereid sauzen en marinades

Als je een eenvoudige groene salade, romige garnalencocktail of pittige kruidensalade aan het kerstdiner toevoegt, zorg dan dat je de sauzen twee dagen van tevoren klaarmaakt. Bewaar de afgewerkte dressings eenvoudig in luchtdichte potten en stop ze in de koelkast totdat ze nodig zijn.

7. Maak je garnalen schoon

Als je garnalen gebruikt, maak ze dan de dag ervoor schoon en gebruiksklaar. Eenmaal schoon, plaats ze in een kom, dek het af met plasticfolie en laat ze een nacht in de koelkast staan.

8. Bereid groenten de dag ervoor voor

Als je van plan bent om traditioneel te braden, begin dan de dag ervoor met het bereiden van de groenten. Wortelen, pastinaken en andere wortelgroenten kunnen 12 minuten worden voorgekookt, vervolgens worden ververst in koud water, stevig worden verpakt in plasticfolie en onder in de koelkast worden bewaard. Uien kunnen worden geschild, gehakt en tot de volgende dag worden bewaard in een zak met kliksluiting.

9. Schil je aardappelen

Creëer een voorsprong op je aardappelen door ze de avond ervoor te schillen en ze vervolgens in een kom met water bedekt met een theedoek in de koelkast te zetten. Je kunt ze ook de dag ervoor voorkoken en roosteren tot ze licht goudbruin zijn. Giet het overtollige vet af en laat ze afkoelen. Zet ze op de dag zelf nog 30 minuten in de oven, of in ieder geval tot ze knapperig en goudbruin zijn.

10. Dek de tafel

Als je de tafel ’s ochtends niet meteen nodig hebt, overweeg dan om hem de avond ervoor al klaar te maken. Als dit niet mogelijk is, leg dan al het servies, bestek, linnengoed en de versieringen klaar, en leg ze op een aangewezen plek, klaar om de volgende dag snel op tafel te plaatsen.

Als je voor een klassiek kerstdiner gaat dit jaar, dan zijn bovenstaande tips van onschatbare waarde!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram