WETENSCHAP: Wat is kratom en kun je het in Nederland legaal kopen

Wat is kratom en waar kopen

WETENSCHAP: Wat is kratom en kun je het in Nederland legaal kopen

Wat is kratom en kun je het in Nederland legaal kopen? Wij zochten het uit en hebben meer informatie over dit natuurlijke product.

Wat is kratom en waar kopen

In de Verenigde Staten heb je barretjes die zich speciaal op het serveren van kratom thee richten. Een populaire aangelegenheid. Geheel legaal gebruiken naar schatting dan ook 5 miljoen Amerikanen regelmatig kratom, vaak als supplement in topsport, maar zeker ook als recreatieve drug. Maar wat is kratom nu? En kun je dit goedje ook in Nederland legaal kopen? Wij zochten het uit.

Kratom is allereerst slechts een deel van de oorspronkelijke naam, te weten Kratom Mitragyna Speciosa. Dit is een tropische plant die van nature groeit in Zuidoost-Azië, in landen als Indonesië, Thailand en Maleisië – waar het gebruik van kratom overigens weer niet is toegestaan.In veel delen van de wereld is Kratom verboden of streng gereguleerd, en ook in veel Europese landen is dit in de laatste jaren het geval. In Nederland is kratom kopen en gebruiken vooralsnog legaal; profkratom.com/nl/kopen/

Dan de plant zelf. De bladeren van deze plant worden traditioneel met de hand geplukt en geselecteerd, waarna ze in de zon worden gedroogd, om vervolgens te worden vermalen tot een fijn poeder. Dit poeder los je op in water, waarna je kratom thee hebt gemaakt. Het gebruik van dit goedje is dus zeer gemakkelijk.

Effecten van kratom

De kratom-bladeren bevatten diverse soorten alkaloïden, wat werkzame stoffen zijn die verschillende effecten op het menselijk lichaam brein en lichaam kunnen hebben. De combinatie van deze zogeheten alkaloïden, met als belangrijkste werkzame stoffen 7-hydroxymitragynine en mitragynine, zorgen voor een oppeppend en/of verdovend effecten. De dosering bepaalt uiteindelijk het effect, en of dit een kalmerend en verdovend effect heeft, of juist oppeppend en stimulerend.

Waarom deze effecten kunnen worden bereikt, heeft vooral te maken met de zojuist genoemde werkzame stof mitragynine. Deze heeft een stimulerende werking op de opiaatreceptoren in de hersenen, en dit heeft weer invloed op het humeur. Hierdoor kan kratom een euforisch gevoel veroorzaken. In feite werkt dit niet anders dan zoals de opiaten heroïne en opium stimuleren, namelijk via de opiaatreceptoren in het brein. Kratom werkt echter – vooral in lagere doseringen – uiteindelijk wel heel anders dan deze bekende harddrugs. Ze richten zich allereerst op een andere type opiaatreceptoren dan de klassieke opiaten. Daarom heeft kratom in lage doseringen vooral een stimulerend effect heeft, en krijg je opiaat-achtige effecten pas bij hogere doseringen.

Welke soorten kratom bestaan er?

Er zijn diverse soorten Kratom, waarbij iedere variant zijn eigen effecten en eigenschappen heeft. De verschillende varianten kratom kun je herkennen aan de kleur van de nerven in de bladeren:

Rode nerf

De rode Kratom is de meest voorkomende en populaire soort. Deze variant staat bekend om zijn verdovende en euforische effecten. Tot een dosis van 3 gram zijn de effecten van rode kratom voornamelijk euforisch, maar gebruik je meer, dan kunnen verdovende en kalmerende effecten optreden.

Witte nerf

In tegenstelling tot de rode variant, heeft witte kratom een meer stimulerend effect. Bij lage doseringen krijg je van deze variant een energieboost gaat je alertheid omhoog. Witte kratom wordt vaak ter vervanging van cafeïne gebruikt. Lagere doseringen tot 3 gram brengt een oppeppend en stimulerend gevoel met zich mee, maar bij hogere doseringen zullen de verdovende effecten zwaarder optreden.

Groene nerf

Groene kratom heeft een stimulerende werking, zorgend voor een ontspannen en comfortabel gevoel. Men zegt dat de bladeren met groene nerf de effecten van rode en witte kratom combineert.

Wat is kratom en waar kopen

Dit moet je nog even weten

De effecten van kratom kunnen na zo’n 20 tot 30 minuten opzetten. De duur van de effecten is afhankelijk van de dosis, maar kunnen zeker 2 tot 4 uur aanhouden.

Kratom heeft net zoals bijvoorbeeld koffie een uitdrogende werking. Drink dus voldoende water. Hiermee voorkom je uitdroging en dus ook een katereffect.

Andere bijwerkingen, tijdens of kort na gebruik, zijn misselijkheid, hoofdpijn, een droge mond, zweten, jeuk en obstipatie of diarree. Daarnaast kan het gebruik van kratom leiden tot een verminderde eetlust, gewichtsverlies en in extreme gevallen anorexia. Ook hyperpigmentatie op de wangen kan een gevolg zijn van langdurig en veelvuldig gebruik van kratom. Net als alle anders drugsgerelateerde middelen, doe dit met mate en verstand.

Gebruik kratom niet in combinatie met andere geestverruimende, verdovende of stimulerende middelen, maar ook niet met alcolhol, benzodiazepinen, opiaten en andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit om eventuele ademhalingsproblemen en hoge bloeddruk te vermijden. Gebruik tot slot ook niet tegelijk met MAO-remmers, zoals antidepressiva. Kratom kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn, en herhaaldelijk gebruik ervan kan zorgen voor tolerantie.

Alhoewel kratom dus legaal in Nederland verkrijgbaar is, zoals bij ProfKratom.com, en qua uitwerking niet te vergelijken is met harddrugs, kun je het beter wel als dusdanig benaderen. Gebruik verstandig en met mate, dan heb je er plezier van en heeft het geen nadelig effect op de gezondheid.

 


Wij raden illegaal drugsgebruik ten strengste af en adviseren direct contact op te nemen met de huisarts bij drugsgerelateerde problemen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram