100 dingen: doe de challenge!

100 dingen challenge

100 dingen: doe de challenge!

Last van materialisme en misschien wel een overschot aan spullen thuis? Hoogste tijd om hier wat aan te doen, en de 100 dingen challenge kan helpen.

100 dingen challenge

Xander de Buisonjé en Danny de Munk gingen je al voor in 100 dingen; een confronterend tv-programma over een voor ons vaak simpel gegeven: welke spullen – maximaal 100 dus – heb je het hardst nodig? Een variant op de vraag ‘Welk item zou je meenemen naar een onbewoond eiland?’. Maar ook als je 100 dingen mag uitzoeken, blijkt dat al moeilijk genoeg. Doe zelf de 100 dingen challenge!

100 spullen? Heb ik wel 100 spullen?

Als je alle spullen gaat tellen die je in je huis hebt, ga je vrijwel zeker over de 100 heen. Het is dus schrikken als je 100 dingen mag bewaren, terwijl een verhuiswagen de rest komt ophalen. Het gebeurde de zangers Xander de Buisonjé en Danny de Munk en hun gezinnen in het gelijknamige tv-programma, waarin de kijker wordt geconfronteerd met de vele spullen die we naar ons hol slepen, waarvan we veel niet of nauwelijks gebruiken. Dan denken we natuurlijk niet aan je smartphone, gaming-laptop of andere digitale apparaten die we er elk vrij uurtje bij pakken, maar trek de gangkast maar eens open of ga op zolder kijken. Wat moeten we er allemaal mee?

Mancave

Het gaat om spullen die je echt nodig hebt, dus worden ook zaken als bestek, borden en kleding meegeteld. Zeg maar alles wat onder de inboedel valt. In no time zitten de twee zangers en hun gezinnen op meer dan vijftig items, en dan zijn ze nog niet in hun keuken of slaapkamer geweest. Laat staan in hun mancave. De families blijven vervolgens achter in een op zijn zachtst gezegd nogal minimalistisch ingericht huis. Een trend, volgens sommigen. Ontspullen is immers hip. Maar niet iedereen vindt zo’n kaal huis gezellig. Je wilt toch wat aan de muur hebben hangen?

Doe de challenge zelf!

Natuurlijk zijn het programma en de uitdaging in het leven geroepen om ons te laten beseffen hoe hard onze consumptiemaatschappij draait, in tegenstelling tot in andere werelddelen. Misschien heb je geen zin in het belerende vingertje. Maar afgezien van het morele of leerzame aspect is het wel een handige manier om in ieder geval wat meer ruimte in huis te creëren. Pak een blocnote en pen (of je telefoon), maak een wandeling door je woning en schrijf alleen de dingen op die je per se wilt houden. Dit mag een challenge genoemd worden!

Tip: begin bij de eerste levensbehoeften. Etenswaren tellen niet mee, maar denk aan de spullen die je alleen al nodig hebt om een broodje pindakaas te maken. Daarna ga je door je garderobe heen. Ga jij meedoen met de 100 dingen challenge en lukt het je onder de 100 te blijven?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram